2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Méltó emlék a repülő legendának

Méltó emlék a repülő legendának
honvedelem.hu  |  2020. 01. 23., 12:51
Méltó emlék a repülő legendának

Az első világháború legeredményesebb magyar pilótája, Ittebei Kiss József hadnagy emléktábláját leplezték le szülővárosában, Pozsonyban, a Gépipari Szakközépiskolában január 22-én.

Az ünnepségen részt vett Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Róbert Ondrejcsák, a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztérium államtitkára, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok is. A beszédek elhangzása előtt került sor az emléktábla leleplezésére és megkoszorúzására az iskola aulájában.

Németh Szilárd a Szilva Emőke szobrászművész által készített, háromnyelvű (angol, magyar és szlovák) emléktábla leleplezését követő beszédében kiemelte: „Kiss József pilótának született. Hogy ez nem üres szólam, arról 19 igazolt légi győzelme, bajtársai és ellenfelei által tanúsított elismerés és tisztelet, valamint a személye körül szinte már életében kialakuló legendás történetek tanúskodnak.” Mint elhangzott, a magyar altiszt sosem az ellenséges pilóta megölésére, hanem csak harcképtelenné tételére törekedett. Ezt az antant pilóták is nagyra értékelték: nem véletlen, hogy a 19 légigyőzelmes, halála előtt alig néhány nappal hadnaggyá kinevezett magyar pilóta 1918. május 24-i temetésére koszorút dobtak le.

Az államtitkár hozzátette: bár a második világháborút követően hosszú időre a hallgatás homálya borult rá, de a rendszerváltást követően szerencsére a helyzet megváltozott, és Ittebei Kiss József ma már idehaza is elfoglalta méltó helyét a nemzeti emlékezetben. Ennek egyik első és fontos állomása 2005 volt, amikor az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felvette az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájának nevét, és azóta is büszkén ápolja ránk hagyományozott örökségét. Ezen túl több könyv, kiállítás, emlékmű őrzi nevét és hirdeti hőstetteit. Ebbe a sorba illeszkedik a mai esemény is, amikor itt Pozsonyban – Kiss József méltán büszke szülővárosában – avatunk emléktáblát – tette hozzá Németh Szilárd.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-24 14:59:02
Bejárta a netet az Amerikai Haditengerészet 2023. november 20-án balesetet szenvedő P-8A Poseidon többfeladatú tengerészeti járőr repülőgépének fotója, mely a pályán túlfutva a sekély vízben tudott csak megállni. Mutatjuk a legfrissebb felvételeket!
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.