2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Méltó emlék a repülő legendának

Méltó emlék a repülő legendának
honvedelem.hu  |  2020. 01. 23., 12:51
Méltó emlék a repülő legendának

Az első világháború legeredményesebb magyar pilótája, Ittebei Kiss József hadnagy emléktábláját leplezték le szülővárosában, Pozsonyban, a Gépipari Szakközépiskolában január 22-én.

Az ünnepségen részt vett Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Róbert Ondrejcsák, a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztérium államtitkára, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok is. A beszédek elhangzása előtt került sor az emléktábla leleplezésére és megkoszorúzására az iskola aulájában.

Németh Szilárd a Szilva Emőke szobrászművész által készített, háromnyelvű (angol, magyar és szlovák) emléktábla leleplezését követő beszédében kiemelte: „Kiss József pilótának született. Hogy ez nem üres szólam, arról 19 igazolt légi győzelme, bajtársai és ellenfelei által tanúsított elismerés és tisztelet, valamint a személye körül szinte már életében kialakuló legendás történetek tanúskodnak.” Mint elhangzott, a magyar altiszt sosem az ellenséges pilóta megölésére, hanem csak harcképtelenné tételére törekedett. Ezt az antant pilóták is nagyra értékelték: nem véletlen, hogy a 19 légigyőzelmes, halála előtt alig néhány nappal hadnaggyá kinevezett magyar pilóta 1918. május 24-i temetésére koszorút dobtak le.

Az államtitkár hozzátette: bár a második világháborút követően hosszú időre a hallgatás homálya borult rá, de a rendszerváltást követően szerencsére a helyzet megváltozott, és Ittebei Kiss József ma már idehaza is elfoglalta méltó helyét a nemzeti emlékezetben. Ennek egyik első és fontos állomása 2005 volt, amikor az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felvette az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájának nevét, és azóta is büszkén ápolja ránk hagyományozott örökségét. Ezen túl több könyv, kiállítás, emlékmű őrzi nevét és hirdeti hőstetteit. Ebbe a sorba illeszkedik a mai esemény is, amikor itt Pozsonyban – Kiss József méltán büszke szülővárosában – avatunk emléktáblát – tette hozzá Németh Szilárd.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.