2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Közönségkedvenc gyakorló napok Szolnokon

KÉPGALÉRIA - Közönségkedvenc gyakorló napok Szolnokon
Darabos Erika  |  2022. 08. 19., 17:02
KÉPGALÉRIA - Közönségkedvenc gyakorló napok Szolnokon

Hagyomány már, hogy a Szent István napi programsorozat részeként Budapesten és Szolnokon is láthatunk légiparádét (ha az időjárás nem szól közbe), lapunkon most ez utóbbi gyakorló napjairól állítottunk össze egy képgalériát Olvasóinknak!

Képgalériánkban a szerdai és csütörtöki gyakorlások felvételei láthatóak, a kedd délután programját végül az időjárás miatt törölték, de az említett két napon minden adott volt ahhoz, hogy a teljes gyakorlást megtekintsék a Tisza partjára kilátogatók. Érdeklődőkből idén sem volt hiány, ennek ékes bizonyítéka, hogy a Tiszavirág-híd és a Tisza-híd közötti szakasz ezúttal is megtelt.

Akik az elmúlt években már megtekintették a szolnoki vízi- és légiparádékat jól tudják, hogy a kb. egyórás program különböző blokkokra van osztva, mely tartalmaz kötelékrepülést, ejtőernyős ugrásokat, egyéni demo-kat, illetve egy képességbemutatót is. Nem volt ez másképp 2022-ben sem: a nyitókötelékben látható volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis zászlaját vivő Mi-17-es szállítóhelikopter, az új H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyas (x5), a helikopteres hajózók kiképzésében fontos szerepet betöltő AS 350B (x1), illetve a Mi-24-es harci helikoptereink (x3) is. A nyitóblokkot az ejtőernyősök ugrásai követték, földre érkezésüket minden esetben taps kísérte!

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
A légi tűzoltás fontos eszköze - "Bambi Bucket" a Mi-17-esen (Fotó: Szúh József)

Szintén kiemelendő a légi tűzoltásban használatos "Bambi Bucket" eszközzel felszerelt Mi-17-es szállítóhelikopter bemutatója, mely pillanat sajnos most aktuális, hiszen a csütörtöki napon két tűzesetnél is segédkezett ilyen módon a forgószárnyas.

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
Fürge Mókuska - Az AS 350B dinamikus programja (Fotó: Müller Dóra)

A szolnoki program különlegessége, hogy testközelből látható egy-egy helikopter dinamikus programja: nem volt hiány ebből most sem, hiszen láthattuk az AS 350B (101), a H145M (06), valamint a Mi-24 (331) látványos, dinamikus programját.

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
Ezúttal is nagy sikert aratott a Mi-24-es demo-ja (Fotó: Müller Dóra)

A képességbemutató scenario-ja hasonló volt az előző években látottakhoz: középpontjában az ellenséges erők kezére került, civil hajó (Martfű) és annak felszabadítása állt. Ez utóbbiból vették ki aktívan részüket az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, akik rohamcsónakokkal állították meg a hajót, majd vették azt vissza a fiktív terroristáktól. A folyamatot a szolnoki bázis Mi-24-es harci helikopterei is biztosították a levegőből.

A záróképben ismét a H145M típusé volt a főszerep, hiszen az előző évhez hasonlóan ezúttal is öt példány közös, a vízfelszín közelségét sem mellőző "táncát" láthattuk! A 2021 decemberében teljessé váló (20db szállító, kutató-mentő és HForce fegyverrendszerrel felszerelt harci változatokban) H145M flottának köszönhetően a szolnoki légiparádé programja is kibővült, kicsit előre tekintve pedig már említhetjük az érkező H225M flottát (16db), melyek pár éven belül tovább színesíthetik az augusztus 20-i légiparádék programját!

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
Impozáns látványt nyújtott az öt H145M közös produkciója (Fotó: Faller Tamás)

Szeretnénk Olvasóink figyelmébe ajánlani az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hivatalos Facebook oldalát, ahol számtalan érdekességet, illetve máshol nem publikált felvételeket találhatnak!

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, Faller Tamásnak és Szúh Józsefnek, a kiegészítő segítséget pedig az LHKE Spotter Team csapatának!

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
Köszönjük, hogy itt voltatok idén is! (Fotó: Faller Tamás)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.