2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helikopteres légifotózás Szolnokon

Helikopteres légifotózás Szolnokon
JETfly  |  2020. 07. 24., 14:56
Helikopteres légifotózás Szolnokon

Egy kalandregénybe illő, esős, borongós reggelen a Kecskemét Spotter Team mindenre elszánt fotós különítménye felkerekedett, hogy átélje a spotterek mindenkori bakancslistájának élén szereplő katonai helikopteres air-to-air fotózás semmihez sem hasonlítható élményét. Mutatjuk Olvasóinknak a légifotózáson készült felvételeket.

A Kecskemét Spotter Team élménybeszámolója:

A küldetés helyszíne az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis volt. Az időjárási körülmények nem szegték kedvünket, komoly reményekkel kecsegtetett a repülésünk kezdetének időpontjára szóló előrejelzés szerinti, a fotózás szempontjából nélkülözhetetlen fényviszonyok egyre kedvezőbb alakulása. A bázison a repülést megelőző briefing során megtudtuk, hogy kiképzési repülés keretében lesz lehetőségünk Mi-24 és Mi-17 típusú helikopterek fedélzetéről végrehajtott légifotózásra, a repülés során pedig kísérőnk lesz egy AS350-es gép is. A biztonsági eligazítást követően csapatunk elhelyezkedett a kijelölt gépek fedélzetén, és az exponáló gombon tartott remegő ujjal vártuk a felszállást.

A kb. egyórás repülés során mindenkinek volt lehetősége mindkét helikopterből fotózni, majd a dinamikus program végeztével, a technikával történő közelebbi ismerkedés és a feladatra készülő gépek statikus fotózása következhetett. Felemelő volt tapasztalni, hogy a bázison mind a forgószárnyas, mind a merevszárnyú gépek folyamatos üzemben voltak, ottlétünk alatt a virágmezőn tevékenykedő szorgos méhekhez hasonlatosan, szinte megállás nélkül zajlottak az állomány által végrehajtott fel- és leszállások.

Apropó állomány, rendkívül fontos kiemelni a bázis életében a gépek mellett, az azokat üzemeltető, működtető és repülő emberek nélkülözhetetlen szerepét. Az elhangzott beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy az ott dolgozók mennyire összetett, felelősségteljes, komoly feladatot látnak el, és milyen nem mindennapi képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki ezt a varázslatos hivatást űzhesse nap mint nap. A foglalkozás elérte célját, brutális mennyiségű élménnyel, feldolgozni való „nyersanyaggal” és információval gazdagodva köszöntünk el vendéglátóinktól a mielőbbi viszontlátás reményével.

Köszönettel tartozunk a Honvédelmi Minisztériumnak az engedélyezésért, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis vezetőségének és állományának a végrehajtásban nyújtott segítségért és támogatásért. Végezetül a szavak helyett beszéljenek inkább a képek...

Képgaléria megtekintése (77 db kép)

Forrás: Kecskemét Spotter Team

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.