2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helikopteres légifotózás Szolnokon

Helikopteres légifotózás Szolnokon
JETfly  |  2020. 07. 24., 14:56
Helikopteres légifotózás Szolnokon

Egy kalandregénybe illő, esős, borongós reggelen a Kecskemét Spotter Team mindenre elszánt fotós különítménye felkerekedett, hogy átélje a spotterek mindenkori bakancslistájának élén szereplő katonai helikopteres air-to-air fotózás semmihez sem hasonlítható élményét. Mutatjuk Olvasóinknak a légifotózáson készült felvételeket.

A Kecskemét Spotter Team élménybeszámolója:

A küldetés helyszíne az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis volt. Az időjárási körülmények nem szegték kedvünket, komoly reményekkel kecsegtetett a repülésünk kezdetének időpontjára szóló előrejelzés szerinti, a fotózás szempontjából nélkülözhetetlen fényviszonyok egyre kedvezőbb alakulása. A bázison a repülést megelőző briefing során megtudtuk, hogy kiképzési repülés keretében lesz lehetőségünk Mi-24 és Mi-17 típusú helikopterek fedélzetéről végrehajtott légifotózásra, a repülés során pedig kísérőnk lesz egy AS350-es gép is. A biztonsági eligazítást követően csapatunk elhelyezkedett a kijelölt gépek fedélzetén, és az exponáló gombon tartott remegő ujjal vártuk a felszállást.

A kb. egyórás repülés során mindenkinek volt lehetősége mindkét helikopterből fotózni, majd a dinamikus program végeztével, a technikával történő közelebbi ismerkedés és a feladatra készülő gépek statikus fotózása következhetett. Felemelő volt tapasztalni, hogy a bázison mind a forgószárnyas, mind a merevszárnyú gépek folyamatos üzemben voltak, ottlétünk alatt a virágmezőn tevékenykedő szorgos méhekhez hasonlatosan, szinte megállás nélkül zajlottak az állomány által végrehajtott fel- és leszállások.

Apropó állomány, rendkívül fontos kiemelni a bázis életében a gépek mellett, az azokat üzemeltető, működtető és repülő emberek nélkülözhetetlen szerepét. Az elhangzott beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy az ott dolgozók mennyire összetett, felelősségteljes, komoly feladatot látnak el, és milyen nem mindennapi képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki ezt a varázslatos hivatást űzhesse nap mint nap. A foglalkozás elérte célját, brutális mennyiségű élménnyel, feldolgozni való „nyersanyaggal” és információval gazdagodva köszöntünk el vendéglátóinktól a mielőbbi viszontlátás reményével.

Köszönettel tartozunk a Honvédelmi Minisztériumnak az engedélyezésért, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis vezetőségének és állományának a végrehajtásban nyújtott segítségért és támogatásért. Végezetül a szavak helyett beszéljenek inkább a képek...

Képgaléria megtekintése (77 db kép)

Forrás: Kecskemét Spotter Team

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.