2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison

Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison
honvedelem.hu  |  2019. 05. 27., 13:03
Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison

A Mi-8-as helikopterek ötven-, a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálatát, valamint a Légierő Zenekar - Szolnok magalakulásának 50. évfordulóját ünnepelték a május 25-én, szombaton megrendezett családi nap és csapatünnep résztvevői a szolnoki helikopterbázison.

Látványos légibemutatókkal, programokkal színesített hétvégét szervezett a dolgozói és családtagjaik részére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A helyőrségben ugyanis hagyomány, hogy az alakulat alapító okiratának keltezéséhez legközelebb eső hétvégén együtt ünnepel a bázis apraja-nagyja.

Az alakulat - gyermeknaphoz is kapcsolódó - családi napja és csapatünnepe több mint háromezer résztvevőjének dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka kívánt kellemes, élményekben gazdag szórakozást. A hivatalos megnyitót követően aztán egymást érték a fergeteges programok, a szikrázó napsütésben a reptér egész területén „juniális-hangulat” lett úrrá. A legkisebbektől a nagyszülőkig - mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot.

Először a Légierő Zenekar − Szolnok szórakoztatta a közönséget, majd Magó Károly zászlós, a Mi-8-as helikopterek ötven-, és a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálata történetét összefoglaló előadása után következett a nap leglátványosabb része: az akár kis repülőnapnak is beillő légi parádé, amelyen a bázis valamennyi légijárműve bemutatkozott. Az ejtőernyős katonák az Európai Unió, a NATO, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Németh Endre hadnagy tervezte hatalmas, 9x15 méteres nemzeti lobogóval tisztelegtek a háromszoros jubileumi ünnepség vendégei előtt. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái pedig stílszerűen, két Gripen többszöri áthúzásával üdvözölték a helikopterbázison dolgozó kollégáikat. A levegőben látottakat Fidel „Castro” Ákos százados, helikoptervezető magyarázta el a vendégeknek. A légibemutatók végén pedig - rögtönzött „házi ünnepség” keretében - egy hatalmas tortával gratulált a magalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Légierő Zenekar – Szolnok tagjainak a bázis parancsnoka és törzsfőnöke.

A helikopterek, a repülőgépek, a kiállított gépkocsik és harcjárművek természetesen kívülről-belülről is megismerhetők voltak, a szimulátorában pedig hosszabb-rövidebb időre bárkiből MiG-29-es vadászpilóta lehetett. A gyerekek éltek is a lehetőségekkel: mindenre felmásztak, mindennel „lőttek”, mindent „vezethettek”, ami csak az útjukba került.

Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében jelentős fejlesztések, korszerűsítések zajlanak a Magyar Honvédségben. A képességeink gyarapodását a civil társadalom is nyomon követi, bíznak a katonákban. Elismerik az ország biztonságát garantáló szolgálatunkat, a külföldi missziókban tanúsított példás helytállásunkat. Tudják, hogy bármilyen bajban, katasztrófahelyzetben számíthatnak a hadsereg segítségére. Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy érezhetően megnőtt a katonai pálya presztízse, és egyre többen érdeklődnek a szerződéses, valamint a tartalékos szolgálat iránt is. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy ilyen sokan látogattak ki az idei családi napunkra – összegezte a tapasztalatait dr. Koller József dandártábornok, szolnoki helikopterbázis parancsnoka.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!