2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison

Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison
honvedelem.hu  |  2019. 05. 27., 13:03
Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison

A Mi-8-as helikopterek ötven-, a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálatát, valamint a Légierő Zenekar - Szolnok magalakulásának 50. évfordulóját ünnepelték a május 25-én, szombaton megrendezett családi nap és csapatünnep résztvevői a szolnoki helikopterbázison.

Látványos légibemutatókkal, programokkal színesített hétvégét szervezett a dolgozói és családtagjaik részére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A helyőrségben ugyanis hagyomány, hogy az alakulat alapító okiratának keltezéséhez legközelebb eső hétvégén együtt ünnepel a bázis apraja-nagyja.

Az alakulat - gyermeknaphoz is kapcsolódó - családi napja és csapatünnepe több mint háromezer résztvevőjének dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka kívánt kellemes, élményekben gazdag szórakozást. A hivatalos megnyitót követően aztán egymást érték a fergeteges programok, a szikrázó napsütésben a reptér egész területén „juniális-hangulat” lett úrrá. A legkisebbektől a nagyszülőkig - mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot.

Először a Légierő Zenekar − Szolnok szórakoztatta a közönséget, majd Magó Károly zászlós, a Mi-8-as helikopterek ötven-, és a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálata történetét összefoglaló előadása után következett a nap leglátványosabb része: az akár kis repülőnapnak is beillő légi parádé, amelyen a bázis valamennyi légijárműve bemutatkozott. Az ejtőernyős katonák az Európai Unió, a NATO, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Németh Endre hadnagy tervezte hatalmas, 9x15 méteres nemzeti lobogóval tisztelegtek a háromszoros jubileumi ünnepség vendégei előtt. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái pedig stílszerűen, két Gripen többszöri áthúzásával üdvözölték a helikopterbázison dolgozó kollégáikat. A levegőben látottakat Fidel „Castro” Ákos százados, helikoptervezető magyarázta el a vendégeknek. A légibemutatók végén pedig - rögtönzött „házi ünnepség” keretében - egy hatalmas tortával gratulált a magalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Légierő Zenekar – Szolnok tagjainak a bázis parancsnoka és törzsfőnöke.

A helikopterek, a repülőgépek, a kiállított gépkocsik és harcjárművek természetesen kívülről-belülről is megismerhetők voltak, a szimulátorában pedig hosszabb-rövidebb időre bárkiből MiG-29-es vadászpilóta lehetett. A gyerekek éltek is a lehetőségekkel: mindenre felmásztak, mindennel „lőttek”, mindent „vezethettek”, ami csak az útjukba került.

Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében jelentős fejlesztések, korszerűsítések zajlanak a Magyar Honvédségben. A képességeink gyarapodását a civil társadalom is nyomon követi, bíznak a katonákban. Elismerik az ország biztonságát garantáló szolgálatunkat, a külföldi missziókban tanúsított példás helytállásunkat. Tudják, hogy bármilyen bajban, katasztrófahelyzetben számíthatnak a hadsereg segítségére. Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy érezhetően megnőtt a katonai pálya presztízse, és egyre többen érdeklődnek a szerződéses, valamint a tartalékos szolgálat iránt is. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy ilyen sokan látogattak ki az idei családi napunkra – összegezte a tapasztalatait dr. Koller József dandártábornok, szolnoki helikopterbázis parancsnoka.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”