2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison

Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison
honvedelem.hu  |  2019. 05. 27., 13:03
Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison

A Mi-8-as helikopterek ötven-, a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálatát, valamint a Légierő Zenekar - Szolnok magalakulásának 50. évfordulóját ünnepelték a május 25-én, szombaton megrendezett családi nap és csapatünnep résztvevői a szolnoki helikopterbázison.

Látványos légibemutatókkal, programokkal színesített hétvégét szervezett a dolgozói és családtagjaik részére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A helyőrségben ugyanis hagyomány, hogy az alakulat alapító okiratának keltezéséhez legközelebb eső hétvégén együtt ünnepel a bázis apraja-nagyja.

Az alakulat - gyermeknaphoz is kapcsolódó - családi napja és csapatünnepe több mint háromezer résztvevőjének dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka kívánt kellemes, élményekben gazdag szórakozást. A hivatalos megnyitót követően aztán egymást érték a fergeteges programok, a szikrázó napsütésben a reptér egész területén „juniális-hangulat” lett úrrá. A legkisebbektől a nagyszülőkig - mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot.

Először a Légierő Zenekar − Szolnok szórakoztatta a közönséget, majd Magó Károly zászlós, a Mi-8-as helikopterek ötven-, és a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálata történetét összefoglaló előadása után következett a nap leglátványosabb része: az akár kis repülőnapnak is beillő légi parádé, amelyen a bázis valamennyi légijárműve bemutatkozott. Az ejtőernyős katonák az Európai Unió, a NATO, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Németh Endre hadnagy tervezte hatalmas, 9x15 méteres nemzeti lobogóval tisztelegtek a háromszoros jubileumi ünnepség vendégei előtt. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái pedig stílszerűen, két Gripen többszöri áthúzásával üdvözölték a helikopterbázison dolgozó kollégáikat. A levegőben látottakat Fidel „Castro” Ákos százados, helikoptervezető magyarázta el a vendégeknek. A légibemutatók végén pedig - rögtönzött „házi ünnepség” keretében - egy hatalmas tortával gratulált a magalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Légierő Zenekar – Szolnok tagjainak a bázis parancsnoka és törzsfőnöke.

A helikopterek, a repülőgépek, a kiállított gépkocsik és harcjárművek természetesen kívülről-belülről is megismerhetők voltak, a szimulátorában pedig hosszabb-rövidebb időre bárkiből MiG-29-es vadászpilóta lehetett. A gyerekek éltek is a lehetőségekkel: mindenre felmásztak, mindennel „lőttek”, mindent „vezethettek”, ami csak az útjukba került.

Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében jelentős fejlesztések, korszerűsítések zajlanak a Magyar Honvédségben. A képességeink gyarapodását a civil társadalom is nyomon követi, bíznak a katonákban. Elismerik az ország biztonságát garantáló szolgálatunkat, a külföldi missziókban tanúsított példás helytállásunkat. Tudják, hogy bármilyen bajban, katasztrófahelyzetben számíthatnak a hadsereg segítségére. Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy érezhetően megnőtt a katonai pálya presztízse, és egyre többen érdeklődnek a szerződéses, valamint a tartalékos szolgálat iránt is. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy ilyen sokan látogattak ki az idei családi napunkra – összegezte a tapasztalatait dr. Koller József dandártábornok, szolnoki helikopterbázis parancsnoka.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.