2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hamarosan teljessé válhat a katonai repülőképzés

Hamarosan teljessé válhat a katonai repülőképzés
JETfly  |  2019. 04. 24., 10:10
Hamarosan teljessé válhat a katonai repülőképzés

Hamarosan kiegészül és így teljessé válhat a katonai állami repülőképzés – mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára április 23-án, a szolnoki helikopterbázison tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanácsadó testületének kihelyezett ülése után tartott tájékoztatón elmondta: több apropója is volt a látogatásnak, s ezek közül az egyik, hogy a magyar katonai repülőképzés nemsokára megalapításának 70. évfordulóját ünnepli. A másik pedig, hogy az egyetem fejlesztéséhez kapcsolódva hamarosan a szolnoki bázison is elindulhat a képzést szolgáló modernizáció. Mivel a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban beszerzett új helikopterek ősszel érkeznek a bázisra, ezért nagyon fontos, hogy felmérjék az igényeket, az infrastruktúra állapotát, s a fejlesztéseket ezekhez igazítsák – fűzte hozzá. 

Az államtitkár elmondta: éppen tavaly indult a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon a katonai állami repülőszak, ahol több éves kihagyás után ismét pilótákat és katonai repülésirányítókat képeznek. A két szakági képzés a közeljövőben kiegészül a repülőműszaki képzéssel, amely szintén Szolnokra kerül, és ezzel válik teljessé a szak oktatása. „Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy Szolnokkal továbbra is a repülésképzés fellegváraként számolunk, és ehhez igyekszünk megteremteni minden feltételt, egyrészt a képzés, másrészt a haderőfejlesztés szempontjából is” – emelte ki Szabó István. 

Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: az NKE - amely 2012-ben kezdte meg működését - egyedülálló intézmény, hiszen egységes rendszerben képzi a hallgatókat és a tiszteket. Ugyanakkor egyes képzések a Ludovika Campuson nem valósíthatók meg, ezek közé tartozik például a katonai légioktatás, amelynek egyik központja a szolnoki légibázis.  „A Miniszterelnökség mint az NKE fenntartója részéről két elvárásunk van” – szögezte le Orbán Balázs. „Az egyik, hogy az egyetem neve jelentsen egyet a minőséggel, minőségi felsőoktatási képzés jellemezze ezt a felsőoktatási intézményt, minden karon a szakma követelményeinek megfelelő, magas színvonalú képzést nyújtson az egyetem, és álljon helyt a hazai és a külföldi versenyben is. A másik elvárás, hogy a haza, a nemzet szolgálata iránt elkötelezett hallgatók tanuljanak az NKE-n, s amikor kikerülnek az intézményből, a haza szolgálatát tekintsék hivatásuknak.”

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.