2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

H145M - Csúcstechnika a levegőben

H145M - Csúcstechnika a levegőben
honvedelem.hu  |  2020. 02. 19., 14:53
H145M - Csúcstechnika a levegőben

Nagy megelégedéssel és büszkeséggel beszélnek az Airbus H145M típusú helikopterekről azok a szolnoki katonák, akik feladata e huszonegyedik századi csúcstechnika levegőbe emelése. A Magyar Honvédség vadonatúj forgószárnyasai maximálisan beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Simon Zsolt alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis megbízott parancsnokhelyettese egyike volt azoknak a hajózóknak, akik elsőként foglalhatták el a Magyar Honvédségben is rendszerbe kerülő Airbus H145M forgószárnyasok pilótafülkéjét. A Magyar Honvédség oktatói feladatokra kijelölt állománya a gyártó németországi bázisán elméleti és gyakorlati típusátképzésen vett részt, valamint a katonák megszerezték az oktatáshoz szükséges minősítő bizonyítványokat is.

Az első élmények és tapasztalatok kapcsán Simon Zsolt alezredes úgy fogalmazott, hogy nyilvánvalóan nehéz lenne összehasonlítani az új típust a Magyar Honvédségben eddig alkalmazott haditechnikai eszközökkel, hiszen már az üzemeltetési filozófiája is teljesen más. „Az itthon eddig alkalmazott típusokhoz képest sokkalta könnyebb a H145M üzemeltetése, hiszen ez egy teljesen digitális, számítógép által irányított szerkezet. Ezt kellett igazán megtanulnunk, hogy inkább vagyunk flight managerek, mint pilóták a fedélzeten” – mondta. Hozzátette, hogy az első típusátképzésre két olyan helikoptervezető utazhatott ki, aki nagy repülési tapasztalattal, valamint oktatói képesítéssel bír.

 

Mint Simon Zsolttól megtudtuk, az elméleti képzés kifejezetten a H145M típusról szólt, két hét alatt mintegy 1500 oldalas angol tananyagot kellett megtanulniuk. Ezt követte egy egyhetes szimulátoros kiképzés, majd pedig egy 10 órás repülőkiképzés. Azóta a két oktató fejenként közel 100 órát repült a típussal. „Egyre nagyobb tapasztalattal bírunk, így egyre könnyebben is kezeljük a fedélzeti rendszereket. Nagyon megkedveltük a típust, nagyon pilótabarátnak találjuk. Most már bármilyen feladatot hajtunk végre, sokkal inkább tudunk magára a feladatra koncentrálni, mint a helikopter üzemeltetésére” – fogalmazott az MH 86. Szolnok Helikopterbázis megbízott parancsnokhelyettese.

Ugyanez a könnyű kezelhetőség jellemzi a típus üzemeltetését és karbantartását is. Bagi Tamás őrnagy, a H145M típus üzemeltetéséért felelős század parancsnoka elárulta, hogy az új típus új szemléletet is igényelt: „Meg kellett szoknunk a digitális műszereket. Analóg rendszerekről kellett átszoknunk a digitálisra és a németországi típusátképzéskor is már nagyon sok számítógépet és diagnosztikai eszközt használtunk. Hozzátette, hogy noha a vizuális ellenőrzés és a rendszerellenőrzés ugyanaz, mint bármelyik eddig használt helikoptertípuson, azonban a módszerek és a szükséges eszközök változtak, finomodtak. „Ezeknek a helikoptereknek az üzemeltetése a régihez viszonyítva sokkal egyszerűbb, modernebb és sokkal rövidebb a fizikai munka is egy előkészítés, egy hibafeltárás, vagy egy hibafolyamat végigkísérése során.”

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.