2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

ETAP-T18 - Összetett feladatokat gyakoroltak a szállítógépek Szolnokon

ETAP-T18 - Összetett feladatokat gyakoroltak a szállítógépek Szolnokon
JETfly  |  2018. 06. 21., 12:14
ETAP-T18 - Összetett feladatokat gyakoroltak a szállítógépek Szolnokon

Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2018. június 10-22. között rendezik meg hazánkban az ETAP-T18 többnemzeti szállítórepülőgép gyakorlatot, melynek a Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. Június 19-én a gyakorlat részeként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, illetve annak légterében fotózhattuk a szállítógépeket.

A kéthetes gyakorlaton 8 nemzet vesz részt 9 repülőgéppel: ezek közül különböző változatú C-130 Hercules típussal érkezett a Belga Királyi Légierő, a Brit Királyi Légierő, a Holland Királyi Légierő, a Lengyel Légierő, a Norvég Királyi Légierő és az Olasz Légierő, A400M-mel képviselteti magát a Francia Légierő, Németország pedig két C-160 Transall szállítógéppel van jelen Pápán. Az ETAP-T18 gyakorlat fő kiképzési céljai a hadműveleti tervezés, a repülőműszaki együttműködés, az ejtőernyős kiképzés, légi dobások, logisztikai feladatok megoldása, különböző repülési eljárások gyakorlása, továbbá az éjszakai repülés, ez utóbbira is sor került a napokban Szentkirályszabadján.

A gyakorlat részeként 2018. június 19-én, kedden Szolnokon fotózhattuk a ETAP-T18 szállító repülőgépeit (6 darabot), ahol összetett feladatokat hajtottak végre: volt többek között látványos ejtőernyős teherdobás a Brit Királyi Légierő Herculeséből, valamint a szolnoki bázis területén füves pályára történő leszállás is, szintén C-130-asok részvételével, melyek párban dolgoztak a személyzeteik aktív együttműködésével: a norvég Hercules a brittel, a holland pedig a belga példánnyal szállt le, így egyszerre maximum 2 Hercules volt látható a szolnoki füvön.

Az olasz C-130-as is jelen volt a gyakorlaton, egyedül szállt le a füves pályára. A francia A400M és a lengyel Hercules ezúttal nem vett részt a szolnoki etapon, a németek C-160-asa viszont igen: a Transall a betonra szállt le, a pálya közepén megállt, majd fordulás/tolatás nélkül nekifutott és felszállt.

Mutatjuk a képgalériát Olvasóinknak a szolnoki eseményről!

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Fotók: Kisdeák Lajos

A fotókat köszönjük Kisdeák Lajosnak!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 25., 09:26
A magyar polgári repülés történetének egyik kevéssé ismert fejezetét a kalibráló repülőgépekkel írták.
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.