2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy hét a légierő bűvkörében

Egy hét a légierő bűvkörében
honvedelem.hu  |  2021. 07. 19., 12:35
Egy hét a légierő bűvkörében

Első alkalommal szervezett repülőtábort a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar állami légiközlekedési szakirányt választott hallgatói részére a Szolnoki Honvéd Sportegyesület. A július 16-án, pénteken zárult táborban részt vett húsz honvéd tisztjelölt – leendő légiforgalmi irányítók és légijármű-vezetők – a napi repülések mellett, a légierő több alakulatának feladatrendszerébe is betekintést kapott.

Egy hétig ismerkedtek a Magyar Honvédség légierejének szervezeti felépítésével, feladatrendszerével, a hajózók, a légiforgalmi irányítók és a munkájukat támogató műszaki szakemberek szolgálati körülményeivel a repülőtábor résztvevői.

Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese, valamint a Honvédelmi Sportszövetség keretében négy szakosztállyal működő sportegyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: ez az első olyan táboruk, amelyet kimondottan a légierő leendő tisztjei részére szerveztek. Az elmúlt években ugyanis elsősorban a fiatalok katonai pályára irányításában vállaltak szerepet. A nyári táboraikat ezért a Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolás diákok részére szervezték, akik közül többen – talán a szolnoki élményeik hatására is – már jelezték, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, vagy az MH Altiszti Akadémián szeretnének továbbtanulni.

Idén azonban a Honvédelmi Sportszövetség, a katonai utánpótlás érdekében legkiemelkedőbb munkát végzett két egyesület tevékenységi körét megosztotta. A 14-18 éves fiatalok katonai pálya-, a légierő iránti érdeklődésének felkeltése elsősorban a börgöndi Albatrosz Repülő Egyesület feladata ezentúl, a szolnoki sportegyesület tagjai pedig - a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kadétjai mellett – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztjelöltjei honvédség iránti elkötelezettségének erősítését vállalták.

A leendő légiforgalmi irányítók és légijármű-vezetők részvételével hétvégén zárult tábor minden napja a magyar katonai merev- és forgószárnyas repülés, a légierő alakulatainak megismeréséről - a repülésről szólt. A tisztjelöltek már a beérkezésük délelőttjén tájékoztatót hallgattak meg a Magyar Honvédség légierejéről, illetve repülőorientációs előadásokon vettek részt. Ebéd után pedig - a repülőegyesület két KA-7-es vitorlázógépével és két SF-25 Falke motoros vitorlázójával - a Felső-szandai sportrepülőteret a levegőből is megtekinthették.

Másnap a honvéd tisztjelöltek a helikopter bázis feladatrendszerét, majdani kollégáik szolgálati körülményeit ismerhették meg, míg egy statikus bemutató keretében a bázis valamennyi repülőeszközét közelről is tanulmányozhatták, mindemellett lehetőségük volt a hajózókkal is beszélgetni. Délután ismét a repülőegyesület pilótaoktatói várták a tábor résztvevőit a repülőtéren. A szerda délelőtti repülést követően - a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum meglátogatásakor - Lente Zoltán százados, egy részletes tárlatvezetés során a repülés-, a magyar légierő történetét elevenítette fel az egyetemisták előtt.

Csütörtökön a csoport Kecskemétre, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra utazott, ahol - a Gripen vadászgépek kiképzési repülésre történő felkészítését és a feladat végrehajtására történő felszállásaik megtekintését követően - Ábrahám György főtörzsőrmester a vadászpilóták öltözetét is részletesen bemutatta a fiataloknak.

Az MH Légijármű Javítóüzem alaprendeltetését Sebők Zoltán alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese ismertette a honvéd tisztjelöltekkel, akik a tájékoztató után a hangárban a repülőműszaki szakemberek munkáját a gyakorlatban is megismerhették. Délután pedig egy igazán különleges programon vettek részt: kötelékben repülve, a szolnoki bázis három H145M típusú helikopteréből nézhették meg a várost.

A zárónapon, július 16-án a Felső-szandai sportrepülőtéren a honvéd tisztjelölteknek még rendeztek egy „búcsúrepülést”, majd Bali ezredes emléklappal köszönte meg leendő munkatársainak a repülőtáborban tanúsított aktív és érdeklődő részvételét. A leendő légiforgalmi irányítók és légijármű-vezetők részére a következő hasonló tábort július végén szervezi a Honvédelmi Sportegyesület Szolnok.

A már harmadéves Kristóf Éda Erzsébet fényképpel tudja bizonyítani, hogy egészen kis kora óta tiszti pályára készül: az óvodai jelmezbálon katonai egyenruhában parádézott. Középiskolásként pedig már azt is eldöntötte, hogy repülőgép-vezető lesz. A kiskunhalasi református gimnáziumban 2016-ban érettségizett, de abban az évben még nem indult ilyen irányú képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), ezért „átmenetileg” a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karára és a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára jelentkezett. Mindkét helyre felvették. Amikor viszont megtudta, hogy az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán már az állami légiközlekedési szakirány is választható, korábbi tanulmányait felfüggesztve, kizárólag a felvételire készült. A biztosabb siker érdekében a honvédelmi alapismeretek tantárgyból emeltszintű érettségit is tett. Az elmúlt két tanév követelményeit eredményesen teljesítette, merevszárnyas szállítógépet szeretne repülni.

Stark Péter Bence édesapja példáját követve kötődik a légierőhöz: Stark Péter őrnagy korábban Szolnokon szolgált helikopterpilótaként, jelenleg pedig az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban dolgozik. Az ugyancsak harmadéves honvéd tisztjelölt a gimnázium informatika szakán érettségizett – kacérkodott is azzal a gondolattal, hogy mérnök-informatikusnak tanuljon tovább. Végzősként aztán mégis az NKE légijármű-vezető szakát írta be az egyetemi jelentkezési lap első helyére – azonnal felvették. Ennek azért is nagyon örült, mert a kecskeméti szigorú egészségügyi, pszichológiai és fizikai állóképességi vizsgálaton nagyon sokan kiestek. Abban az évben, több száz jelentkező közül csupán húszan feleltek meg a leendő pilótákkal szemben támasztott követelményeknek. Merevszárnyú szállító gépet szeretne repülni, de helikopterpilótaként is el tudja képzelni tiszti pályát.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.
2023. 05. 23., 09:40
Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.