2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cross Landing 2019 - Közös kutató-mentő gyakorlatot tart a magyar és román légierő

Cross Landing 2019 - Közös kutató-mentő gyakorlatot tart a magyar és román légierő
JETfly  |  2019. 10. 16., 11:30
Cross Landing 2019 - Közös kutató-mentő gyakorlatot tart a magyar és román légierő

A 2019. október 14-én kezdődő gyakorlat szerint egy Mi-24-essel a határhoz közel megszakadt a kapcsolat, így a megfelelő protokoll alapján a döntéshozók mind a Szolnokon települő magyar, mind a temesvári román kutató-mentő helikoptereket riasztották.

Az érvényben lévő megállapodás szerint ez a határ vonalától 100 kilométerig kölcsönösen lehetséges. A gyakorlat egyik célja a riasztási lánc működtetésének, a döntéshozatalnak és a két nemzet közötti együttműködésnek a gyakorlása volt. A másik oldalról a végrehajtó állomány gyakorlatának elmélyítése és a szaktudásuk ellenőrzése került sorra.

A helikopterek személyzeteinek önállóan, földi segítség nélkül kellett megközelíteniük a kényszerleszállt gépet, és így kellett kiválasztani a megfelelő helyszínt a leszállásra is. Erre a fákkal, bokrokkal tagolt Dóc gyakorlótér melletti terület ideális volt: az elsőként megérkező Mi-17 pilótái az első leszállás helyét nem találták megfelelőnek így a mentésben résztvevő katonák kirakása után végül kb. 30 méterrel távolabb találtak olyan terepet ahol biztonságban leállíthatták a hajtóműveket.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

A román IAR 330-asok valamivel később érkeztek, a két gép közül már csak az egyik tudott leszállni az adott tisztáson, a másiknak nem jutott hely, távolabb keresett erre alkalmas területet. A román helikopterek érkezésekor az önkéntesek által alakított sérülteket már ellátta a magyar személyzet - az öt fő sérültből kettő számított súlyosnak -, így a román fél a szállításban vette ki a részét, a sérülteket a szentesi átadási ponton tették ki. A sebesültek ellátását a két fél külön-külön, a saját oldalukról ellenőrizte és értékelte.

A gyakorlat ma folytatódik, egy Temesvárhoz közeli területen lesz a megrendezett repesemény, ahol az alájátszókat ezúttal a román fél adja - mi továbbra is a szolnoki kutató-mentő Mi-17-essel és személyzetével biztosítjuk a részvételt.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

A fotókért és a cikkért ezúton is köszönetet mondunk Kisdeák Lajosnak, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
2024-05-07 11:42:11
Szeptember közepétől áll forgalomba az Emirates első A350-900-as gépe, amelyet 32 Business, 21 Premium turista és 259 turista osztályú üléssel szereltek fel. A légitársaság új típusú gépeivel – amelyből összesen 65 darabot rendeltek - elsőként közel-keleti úti célokra repül, de még idén ősszel megjelennek több ázsiai és európai útvonalon is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.