2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cross Landing 2019 - Közös kutató-mentő gyakorlatot tart a magyar és román légierő

Cross Landing 2019 - Közös kutató-mentő gyakorlatot tart a magyar és román légierő
JETfly  |  2019. 10. 16., 11:30
Cross Landing 2019 - Közös kutató-mentő gyakorlatot tart a magyar és román légierő

A 2019. október 14-én kezdődő gyakorlat szerint egy Mi-24-essel a határhoz közel megszakadt a kapcsolat, így a megfelelő protokoll alapján a döntéshozók mind a Szolnokon települő magyar, mind a temesvári román kutató-mentő helikoptereket riasztották.

Az érvényben lévő megállapodás szerint ez a határ vonalától 100 kilométerig kölcsönösen lehetséges. A gyakorlat egyik célja a riasztási lánc működtetésének, a döntéshozatalnak és a két nemzet közötti együttműködésnek a gyakorlása volt. A másik oldalról a végrehajtó állomány gyakorlatának elmélyítése és a szaktudásuk ellenőrzése került sorra.

A helikopterek személyzeteinek önállóan, földi segítség nélkül kellett megközelíteniük a kényszerleszállt gépet, és így kellett kiválasztani a megfelelő helyszínt a leszállásra is. Erre a fákkal, bokrokkal tagolt Dóc gyakorlótér melletti terület ideális volt: az elsőként megérkező Mi-17 pilótái az első leszállás helyét nem találták megfelelőnek így a mentésben résztvevő katonák kirakása után végül kb. 30 méterrel távolabb találtak olyan terepet ahol biztonságban leállíthatták a hajtóműveket.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

A román IAR 330-asok valamivel később érkeztek, a két gép közül már csak az egyik tudott leszállni az adott tisztáson, a másiknak nem jutott hely, távolabb keresett erre alkalmas területet. A román helikopterek érkezésekor az önkéntesek által alakított sérülteket már ellátta a magyar személyzet - az öt fő sérültből kettő számított súlyosnak -, így a román fél a szállításban vette ki a részét, a sérülteket a szentesi átadási ponton tették ki. A sebesültek ellátását a két fél külön-külön, a saját oldalukról ellenőrizte és értékelte.

A gyakorlat ma folytatódik, egy Temesvárhoz közeli területen lesz a megrendezett repesemény, ahol az alájátszókat ezúttal a román fél adja - mi továbbra is a szolnoki kutató-mentő Mi-17-essel és személyzetével biztosítjuk a részvételt.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

A fotókért és a cikkért ezúton is köszönetet mondunk Kisdeák Lajosnak, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!