2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Címerek a helikopteres emlékművön

Címerek a helikopteres emlékművön
honvedelem.hu  |  2019. 09. 30., 13:42
Címerek a helikopteres emlékművön

Magyarország, Szolnok, a Magyar Honvédség és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis címerei is hirdetik ezentúl a város és hazánk második legnagyobb helyőrsége katonáinak példaértékű, szoros kapcsolatát.

A 442-es út és a Debreceni út csomópontjában álló helikopteres emlékmű talapzatára szerelt címereket szeptember 28-án, szombaton adták át és áldották meg.

Másfél éve díszíti az egyik szolnoki körforgalmat egy, a hadrendből kivont Mi-24-es harci helikopter. A legendás gép Szolnok katonaváros jellegét hangsúlyozza, amelyre ünnepi beszédében – a tervezés és az építés folyamatát felidézve – Szalay Ferenc polgármester is többször utalt.

Az emlékművet körülölelő csomópont az elmúlt évben, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület közös pályázatán – egysávos kategóriában – az év körforgalma címet nyerte el. A díszítése azonban tovább folytatódott: Magyarország, Szolnok, a Magyar Honvédség és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis címerei is a talapzatára kerültek. Baráth Fábián, Pogány Gábor Benő és Révi Norbert szobrászművészek alkotásait, átadásuk alkalmával Győri Péter Benjámin evangélikus esperes áldotta meg.

A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka üdvözletét az ünnepség résztvevőinek Kilián Nándor dandártábornok tolmácsolta. A Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélője a jelképekre utalva hangsúlyozta: „A négy címer együttléte olyan összetartozást fejez ki, ami Szolnok esetében különösen helytálló. A helikopterbázis ugyanis meghatározó alakulata a légierőnek, alaprendeltetéséből adódó feladatai az ország védelmében nélkülözhetetlennek. Csakúgy, mint a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok, az önkormányzat és a város lakóinak együttműködése. Ez a példaértékű kapcsolat pedig a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, a bázis területén végrehajtásra kerülő fejlesztések, technikai korszerűsítések, az új helikopterek hadrendbe állítása következtében valószínűleg tovább erősödik majd.”  

Az emlékmű talapzatát díszítő címerek megáldása alkalmából rendezett ünnepségen részt vett többek közt dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Csoór György a megyei közgyűlés alelnöke is. Közreműködött a Légierő Zenekar – Szolnok.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.
2024. 02. 29., 10:10
A cég a kapacitásnövelésen kívül bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal.
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.

  Legfrissebbek most

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.