2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Címerek a helikopteres emlékművön

Címerek a helikopteres emlékművön
honvedelem.hu  |  2019. 09. 30., 13:42
Címerek a helikopteres emlékművön

Magyarország, Szolnok, a Magyar Honvédség és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis címerei is hirdetik ezentúl a város és hazánk második legnagyobb helyőrsége katonáinak példaértékű, szoros kapcsolatát.

A 442-es út és a Debreceni út csomópontjában álló helikopteres emlékmű talapzatára szerelt címereket szeptember 28-án, szombaton adták át és áldották meg.

Másfél éve díszíti az egyik szolnoki körforgalmat egy, a hadrendből kivont Mi-24-es harci helikopter. A legendás gép Szolnok katonaváros jellegét hangsúlyozza, amelyre ünnepi beszédében – a tervezés és az építés folyamatát felidézve – Szalay Ferenc polgármester is többször utalt.

Az emlékművet körülölelő csomópont az elmúlt évben, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület közös pályázatán – egysávos kategóriában – az év körforgalma címet nyerte el. A díszítése azonban tovább folytatódott: Magyarország, Szolnok, a Magyar Honvédség és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis címerei is a talapzatára kerültek. Baráth Fábián, Pogány Gábor Benő és Révi Norbert szobrászművészek alkotásait, átadásuk alkalmával Győri Péter Benjámin evangélikus esperes áldotta meg.

A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka üdvözletét az ünnepség résztvevőinek Kilián Nándor dandártábornok tolmácsolta. A Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélője a jelképekre utalva hangsúlyozta: „A négy címer együttléte olyan összetartozást fejez ki, ami Szolnok esetében különösen helytálló. A helikopterbázis ugyanis meghatározó alakulata a légierőnek, alaprendeltetéséből adódó feladatai az ország védelmében nélkülözhetetlennek. Csakúgy, mint a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok, az önkormányzat és a város lakóinak együttműködése. Ez a példaértékű kapcsolat pedig a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, a bázis területén végrehajtásra kerülő fejlesztések, technikai korszerűsítések, az új helikopterek hadrendbe állítása következtében valószínűleg tovább erősödik majd.”  

Az emlékmű talapzatát díszítő címerek megáldása alkalmából rendezett ünnepségen részt vett többek közt dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Csoór György a megyei közgyűlés alelnöke is. Közreműködött a Légierő Zenekar – Szolnok.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.