2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az első önálló repülés - Szavakkal leírhatatlan

Az első önálló repülés - Szavakkal leírhatatlan
honvedelem.hu  |  2024. 05. 21., 10:57
Az első önálló repülés - Szavakkal leírhatatlan

Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel. A négyéves képzés egyik legmeghatározóbb pillanata ez, amelyre a Magyar Honvédség leendő hajózói egész életük során emlékezni fognak.

A harmadik év elsősorban a kiválasztás időszaka, ekkor dől el ugyanis, hogy forgószárnyas vagy merevszárnyas gépen fognak-e szolgálni a jövő pilótái. A folyamatban nagy szerepe van az orvosi vizsgálatok eredményének, de természetesen a hallgatók céljait és „álmát” is figyelembe veszik. Legtöbbet azonban oktatóik értékelése nyom a latba, akik az első repült órától kezdve folyamatosan monitorozzák tisztjelölt tanítványaikat, feltérképezve képességeiket, erősségeiket és gyengeségeiket, a fejlődésük ütemét.

„A legnagyobb kihívás azzal a tudattal megbirkózni, hogy minden repülésnek súlya van. Mindegyikre a lehető legjobb tudásunk szerint kell felkészülnünk, hiszen nincsen második esély” – hangsúlyozza Kismartoni Mátyás hallgató főtörzsőrmester. Hozzátette: ha valaki ezt az utat választja hivatásaként, elsősorban megfelelő motivációra van szüksége, ami tapasztalata szerint átsegíti az embert minden nehézségen és megpróbáltatáson.

S hogy milyen érzés több évnyi gyakorlás és tudásszerzés után az első önálló felszállás? „Szavakkal leírhatatlan” – véli Donáth Ádám hallgató főtörzsőrmester és amilyen átéléssel ezt mondja, abból az ember érzi: valóban megfogalmazhatatlan.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.