2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták az új H225M helikoptereket Szolnokon

Átadták az új H225M helikoptereket Szolnokon
honvedelem.hu  |  2023. 07. 24., 14:39
Átadták az új H225M helikoptereket Szolnokon

Korszakváltás történik a magyar haderőnél, minden képességét megreformálják, megújítják – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter július 24-én, hétfőn Szolnokon, a Magyar Honvédség újonnan rendszeresítendő H225M típusú helikoptereinek ünnepélyes átadásán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén tartott eseményen elmondta: megreformálják a haderőt, hogy a ciklus végére valóban megújult magyar haderő őrizze a magyar emberek épségét, biztonságát, vagyonát. Szavai szerint soha nem állt rendelkezésre ebben a kérdésben ekkora társadalmi, politikai támogatottság. Hozzátette: a jövő évi költségvetés garantálja ugyanazt a 2023-ban már elért 2 százalékos GDP-arányos szintet a védelmi kiadásoknál, amely a NATO által is elvárt arány, és mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az átalakulást folyamatosan fenntarthassák. Ezen belül 20 százalékot a képességek megújítására, fejlesztésekre kívánatos, elvárt költeni a NATO által, ezt Magyarország évek óta felülteljesíti – számolt be.

Beszámolt arról, hogy a vezérkar kidolgozott egy „haderőképnek” nevezett tervet, amelyben szerepel, hogyan nézzen ki szervezetileg, feltöltöttségében, készenlétében a magyar haderő 2031-ig. Egy ilyen terven dolgoznak szisztematikusan, lépésről lépésre, amely egy huszonegyedik századi, modern, digitális haderő kiépítését teszi szükségessé, amely két komponensre támaszkodik – mondta. Egyrészt egy kiemelt, magas technológiájú, modern fegyverzettel felszerelt hivatásos katonákból álló haderőre, amely az országban támaszpontszerűen helyezkedik el, ilyen például a szolnoki légibázis is. Másrészt az ország teljes felületét lefedő, „kapillárisszerűen” működő, döntően tartalékosokból álló hagyományos felszereléssel felszerelt területvédelemre – közölte. „Hatalmas munka lesz, míg eljutunk erre az állapotra", amelyet a haderőkép előír” – fűzte hozzá a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: a haderőkép eszközoldali megvalósításának egy nagyon fontos mérföldköve, hogy megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere. Ezek a gépek olyan képességeket is hoznak, „visszaépítenek” a magyar légierőbe, amelyek az elhasznált, számában is kicsi, korábbi, döntően szovjet technológiájú képességek nem tudtak már számunkra biztosítani – közölte.

Tizenhat H225M típusú helikopter érkezik, a hétfői ünnepélyes átadáson az első kettő Airbus H225M típusú, 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító (Troop Transport Helicopter-TTH) konfigurációjú látható – mondta. Megjegyezte: ilyen gépből érkezik még nyolc, azaz összesen tíz lesz. Emellett a különleges műveleti erők kapnak hat H225M típusú helikoptert (Special Operation Forces-SOF), amely a HForce nevű, speciálisan a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzetcsomaggal lesz felszerelve, ami a világviszonylatban is egyedülálló – emelte ki. Ezen egy 20 milliméteres gépágyú, 70 milliméteres rakétakonténer lesz, és a későbbiekben irányított páncéltörő rakéták is rendelkezésre állnak majd – sorolta. Emellett komplex navigációs rendszer, multifunkcionális tehermozgató rendszer, csörlő, gyorsköteles lecsúszást biztosító elem és hasonlók állnak majd rendelkezésre ezekben a gépekben rendelkezésre – tájékoztatott.

A modern, csúcstechnológiás helikopterek használatához szükséges kiképzés elméleti részét megkapták az állomány tagjai, a megérkezett gépekkel a konkrét kiképzés is elindulhat – mondta. Hozzátette: nő azon gépek száma, amelyekből ejtőernyős ugrásokat lehet végezni, újra megerősödhet a légideszant-kiképzés is.

2023. július 17. fontos dátum a Magyar Légierő történetében, hiszen ezen a napon érkezett meg a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz az első két H225M típusú közepes, többcélú szállító helikopter. Mutatjuk az első, helyszíni fotókat!
bővebben ...

A honvédelmi miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország szomszédságában egy „huszadik századi típusú, véres háború zajlik, amelynek nem látjuk a végét” és amelyben csak egy azonnali tűzszünet és béketárgyalások lehet a megoldás. A béke bekövetkeztekor egy dolog egészen biztos lesz: Európa biztonsági helyzete gyökeresen más lesz, mint a háborút megelőzően – mondta. Két nagyon komoly, felfegyverzett és harcedzett haderő lesz Magyarország keleti szomszédságában, a déli határok pedig folyamatos nyomás alatt vannak az illegális migráció miatt. Nemrég véget ért a vilniusi csúcsértekezlet, amely a NATO új védelmi berendezkedését határozta meg – tájékoztatott. Ezek mind olyan kihívások, amelyhez egy új magyar haderőre, és azon belül egy kiemelt képességekkel felszerelt magyar légierőre van szükség. Ennek egy mérföldköve a mai – mondta. Köszönetet mondott az Airbus Helicopters munkatársainak, akik a fejlesztésben, gyártásban, az átadásban közreműködtek illetve Szolnok városnak, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyének a támogató hozzáállásukért.

Köszönetet mondott a MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoki és legénységi állományának az előkészítő munkához, egyben balesetmentes, kiváló felkészülést nyújtó szolgálatot kívánt ezekkel a „csodálatos madarakkal” nekik.

Bruno Even, az AIRBUS Helicopters elnöke beszédében megemlékezett a horvátországi helikopterbaleset három magyar áldozatáról. Kiemelte a légibiztonság fontosságát a katonai területen is.

A beszédek után dr. Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke átadta a helikoptereket dr. Bali Tamás ezredesnek, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokának. Ezt követően Kálinger Roland alezredes, kiemelt katolikus tábori lelkész mondott áldást.

Bali Tamás ezredes az MTI-nek elmondta: a repülőműszaki és hajózó állomány elméleti felkészítése csaknem fél éve zajlik a franciaországi Marignane-ban az Airbus Helicopters Training Academy-n. A szolnoki helikopterdandárnál hamarosan meg tudják kezdeni a gyakorlati képzést is. A H225M helikopter maximális felszállótömege 11 tonna, maximális sebessége óránként 324 kilométer.

Csapat- és teherszállítás, fegyveres támogatás

Szuperhelikopter a szolnoki égbolton

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.