2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel

Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel
honvedelem.hu  |  2023. 07. 11., 14:11
Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren immár második alkalommal állomásozott az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada, mely kéthetes, éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vett részt a Bakonyban.

A magyar katonák támogatásával a tapasztalt helikopterszemélyzet harctéri körülményekhez hasonlító szituációk során fejleszti képességeit a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren, cserébe az amerikai állomány átadja azon tapasztalatait és tudását, amely tovább növelheti magyar bajtársaik ismeretanyagát.

Legutóbb a két nemzet szakemberei közösen kidolgozták az éleslövészet során beragadt lőszer eltávolításának („hot gun”) eljárásrendjét és a gyakorlatban is végrehajtották ezt a speciális és veszélyes eljárást. A repülőtér fejlesztése miatt szükségessé vált a korábban kialakított fegyverzeti töltő-ürítő hely áthelyezése egy új helyszínre, mely – egy lövészet közben beragadt lőszer miatt – éles szituációban is szinte azonnal alkalmasnak bizonyult. A pápai repülőtéri kiszolgáló személyzet ismét sikeresen reagált az eseményre, és ezzel az amerikai század parancsnokának elismerését is kivívta. A pápai katonák a gyakorlat során végrehajtott szituációkban alájátszóként is közreműködtek, amikor a helikoptereknek ellenséges területen katapultált pilótákat kellett kimenekíteniük.

Idén is Pápára érkezett az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada, hogy az MH 47. Bázisrepülőtérről kiindulva kéthetes éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vegyen részt.
bővebben ...

A Jolly Vihar gyakorlaton a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányító (JTAC) katonái is fontos szerepet játszottak azzal, hogy a HH-60 helikoptereket rávezették a célpontokra, miközben azok a saját földi csapatoknak nyújtottak éleslövészettel egybekötött közvetlen légi támogatást (CAS – Close Air Support). A közös kiképzés keretében az amerikai személyzet nem csak az éles végrehajtás során dolgozott együtt magyar kollégáikkal, hanem már a tervezési fázistól bevezették őket a harctéri kutató-mentő egység eljárásrendjébe. 

A tervezést követően a JTAC katonák a helikopterek fedélzetén tapasztalták meg a műveleti eljárásokat és ajtólövészként (door gunner) is részt vettek a feladatban. Az 56. Harctéri Kutató-Mentő Század és a Magyar Honvédség között tovább folytatódik az eredményes együttműködés, hogy a közös kiképzések révén segítsék egymás képességeinek növekedését.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.