2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel

Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel
honvedelem.hu  |  2023. 07. 11., 14:11
Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren immár második alkalommal állomásozott az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada, mely kéthetes, éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vett részt a Bakonyban.

A magyar katonák támogatásával a tapasztalt helikopterszemélyzet harctéri körülményekhez hasonlító szituációk során fejleszti képességeit a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren, cserébe az amerikai állomány átadja azon tapasztalatait és tudását, amely tovább növelheti magyar bajtársaik ismeretanyagát.

Legutóbb a két nemzet szakemberei közösen kidolgozták az éleslövészet során beragadt lőszer eltávolításának („hot gun”) eljárásrendjét és a gyakorlatban is végrehajtották ezt a speciális és veszélyes eljárást. A repülőtér fejlesztése miatt szükségessé vált a korábban kialakított fegyverzeti töltő-ürítő hely áthelyezése egy új helyszínre, mely – egy lövészet közben beragadt lőszer miatt – éles szituációban is szinte azonnal alkalmasnak bizonyult. A pápai repülőtéri kiszolgáló személyzet ismét sikeresen reagált az eseményre, és ezzel az amerikai század parancsnokának elismerését is kivívta. A pápai katonák a gyakorlat során végrehajtott szituációkban alájátszóként is közreműködtek, amikor a helikoptereknek ellenséges területen katapultált pilótákat kellett kimenekíteniük.

Idén is Pápára érkezett az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada, hogy az MH 47. Bázisrepülőtérről kiindulva kéthetes éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vegyen részt.
bővebben ...

A Jolly Vihar gyakorlaton a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányító (JTAC) katonái is fontos szerepet játszottak azzal, hogy a HH-60 helikoptereket rávezették a célpontokra, miközben azok a saját földi csapatoknak nyújtottak éleslövészettel egybekötött közvetlen légi támogatást (CAS – Close Air Support). A közös kiképzés keretében az amerikai személyzet nem csak az éles végrehajtás során dolgozott együtt magyar kollégáikkal, hanem már a tervezési fázistól bevezették őket a harctéri kutató-mentő egység eljárásrendjébe. 

A tervezést követően a JTAC katonák a helikopterek fedélzetén tapasztalták meg a műveleti eljárásokat és ajtólövészként (door gunner) is részt vettek a feladatban. Az 56. Harctéri Kutató-Mentő Század és a Magyar Honvédség között tovább folytatódik az eredményes együttműködés, hogy a közös kiképzések révén segítsék egymás képességeinek növekedését.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 01., 15:47
Mintegy száznyolcvan kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A csapatlátogatás alkalmával statikus bemutatón és repülés közben is megcsodálhatták a JAS 39 Gripen vadászgépet.
2024. 03. 01., 12:33
A hetvenes évektől a Hughes OH-6-osa és továbbfejlesztett változatai több olyan üzemeltető figyelmét keltették fel szerte a világban, amelyek a dugattyús motoros helikoptereket akarták lecserélni gázturbinás típusra vagy ütőképesebb forgószárnyas képesség létrehozására törekedtek.
2024. 03. 01., 11:56
A Magyar Honvédség jövőjének alappillére.
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.

  Legfrissebbek most

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.