2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel

Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel
honvedelem.hu  |  2023. 07. 11., 14:11
Amerikai helikopterek – magyar rávezetéssel

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren immár második alkalommal állomásozott az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada, mely kéthetes, éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vett részt a Bakonyban.

A magyar katonák támogatásával a tapasztalt helikopterszemélyzet harctéri körülményekhez hasonlító szituációk során fejleszti képességeit a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren, cserébe az amerikai állomány átadja azon tapasztalatait és tudását, amely tovább növelheti magyar bajtársaik ismeretanyagát.

Legutóbb a két nemzet szakemberei közösen kidolgozták az éleslövészet során beragadt lőszer eltávolításának („hot gun”) eljárásrendjét és a gyakorlatban is végrehajtották ezt a speciális és veszélyes eljárást. A repülőtér fejlesztése miatt szükségessé vált a korábban kialakított fegyverzeti töltő-ürítő hely áthelyezése egy új helyszínre, mely – egy lövészet közben beragadt lőszer miatt – éles szituációban is szinte azonnal alkalmasnak bizonyult. A pápai repülőtéri kiszolgáló személyzet ismét sikeresen reagált az eseményre, és ezzel az amerikai század parancsnokának elismerését is kivívta. A pápai katonák a gyakorlat során végrehajtott szituációkban alájátszóként is közreműködtek, amikor a helikoptereknek ellenséges területen katapultált pilótákat kellett kimenekíteniük.

Idén is Pápára érkezett az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada, hogy az MH 47. Bázisrepülőtérről kiindulva kéthetes éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vegyen részt.
bővebben ...

A Jolly Vihar gyakorlaton a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányító (JTAC) katonái is fontos szerepet játszottak azzal, hogy a HH-60 helikoptereket rávezették a célpontokra, miközben azok a saját földi csapatoknak nyújtottak éleslövészettel egybekötött közvetlen légi támogatást (CAS – Close Air Support). A közös kiképzés keretében az amerikai személyzet nem csak az éles végrehajtás során dolgozott együtt magyar kollégáikkal, hanem már a tervezési fázistól bevezették őket a harctéri kutató-mentő egység eljárásrendjébe. 

A tervezést követően a JTAC katonák a helikopterek fedélzetén tapasztalták meg a műveleti eljárásokat és ajtólövészként (door gunner) is részt vettek a feladatban. Az 56. Harctéri Kutató-Mentő Század és a Magyar Honvédség között tovább folytatódik az eredményes együttműködés, hogy a közös kiképzések révén segítsék egymás képességeinek növekedését.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.