2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés

70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés
JETfly  |  2019. 10. 28., 14:18
70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés

Hetven esztendeje indult el a szolnoki repülőtisztképzés. A neves dátumot az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Művelődési Otthonában ünnepelték meg a magyar katonai repülés volt, jelenlegi és leendő hajózóinak, műszaki szakembereinek jelenlétében.

A megjelenteket a nagyteremben berendezett kiállítás várta, melyek falain a hazai katonai repülés története volt követhető. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, dr. Koller József dandártábornok, a bázis és Szolnok helyőrség parancsnoka, dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye  országgyűlési képviselője is.

Erdélyi Lajos beszédében kiemelte: a magyar katonai repülés képzési folyamatát megakasztotta a második világháború, bár ezalatt jelentősen továbbfejlődött a technika és fontos szerepet kapott a repülés. Ekkor olyan vadászpilóták védték hazánkat, mint a 220 bevetéssel és 30 igazolt légigyőzelemmel rendelkező Szentgyörgyi Dezső.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a professzionális repülésképzés elképzelhetetlen professzionális repülőgépek nélkül. A tavaly ismét elindult szolnoki képzés feladatainak maradéktalan ellátásához, a pilóták képzéséhez nem elégséges a jelenlegi gépállomány (2-2 Zlin Z-143SLi és Z-242L), ezért további négy alapkiképző Zlin beszerzése van folyamatban. 

Fotók: Dévényi Veronika

Kilián Nándor dandártábornok felidézte saját, 1981-es szolnoki növendékévét, melyet a 2817. számú szakaszban töltött el. Visszaemlékezve ma már azt mondja: bár szinte véletlenül került erre a pályára, de a szolnoki egy, s a Szovjetunióban eltöltött további évek jó felkészítést jelentettek számára. A tábornok beszédében szintén a várható fejlesztéseket hangsúlyozta. Mint elhangzott, a már megvalósulási fázisban lévő helikopter-beszerzések mellett  rámpás katonai szállítórepülőgépek, illetve további kiképzőrepülőgépek, valamint a légvédelmi rakétarendszerek, illetve radarrendszerek beszerzéséről is tárgyalások folynak.

Dr. Pohl Árpád dandártábornok  hangsúlyozta, hogy a 2018 szeptemberében újraindult szolnoki katonai pilótaképzéssel „helyreáll a régi rend”, hiszen minden, a katonai repüléssel kapcsolatos képzés egységes irányítás alá kerül. Az NKE vezetése kiemelt fontosságú területnek tartja a szolnoki képzést, tette hozzá a dékán. Ezt bizonyítja, hogy amikor az egyetemen a szervezeti egységek és a vezetési szintek csökkentésére került sor, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon egyedüliként egy negyedik, speciális, a katonai repüléssel foglalkozó dékánhelyettesi poszt jött létre.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.
2023. 05. 23., 09:40
Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.