2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés

70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés
JETfly  |  2019. 10. 28., 14:18
70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés

Hetven esztendeje indult el a szolnoki repülőtisztképzés. A neves dátumot az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Művelődési Otthonában ünnepelték meg a magyar katonai repülés volt, jelenlegi és leendő hajózóinak, műszaki szakembereinek jelenlétében.

A megjelenteket a nagyteremben berendezett kiállítás várta, melyek falain a hazai katonai repülés története volt követhető. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, dr. Koller József dandártábornok, a bázis és Szolnok helyőrség parancsnoka, dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye  országgyűlési képviselője is.

Erdélyi Lajos beszédében kiemelte: a magyar katonai repülés képzési folyamatát megakasztotta a második világháború, bár ezalatt jelentősen továbbfejlődött a technika és fontos szerepet kapott a repülés. Ekkor olyan vadászpilóták védték hazánkat, mint a 220 bevetéssel és 30 igazolt légigyőzelemmel rendelkező Szentgyörgyi Dezső.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a professzionális repülésképzés elképzelhetetlen professzionális repülőgépek nélkül. A tavaly ismét elindult szolnoki képzés feladatainak maradéktalan ellátásához, a pilóták képzéséhez nem elégséges a jelenlegi gépállomány (2-2 Zlin Z-143SLi és Z-242L), ezért további négy alapkiképző Zlin beszerzése van folyamatban. 

Fotók: Dévényi Veronika

Kilián Nándor dandártábornok felidézte saját, 1981-es szolnoki növendékévét, melyet a 2817. számú szakaszban töltött el. Visszaemlékezve ma már azt mondja: bár szinte véletlenül került erre a pályára, de a szolnoki egy, s a Szovjetunióban eltöltött további évek jó felkészítést jelentettek számára. A tábornok beszédében szintén a várható fejlesztéseket hangsúlyozta. Mint elhangzott, a már megvalósulási fázisban lévő helikopter-beszerzések mellett  rámpás katonai szállítórepülőgépek, illetve további kiképzőrepülőgépek, valamint a légvédelmi rakétarendszerek, illetve radarrendszerek beszerzéséről is tárgyalások folynak.

Dr. Pohl Árpád dandártábornok  hangsúlyozta, hogy a 2018 szeptemberében újraindult szolnoki katonai pilótaképzéssel „helyreáll a régi rend”, hiszen minden, a katonai repüléssel kapcsolatos képzés egységes irányítás alá kerül. Az NKE vezetése kiemelt fontosságú területnek tartja a szolnoki képzést, tette hozzá a dékán. Ezt bizonyítja, hogy amikor az egyetemen a szervezeti egységek és a vezetési szintek csökkentésére került sor, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon egyedüliként egy negyedik, speciális, a katonai repüléssel foglalkozó dékánhelyettesi poszt jött létre.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.