2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés

70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés
JETfly  |  2019. 10. 28., 14:18
70 éve indult a szolnoki repülőtisztképzés

Hetven esztendeje indult el a szolnoki repülőtisztképzés. A neves dátumot az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Művelődési Otthonában ünnepelték meg a magyar katonai repülés volt, jelenlegi és leendő hajózóinak, műszaki szakembereinek jelenlétében.

A megjelenteket a nagyteremben berendezett kiállítás várta, melyek falain a hazai katonai repülés története volt követhető. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, dr. Koller József dandártábornok, a bázis és Szolnok helyőrség parancsnoka, dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye  országgyűlési képviselője is.

Erdélyi Lajos beszédében kiemelte: a magyar katonai repülés képzési folyamatát megakasztotta a második világháború, bár ezalatt jelentősen továbbfejlődött a technika és fontos szerepet kapott a repülés. Ekkor olyan vadászpilóták védték hazánkat, mint a 220 bevetéssel és 30 igazolt légigyőzelemmel rendelkező Szentgyörgyi Dezső.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a professzionális repülésképzés elképzelhetetlen professzionális repülőgépek nélkül. A tavaly ismét elindult szolnoki képzés feladatainak maradéktalan ellátásához, a pilóták képzéséhez nem elégséges a jelenlegi gépállomány (2-2 Zlin Z-143SLi és Z-242L), ezért további négy alapkiképző Zlin beszerzése van folyamatban. 

Fotók: Dévényi Veronika

Kilián Nándor dandártábornok felidézte saját, 1981-es szolnoki növendékévét, melyet a 2817. számú szakaszban töltött el. Visszaemlékezve ma már azt mondja: bár szinte véletlenül került erre a pályára, de a szolnoki egy, s a Szovjetunióban eltöltött további évek jó felkészítést jelentettek számára. A tábornok beszédében szintén a várható fejlesztéseket hangsúlyozta. Mint elhangzott, a már megvalósulási fázisban lévő helikopter-beszerzések mellett  rámpás katonai szállítórepülőgépek, illetve további kiképzőrepülőgépek, valamint a légvédelmi rakétarendszerek, illetve radarrendszerek beszerzéséről is tárgyalások folynak.

Dr. Pohl Árpád dandártábornok  hangsúlyozta, hogy a 2018 szeptemberében újraindult szolnoki katonai pilótaképzéssel „helyreáll a régi rend”, hiszen minden, a katonai repüléssel kapcsolatos képzés egységes irányítás alá kerül. Az NKE vezetése kiemelt fontosságú területnek tartja a szolnoki képzést, tette hozzá a dékán. Ezt bizonyítja, hogy amikor az egyetemen a szervezeti egységek és a vezetési szintek csökkentésére került sor, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon egyedüliként egy negyedik, speciális, a katonai repüléssel foglalkozó dékánhelyettesi poszt jött létre.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024. 02. 05., 15:03
A Szaúdi Királyi Légierő bemutató köteléke, a Saudi Hawks, a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen 2021-ben részt vettek a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A csapatról most friss hírek láttak napvilágot!
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.
2024. 02. 22., 09:27
A Magyar Légierő lajstromszámai, középpontban a forgószárnyasokkal – 2019-2024.
2024. 02. 21., 11:22
A Wizz Air flottájába megérkezett a kétszázadik repülőgép, ezzel a légitársaság flottájának átlagéletkora 4,2 évre csökken.

  Legfrissebbek most

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.