2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi helikopteres gyakorlat Szolnokon

JETfly  |  2007. 05. 24., 14:13

Május 20. és 27. között több nemzet helikopteresei adnak randevút a szolnoki Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázison. A Logical Decision 2007, azaz Logikus Döntés elnevezésű gyakorlat keretében Belgium, Németország, Szlovákia és a házigazdák forgószárnyasai cserélnek tapasztalatot nap mint nap. Az eseményre Horvátországból és Lengyelországból érkeztek megfigyelő szakemberek, pilóták. A kiképzés irányítója Orosz Zoltán dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka.

A mostani gyakorlat már a második Logical Decision Szolnokon. A tavaly megtartott gyakorlat sikere adta meg a lehetőséget az idei eseményre. A közös kiképzés résztvevői harci helikopterekkel (Mi-24 és A109) gyakorolták a légi felderítést, a földi célok leküzdésére irányuló manőverek végrehajtását, a légi oltalmazási, légi támogatási feladatokat és a kötelékrepüléseket. A szállítóhelikopteres gyakorlatok része volt, amit szlovák Mi-17-esek és magyar Mi-8/17-esek hajtottak végre, a felderítő csapatok helyszínre és visszaszállítása. Itt alkalmazták a gyors és látványos „Fast Rope” és a „Spice Rope” módszereket. A gyakorlatok alatt különféle terhek külső függesztéssel történő szállítása, emberek és terhek felvétele függési üzemmódban és kötelékrepülés is volt a feladatok között. Az egyes feladatok végrehajtásában az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj kijelölt állománya is részt vett. Az egyhetes kiképzés elsődleges célja magyar részről a részt vevő szakemberek felkészítése, többnemzetiségü, NATO-elvek szerinti, hadmüveleti területen folyó kiképzési és harcászati feladatok végrehajtása, közös helikopteres tapasztalatcsere a szövetségi rendszerben lévő országok alakulataival. Fontos szándék volt, hogy a NATO-elvekre épülve egységesítsék és gyakorolják a müveletirányító tevékenységet. A gyakorlat még a közepén tart. A tervek szerint éjszakai repüléseket is végrehajtanak a pilóták. Ennek egyik érdekessége, hogy a belga A109 éjjellátóval felszerelt helikopter segítségével érkeznek a kijelölt éjszakai leszállóterületre a szakemberek, akik kiépítik a magyar és szlovák helikopterek tájékozódását, leszállását segítő fényrendszert. A Logical Decision 2007 eddigi eredményei nagyon pozitívak. Egy-egy mindenre kiterjedő, profi megbeszélés után egy teljes beavatkozó müveletet hibátlanul hajtanak végre a négy nemzet pilótái. A tervek szerint a sikeres együttmüködés folytatódik, hogy a részt vevő nemzetek szakemberei minden alkalommal továbbfejlesszék tudásukat, kamatoztassák tapasztalataikat.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.