2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cooperative Key gyakorlat sikeres magyar részvétellel

JETfly  |  2005. 09. 08., 13:39

Sikeres magyar részvétellel fejeződött be a Cooperative Key 05 gyakorlat. Az augusztus 24-e és szeptember 5-e között a bulgár Plovdivban megtartott gyakorlaton harminc ország katonái vettek részt.

A NATO Dél-európai Szövetséges Légierő Parancsnoksága által vezetett gyakorlaton Orosz Zoltán ezredes az MH Szolnok Helikopterezred parancsnoka irányítása alatt vett részt a magyar kontingens.

A Cooperative Key 05 résztevői NATO országok, Partnerség a békéért szövetség tagállamai valamint Algéria, Marokkó, Jordánia, Szerbia-Montenegro és Bosznia-Herecgovina aktívan, míg Oroszország megfigyelői státuszban vett részt a két hetes eseményen.

A közremüködő nemzetek katonái, 62 helikopterrel AWACS-irányítással müködtek együtt a Graf Ignatievo bázisrepülőtéren, a levegőben és a különböző bolgár helyszíneken.A szolnoki helikopter ezred Mi–17 típusú helikopterei kutató-mentő, légügyi-egészségügyi (MEDEVAC) kiürítési feladatokat, valamint csapatszállítást, kiemelést hajtottak végre. Az egészségügyi személyzet kitelepített tábori kórházban dolgozott. A gyakorlat hadmüveleti központjának számítógépes rendszerét magyar katonák telepítették és üzemeltették.

Pelczéder Gyula őrnagy irányítása alatt a két Mi–17-es helikopterrel hajtották végre a feladatokat, melyek nem voltak ismeretlenek számukra, mivel a napi gyakorlórepülések alkalmával is hasonlókat oldanak meg.  A helikopterek müszaki kiszolgálását az ezred saját repülőmüszaki állományával hajtotta végre.

A gyakorlaton az MH 86. Szolnok Helikopterezred állománya mellett még öt magyar alakulat (az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 12. Légvédelmi Rakétadandár, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred, az MH Pápa Bázisrepülőtér ) kijelölt állománya vett részt.

A gyakorlatot meglátogatta Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára és a Bolgár Köztársaság elnöke is.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.