2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója
honvedelem.hu  |  2019. 09. 04., 16:20
Véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

2019. szeptember 2-án véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója (Baltic Air Policing - BAP). A Gripenek szeptember 3-án tértek vissza az MH Pápa Bázisrepülőtérre.

Az egy nappal később, a litvániai Siauliai repülőbázison megtartott átadás-átvételi ceremónián részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Május 1. és szeptember 2. között a Magyar Honvédség látta el a balti légtérrendészeti feladatokat. Mint ismert: Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozása óta, a kollektív védelem jegyében, a szövetséges országok garantálják a három balti ország légterének biztonságát, négyhónapos váltásokban. A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai, Siauliai repülőbázison települve a BAP 50. váltásaként, 2015 után immár második alkalommal vett részt a küldetésben. A magyar Gripeneket 50 alkalommal riasztották, a magyar pilóták négy hónap alatt összesen 534 órát töltöttek a levegőben.

A litvániai Siauliai repülőbázison szeptember 3-án megtartott átadás-átvételi ceremónián Vytautas Umbrasas, litván védelmi miniszterhelyettes beszédében úgy fogalmazott: a Baltikum légterének védelme a NATO szövetséges tagországok közötti hatékony együttműködés egyik legjobb példája.

A miniszterhelyettes a szolgálat befejezése alkalmából emléktárgyat adott át a magyar és spanyol kontingens parancsnokainak.

Az ünnepségen Jeffrey Lee Harrigian vezérezredes, a NATO Szövetséges Légi Parancsnokság közelmúltban kinevezett parancsnoka méltatta a magyar, spanyol valamint az észtországi Amari repülőbázison települt brit kontingens eredményeit, majd sok sikert kívánt a balti légtérrendészeti feladatot átvevő belga valamint a légtérvédelmet segítő dán kontingensnek.

Ezt követően Dainius Guzas ezredes, a litván légierő parancsnoka adott át kitüntetéseket a magyar és spanyol kontingensek katonáinak.

Szabó István honvédelmi államtitkár beszédében hangsúlyozta: a Magyar Honvédség második sikeres szerepvállalása a balti légtérrendészeti feladatban bizonyítja Magyarország NATO iránti elkötelezettségét és szövetségesi szolidaritását. Hozzátette: a balti térség biztonsága úgy a NATO, mint egész Európa közös érdeke.

Ugrik Csaba dandártábornok a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység parancsnoka összegezte tapasztalatait, megköszönte a befogadó litván fél támogatását, valamint a spanyol légierő közreműködését, ami hozzájárult a feladat sikeréhez és kölcsönösen előnyös volt minden résztvevő számára.

Fotók: dr. Toperczer István alezredes

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség légierő haderőnemi szemlélője, Szalavári Lajos alezredes, Magyarország Litvániába akkreditált véderő-, katonai és légügyi attaséja, valamint Csernovitz Erik első beosztott, litvániai magyar konzul is.

Az átadás-átvételi ceremóniát a magyar JAS-39 Gripen és a belga F-16 típusú vadászgépek díszelgő repülése zárta.

A misszióról visszatérő katonákat a Magyar Honvédség A319-ese szállította haza, az ünnepélyes ceremóniára a mai napon, 2019. szeptember 4-én került sor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

További fotókért kattintson a linkre!

A hazaérkezés fotói!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.