2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója
honvedelem.hu  |  2019. 09. 04., 16:20
Véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

2019. szeptember 2-án véget ért a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója (Baltic Air Policing - BAP). A Gripenek szeptember 3-án tértek vissza az MH Pápa Bázisrepülőtérre.

Az egy nappal később, a litvániai Siauliai repülőbázison megtartott átadás-átvételi ceremónián részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Május 1. és szeptember 2. között a Magyar Honvédség látta el a balti légtérrendészeti feladatokat. Mint ismert: Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozása óta, a kollektív védelem jegyében, a szövetséges országok garantálják a három balti ország légterének biztonságát, négyhónapos váltásokban. A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai, Siauliai repülőbázison települve a BAP 50. váltásaként, 2015 után immár második alkalommal vett részt a küldetésben. A magyar Gripeneket 50 alkalommal riasztották, a magyar pilóták négy hónap alatt összesen 534 órát töltöttek a levegőben.

A litvániai Siauliai repülőbázison szeptember 3-án megtartott átadás-átvételi ceremónián Vytautas Umbrasas, litván védelmi miniszterhelyettes beszédében úgy fogalmazott: a Baltikum légterének védelme a NATO szövetséges tagországok közötti hatékony együttműködés egyik legjobb példája.

A miniszterhelyettes a szolgálat befejezése alkalmából emléktárgyat adott át a magyar és spanyol kontingens parancsnokainak.

Az ünnepségen Jeffrey Lee Harrigian vezérezredes, a NATO Szövetséges Légi Parancsnokság közelmúltban kinevezett parancsnoka méltatta a magyar, spanyol valamint az észtországi Amari repülőbázison települt brit kontingens eredményeit, majd sok sikert kívánt a balti légtérrendészeti feladatot átvevő belga valamint a légtérvédelmet segítő dán kontingensnek.

Ezt követően Dainius Guzas ezredes, a litván légierő parancsnoka adott át kitüntetéseket a magyar és spanyol kontingensek katonáinak.

Szabó István honvédelmi államtitkár beszédében hangsúlyozta: a Magyar Honvédség második sikeres szerepvállalása a balti légtérrendészeti feladatban bizonyítja Magyarország NATO iránti elkötelezettségét és szövetségesi szolidaritását. Hozzátette: a balti térség biztonsága úgy a NATO, mint egész Európa közös érdeke.

Ugrik Csaba dandártábornok a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység parancsnoka összegezte tapasztalatait, megköszönte a befogadó litván fél támogatását, valamint a spanyol légierő közreműködését, ami hozzájárult a feladat sikeréhez és kölcsönösen előnyös volt minden résztvevő számára.

Fotók: dr. Toperczer István alezredes

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség légierő haderőnemi szemlélője, Szalavári Lajos alezredes, Magyarország Litvániába akkreditált véderő-, katonai és légügyi attaséja, valamint Csernovitz Erik első beosztott, litvániai magyar konzul is.

Az átadás-átvételi ceremóniát a magyar JAS-39 Gripen és a belga F-16 típusú vadászgépek díszelgő repülése zárta.

A misszióról visszatérő katonákat a Magyar Honvédség A319-ese szállította haza, az ünnepélyes ceremóniára a mai napon, 2019. szeptember 4-én került sor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

További fotókért kattintson a linkre!

A hazaérkezés fotói!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.