2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison

Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2020. 07. 16., 15:02
Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison

2020. július 16-án ismét hivatalosak voltunk a Kecskeméti Repülőbázisra: ezúttal a hathetes egységes alapkiképzésüket sikeresen teljesítő katonák ünnepélyes eskütételét tekinthettük meg.

Évente jellemzően 1-3 alapkiképzést tartanak az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, nincs ez másként 2020-ban sem. Ezúttal az alakulathoz június 8-án bevonult szerződéses pályakezdő tiszt és legénységi állomány záróeseményét rendezték meg ünnepélyes keretek között, az esküt tevő katonák hozzátartozói előtt.

A ceremónia 10 óra 25 perckor vette kezdetét a csapatzászló bevonulásával. Az esemény fő mozzanata az ünnepélyes honvéd eskütétel volt, az eskü szövegét Körözsi János közkatona mondta el társai előtt.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Ezt követően Fekete Tamás ezredes, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnok-helyettesének ünnepi beszéde következett, melyet az alábbiakban idézünk fel Olvasóinknak:

Tisztelt meghívott Vendégek, Családtagok, Esküt tett honvédek!

A mai nap az Önök számára az egyik legkiemelkedőbb az eddigi életük során. Egy olyan mérföldkőhöz érkeztek ma, amely a szó szoros értelmében meghatározó és felemelő is egyben. A katonai eskü letétele egy történelmi hagyomány. A magyar történelemben Önök számos példát láthattak arra, hogy elődeink a nagy történelmi események, cselekedetek előtt felesküsznek arra, hogy kitartanak és végigviszik azt a fogadalmat, amit megtettek az esküjükben. Mivel az emberiség története nagyrészt a háborúk története is, ezért elsősorban ez legjobban a katonákra igaz. A katonák jellemzői a bátorság, a becsület, a hazafiság: a legszebb tulajdonságok az ember életében. 

Önök a mai nap esküjükben kifejezésre adták azt, hogy a Magyar Honvédség szervezetéhez tartoznak és tovább folytatták, tovább vitték azt a hagyományt, hogy a katonai eskü letételével kifejezésre juttatták a haza védelméhez való mindenáron való hozzájárulásukat. Az eskü kötelez és ennek alapján az Önök kötelessége és a felelőssége is, összehasonlíthatatlanul még nagyobb és másabb lesz, mint azt az eddigi életük során megtapasztalhatták. Ettől kezdve ugyanis felelősséggel tartoznak magukért, bajtársaikért, hazájukért, nemzetükért. 

Akik most esküt tettek még csak ízelítőt kaptak az itt folyó életből. Elsajátították az alapokat, amelyre az önök társai, elöljárói építeni fognak. A felkészültségüket sok helyen, sokszor extrém körülmények között kell majd bizonyítaniuk és társaik, vezetőik mindig számítanak majd Önökre. Egy olyan életpályát választottak, amely sok-sok megpróbáltatással és lemondással, kihívással jár együtt. Legyenek méltóak a fogadalomtételhez és szolgáljanak ennek tudatában és szellemiségében.

A változatos életpályán való helytállás, a csapatszellem nemcsak Önöknek jelent majd morális erőt, hanem azoknak a civil közösségeknek is, amelyeknek részei, és amelyekből jöttek.

Akkor érdemes Önöknek végigmenni ezen a pályán, ha teljes mértékben a feladatukat komolyan veszik, és derekasan helyt állnak. Legyenek tehát méltóak a társadalmunk bizalmára és megalkuvást nem kérve őrizzék meg egyenruhájuk és vele együtt a Magyar Honvédség becsületét. 

Tisztelt Szülők, Hozzátartozók!

A most esküt tett katonák sikere az Önök sikere is. Méltán lehetnek büszkék rájuk. Kérem önöket arra, hogy további pályafutásuk során is álljanak mellettük, támogassák őket, olyan elszántsággal, ahogyan ők is teszik a kötelességüket, szolgálják hazájukat.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison (Fotók: Darabos Erika)

Az eseményen meghallgathattuk Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész megáldó gondolatait is, melyeket az esküt tett katonákhoz intézett. A csapatzászló elvonulásával záródó ceremóniát követően a hozzátartozók közös fotókat készíthettek az esküt tett katonákkal, megörökítve katonai pályafutásuk egyik legfontosabb, mérföldkövet jelentő eseményét.

A hathetes alapkiképzést teljesítő újoncok az elmúlt hetekben a helyi sajtó főszereplői voltak, olvashattunk a harcászati gyakorlatukról, illetve a tatárszentgyörgyi lőtéren teljesített éleslövészetükről (gépkarabély lövészet, kézigránát dobás) is. Ez a hat hét csupán az alapismeretek elsajátításáról szólt, a már említett lövészet és harcászati gyakorlat mellett többek között környezetvédelem, kommunikáció, fegyver és jogi ismeretek témakörökből kaptak útravalót. A mai, ünnepélyes katonai eskütételt követően leendő alakulatuknál folytatják a megkezdett utat, szakmai kiképzésüket, többen a Kecskeméti Légibázison települő Szállítórepülő Századhoz kerülnek majd, hajózó beosztásba.

A katonai eskütétel rendezvénye a csapatzászló elvonulásával záródott, melyet az alábbi videóban tekinthetnek meg Olvasóink.

A következő alapkiképzés várhatóan augusztus első hetében indul a Kecskeméti Repülőbázison.

A meghívóért és a fotózási lehetőségért ezúton is köszönetet mondunk a bázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.