2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison

Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2020. 07. 16., 15:02
Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison

2020. július 16-án ismét hivatalosak voltunk a Kecskeméti Repülőbázisra: ezúttal a hathetes egységes alapkiképzésüket sikeresen teljesítő katonák ünnepélyes eskütételét tekinthettük meg.

Évente jellemzően 1-3 alapkiképzést tartanak az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, nincs ez másként 2020-ban sem. Ezúttal az alakulathoz június 8-án bevonult szerződéses pályakezdő tiszt és legénységi állomány záróeseményét rendezték meg ünnepélyes keretek között, az esküt tevő katonák hozzátartozói előtt.

A ceremónia 10 óra 25 perckor vette kezdetét a csapatzászló bevonulásával. Az esemény fő mozzanata az ünnepélyes honvéd eskütétel volt, az eskü szövegét Körözsi János közkatona mondta el társai előtt.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Ezt követően Fekete Tamás ezredes, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnok-helyettesének ünnepi beszéde következett, melyet az alábbiakban idézünk fel Olvasóinknak:

Tisztelt meghívott Vendégek, Családtagok, Esküt tett honvédek!

A mai nap az Önök számára az egyik legkiemelkedőbb az eddigi életük során. Egy olyan mérföldkőhöz érkeztek ma, amely a szó szoros értelmében meghatározó és felemelő is egyben. A katonai eskü letétele egy történelmi hagyomány. A magyar történelemben Önök számos példát láthattak arra, hogy elődeink a nagy történelmi események, cselekedetek előtt felesküsznek arra, hogy kitartanak és végigviszik azt a fogadalmat, amit megtettek az esküjükben. Mivel az emberiség története nagyrészt a háborúk története is, ezért elsősorban ez legjobban a katonákra igaz. A katonák jellemzői a bátorság, a becsület, a hazafiság: a legszebb tulajdonságok az ember életében. 

Önök a mai nap esküjükben kifejezésre adták azt, hogy a Magyar Honvédség szervezetéhez tartoznak és tovább folytatták, tovább vitték azt a hagyományt, hogy a katonai eskü letételével kifejezésre juttatták a haza védelméhez való mindenáron való hozzájárulásukat. Az eskü kötelez és ennek alapján az Önök kötelessége és a felelőssége is, összehasonlíthatatlanul még nagyobb és másabb lesz, mint azt az eddigi életük során megtapasztalhatták. Ettől kezdve ugyanis felelősséggel tartoznak magukért, bajtársaikért, hazájukért, nemzetükért. 

Akik most esküt tettek még csak ízelítőt kaptak az itt folyó életből. Elsajátították az alapokat, amelyre az önök társai, elöljárói építeni fognak. A felkészültségüket sok helyen, sokszor extrém körülmények között kell majd bizonyítaniuk és társaik, vezetőik mindig számítanak majd Önökre. Egy olyan életpályát választottak, amely sok-sok megpróbáltatással és lemondással, kihívással jár együtt. Legyenek méltóak a fogadalomtételhez és szolgáljanak ennek tudatában és szellemiségében.

A változatos életpályán való helytállás, a csapatszellem nemcsak Önöknek jelent majd morális erőt, hanem azoknak a civil közösségeknek is, amelyeknek részei, és amelyekből jöttek.

Akkor érdemes Önöknek végigmenni ezen a pályán, ha teljes mértékben a feladatukat komolyan veszik, és derekasan helyt állnak. Legyenek tehát méltóak a társadalmunk bizalmára és megalkuvást nem kérve őrizzék meg egyenruhájuk és vele együtt a Magyar Honvédség becsületét. 

Tisztelt Szülők, Hozzátartozók!

A most esküt tett katonák sikere az Önök sikere is. Méltán lehetnek büszkék rájuk. Kérem önöket arra, hogy további pályafutásuk során is álljanak mellettük, támogassák őket, olyan elszántsággal, ahogyan ők is teszik a kötelességüket, szolgálják hazájukat.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
Ünnepélyes katonai eskütétel a Kecskeméti Repülőbázison (Fotók: Darabos Erika)

Az eseményen meghallgathattuk Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész megáldó gondolatait is, melyeket az esküt tett katonákhoz intézett. A csapatzászló elvonulásával záródó ceremóniát követően a hozzátartozók közös fotókat készíthettek az esküt tett katonákkal, megörökítve katonai pályafutásuk egyik legfontosabb, mérföldkövet jelentő eseményét.

A hathetes alapkiképzést teljesítő újoncok az elmúlt hetekben a helyi sajtó főszereplői voltak, olvashattunk a harcászati gyakorlatukról, illetve a tatárszentgyörgyi lőtéren teljesített éleslövészetükről (gépkarabély lövészet, kézigránát dobás) is. Ez a hat hét csupán az alapismeretek elsajátításáról szólt, a már említett lövészet és harcászati gyakorlat mellett többek között környezetvédelem, kommunikáció, fegyver és jogi ismeretek témakörökből kaptak útravalót. A mai, ünnepélyes katonai eskütételt követően leendő alakulatuknál folytatják a megkezdett utat, szakmai kiképzésüket, többen a Kecskeméti Légibázison települő Szállítórepülő Századhoz kerülnek majd, hajózó beosztásba.

A katonai eskütétel rendezvénye a csapatzászló elvonulásával záródott, melyet az alábbi videóban tekinthetnek meg Olvasóink.

A következő alapkiképzés várhatóan augusztus első hetében indul a Kecskeméti Repülőbázison.

A meghívóért és a fotózási lehetőségért ezúton is köszönetet mondunk a bázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.