2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újraavatták Szentgyörgyi Dezső síremlékét

Újraavatták Szentgyörgyi Dezső síremlékét
JETfly  |  2018. 08. 28., 16:29
Újraavatták Szentgyörgyi Dezső síremlékét

Újraavatták vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája síremlékét augusztus 28-án, kedden Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Mint ismert, napra pontosan 47 esztendővel ezelőtt, 1971. augusztus 28-án, Koppenhágánál - nem sokkal a leszállás előtt - a tengerbe csapódott a Malév Oslóból érkező Il-18 típusú repülőgépe. A fedélzeten tartózkodók közül csak hárman élték túl a katasztrófát, a többiek – köztük a gép kapitánya, a második világháború legeredményesebb vadászpilótája, Szentgyörgyi Dezső - életüket vesztették.

A Farkasréti temetőben megtartott, katonai tiszteletadással egybekötött keddi megemlékezésen Ugrik Csaba dandártábornok, az egykori pilóta nevét viselő kecskeméti repülőbázis parancsnoka úgy fogalmazott: Szentgyörgyi Dezső nagysága egy ellentmondásos és kaotikus korban, a második világháború idején teljesedett ki. Ezen emberi nagyság pedig olyan tulajdonságokban nyilvánult meg, mint az állhatatosság a kitűzött cél elérésében, a nemes küzdelem iránti vágy, a lankadatlan törekvés a tökéletesség felé, valamint a mások tisztelete és megbecsülése.

Fotók: Dévényi Veronika

„Vitéz Szentgyörgyi Dezső különleges egyénisége, egyedülálló alakja a magyar repülés történetének. Igazi repülő lovag volt, aki birtokában volt minden olyan tulajdonságnak, ami a lovagokat jellemzi, ráadásul olyan kor gyermeke, ahol a hazaszeretetét, bátorságát és pilótatudását bemutathatta” – jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok, hozzátéve: Szentgyörgyi Dezső életútja ad erőt ahhoz, hogy a róla elnevezett kecskeméti repülőbázison szolgáló katonák ugyanolyan elhivatottsággal szolgálják a hazát, ahogyan ő tette.

A rendezvény koszorúzással folytatódott, majd Hankóczi Gergely őrnagy, református lelkész mondott áldást az elhunyt lelki üdvéért.

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.