2024. 07. 19. péntek
Emília
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újraavatták Szentgyörgyi Dezső síremlékét

Újraavatták Szentgyörgyi Dezső síremlékét
JETfly  |  2018. 08. 28., 16:29
Újraavatták Szentgyörgyi Dezső síremlékét

Újraavatták vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája síremlékét augusztus 28-án, kedden Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Mint ismert, napra pontosan 47 esztendővel ezelőtt, 1971. augusztus 28-án, Koppenhágánál - nem sokkal a leszállás előtt - a tengerbe csapódott a Malév Oslóból érkező Il-18 típusú repülőgépe. A fedélzeten tartózkodók közül csak hárman élték túl a katasztrófát, a többiek – köztük a gép kapitánya, a második világháború legeredményesebb vadászpilótája, Szentgyörgyi Dezső - életüket vesztették.

A Farkasréti temetőben megtartott, katonai tiszteletadással egybekötött keddi megemlékezésen Ugrik Csaba dandártábornok, az egykori pilóta nevét viselő kecskeméti repülőbázis parancsnoka úgy fogalmazott: Szentgyörgyi Dezső nagysága egy ellentmondásos és kaotikus korban, a második világháború idején teljesedett ki. Ezen emberi nagyság pedig olyan tulajdonságokban nyilvánult meg, mint az állhatatosság a kitűzött cél elérésében, a nemes küzdelem iránti vágy, a lankadatlan törekvés a tökéletesség felé, valamint a mások tisztelete és megbecsülése.

Fotók: Dévényi Veronika

„Vitéz Szentgyörgyi Dezső különleges egyénisége, egyedülálló alakja a magyar repülés történetének. Igazi repülő lovag volt, aki birtokában volt minden olyan tulajdonságnak, ami a lovagokat jellemzi, ráadásul olyan kor gyermeke, ahol a hazaszeretetét, bátorságát és pilótatudását bemutathatta” – jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok, hozzátéve: Szentgyörgyi Dezső életútja ad erőt ahhoz, hogy a róla elnevezett kecskeméti repülőbázison szolgáló katonák ugyanolyan elhivatottsággal szolgálják a hazát, ahogyan ő tette.

A rendezvény koszorúzással folytatódott, majd Hankóczi Gergely őrnagy, református lelkész mondott áldást az elhunyt lelki üdvéért.

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.