2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új harcászati meteorológia mérőrendszereket mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison

Új harcászati meteorológia mérőrendszereket mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison
JETfly  |  2018. 09. 20., 11:27
Új harcászati meteorológia mérőrendszereket mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison

Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison mutatták be a Magyar Honvédség által beszerzett új, mobil harcászati meteorológiai megfigyelő rendszerek, azaz a TACMET-eket.

Az eszközök lehetővé teszik a kitelepülő meteorológiai csoportok hatékony és megbízható repüléstámogató tevékenységét. A Magyar Honvédség jelenleg is rendelkezik képességében hasonló eszközökkel, azonban ezek egyes részei már elöregedtek. Emellett pedig repüléstámogató optikai mérőeszközökkel sem voltak felszerelve, így az új TACMET beszerzésénél - számos más, fontos szempont mellett - kiemelkedő szerepet kapott a felhőalap mérő, a látástávolság mérő, illetve a jelenidő szenzor megléte is.

A beszerzett eszközök szélsőséges klimatikus körülmények között is megállják a helyüket: -40 és +55 Celsius-fokos hőmérsékleti skálán, akár 200 kilométer/órás szélben és 5-100 százalékos relatív nedvességi tartományban is működőképesek. A berendezések további érdekessége, hogy a felhőalap-mérő több felhőréteg alapjának a magasságát is képes meghatározni a lézersugarak visszavert jelei alapján, akár 7,5 kilométeres tartományig.

Az új TACMET a beépített akkumulátorának köszönhetően képes több órán át külső áramforrás nélkül üzemelni. Fejlettebb adatgyűjtővel lett kialakítva, ami képes fogadni, értelmezni, számítani és továbbítani nemcsak a mért meteorológiai paramétereket, hanem ezek különböző időintervallumokra származtatott értékeit. Az ezekből képzett adatok - átlagok, minimumok, maximumok, összegek - a csatlakoztatott kijelzőn vagy távoli számítógépen nyomon követhetők. Mindezeken felül képes a nemzetközi standardnak megfelelően repülésmeteorológiai táviratok automatikus előállítására és mérőhálózat részeként ezek meteorológiai központba történő továbbítására. A mobilitást figyelembe véve nem elhanyagolható tényező, hogy az eszköz terepen könnyen áttelepíthető és 2 ember által legfeljebb 30 perc alatt összeállítható.

Mindezek a képességek megkövetelik a rendszer megfelelő használatát, éppen ezért a forgalmazó cég képviselője, Grób Zoltán átfogó felkészítést tartott az új TACMET üzemeltetéséről. A témák közt szerepelt az összeszerelés, a beüzemelés, a használat és a szétszerelés. A hosszú távú alkalmazás érdekében a jellegzetes hibajelenségekről és az általános karbantartásról is új ismereteket szerezhettek a katona-meteorológusok.

A kiképzés zárásaként Kovács László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnök-helyettese elmondta: „Az új eszköz tökéletes a katonai repülések közvetlen meteorológiai támogatására a gépek fel- és leszállása során. Reményeink szerint a hazai gyakorlatok terepi kiszolgálásánál vagy akár nemzetközi szerepvállalások alkalmával a mérőeszköz és a használatára kiképzett állomány által szolgáltatott meteorológiai információ nélkülözhetetlenné fog válni. ”

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.