2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Születésnapi jókívánságok

Születésnapi jókívánságok
JETfly  |  2018. 01. 02., 15:48
Születésnapi jókívánságok

Emléklappal köszöntötte december 29-i születésnapja alkalmából Zsámboki Tibor nyugállományú ezredest az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, Szűcs Imre ezredes.

Az év végén ünnepelte 55. születésnapját Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis volt parancsnokhelyettesét a jeles nap alkalomból Szűcs Imre ezredes is felköszöntötte. Jókívánságait Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodavezetője munkatársaival, Bezerédi László törzszászlóssal és Kollár Ernő zászlóssal adták át az ünnepeltnek. 

Zsámboki Tibor Kunágotán született, tizennyolc éves korában, a békéscsabai nyári táborban, egy Zlin-726-ossal repült először életében. Gépjármű-technikusi végzettséggel sikeresen felvételizett az akkori Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára, egy év felkészítés után pedig megkezdte tanulmányait a Szovjetunióban. Szolnokon, 1984 novemberében avatták hadnaggyá, a következő évben tavasztól késő őszig Kecskeméten MiG-21-es utóképzésen vett részt, majd Taszárra helyezték. A 3. század állományában géppár-parancsnoknak nevezték ki, ahol I. osztályú elfogó vadászrepülő fokozatot szerzett. Századparancsnok-helyettesként iskolázták be a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, az intézményi átszervezések következtében azonban 1997-ben a diplomáját már a Nemzetvédelmi Egyetem állította ki. 

A taszári alakulatot addigra viszont felszámolták, ezért a kecskeméti repülőbázisra helyezték oktatói beosztásba az Albatrosz századhoz. Három év múlva kinevezték a MiG-29-es század parancsnokává, 2009-ben pedig bázisparancsnok-helyettessé. Húsz kötelező ejtőernyős ugrást és több mint 2 700 repült órát teljesítve, - a hajózók korábbi szorzójával számolva - 57 év szolgálati idő után, ebből a beosztásból vonult 2011. december 15-én nyugállományba. 

Visszatekintve katonai pályájára, Zsámboki ezredes elmondta: élete legszebb időszakának a MiG-29-es századnál eltöltött kilenc évet tekinti. Remek kollektívában dolgozhatott és kiváló típust repülhetett. Személyes tapasztalatai alapján ugyanis ez a gép a legkorszerűbb társaihoz hasonló repülési tulajdonságokkal bír, ugyanakkor – bár esetenként hasznos lett volna – nem rendelkezik olyan fedélzeti berendezésekkel, az irányítást befolyásoló számítástechnikai eszközökkel, amelyek felülbírálhatnák a pilóta utasításait. Két hajtóművének bődületes tolóereje és a közvetlen kormányzás lehetősége pedig egy semmihez sem hasonlítható, feledhetetlen repülési élményt nyújtott a vadászpilótáknak.

2010. december 7-e szomorú dátum azok számára, akik elhivatottan, szakmai hozzáértésük maximumát nyújtva üzemeltették a Magyar Légierő elmúlt éveinek meghatározó típusát, továbbá azon rajongók számára, kiknek a MiG-29 volt az igazi vadászrepülő. 11 éve így írtunk a típus nyugdíjazásáról.
bővebben ...

A Magyar Honvédség légiereje az orosz államadósság közel felének ellentételezéseként kapott huszonnyolc MiG-29-est. Az első gépek 1993. október 15-én szálltak le Kecskeméten. A típussal az utolsó kiképző repülést 2010. december 7-én hajtotta végre a Dongó század, december 31-én pedig megtörtént a hadrendből való kivonásuk. Szolgálatuk tizenhét éve alatt a kecskeméti MiG-29-esek 29.246 felszállást hajtottak végre, összesen 17.728 órát és 11 percet töltöttek a levegőben. A típust 74 pilóta repülte.

 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.