2018. 01. 17. szerda
Antal, Antónia
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Születésnapi jókívánságok

JETfly  |  2018. 01. 02., 15:48

Emléklappal köszöntötte december 29-i születésnapja alkalmából Zsámboki Tibor nyugállományú ezredest az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, Szűcs Imre ezredes.

Az év végén ünnepelte 55. születésnapját Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis volt parancsnokhelyettesét a jeles nap alkalomból Szűcs Imre ezredes is felköszöntötte. Jókívánságait Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodavezetője munkatársaival, Bezerédi László törzszászlóssal és Kollár Ernő zászlóssal adták át az ünnepeltnek. 

Zsámboki Tibor Kunágotán született, tizennyolc éves korában, a békéscsabai nyári táborban, egy Zlin-726-ossal repült először életében. Gépjármű-technikusi végzettséggel sikeresen felvételizett az akkori Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára, egy év felkészítés után pedig megkezdte tanulmányait a Szovjetunióban. Szolnokon, 1984 novemberében avatták hadnaggyá, a következő évben tavasztól késő őszig Kecskeméten MiG-21-es utóképzésen vett részt, majd Taszárra helyezték. A 3. század állományában géppár-parancsnoknak nevezték ki, ahol I. osztályú elfogó vadászrepülő fokozatot szerzett. Századparancsnok-helyettesként iskolázták be a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, az intézményi átszervezések következtében azonban 1997-ben a diplomáját már a Nemzetvédelmi Egyetem állította ki. 

A taszári alakulatot addigra viszont felszámolták, ezért a kecskeméti repülőbázisra helyezték oktatói beosztásba az Albatrosz századhoz. Három év múlva kinevezték a MiG-29-es század parancsnokává, 2009-ben pedig bázisparancsnok-helyettessé. Húsz kötelező ejtőernyős ugrást és több mint 2 700 repült órát teljesítve, - a hajózók korábbi szorzójával számolva - 57 év szolgálati idő után, ebből a beosztásból vonult 2011. december 15-én nyugállományba. 

Visszatekintve katonai pályájára, Zsámboki ezredes elmondta: élete legszebb időszakának a MiG-29-es századnál eltöltött kilenc évet tekinti. Remek kollektívában dolgozhatott és kiváló típust repülhetett. Személyes tapasztalatai alapján ugyanis ez a gép a legkorszerűbb társaihoz hasonló repülési tulajdonságokkal bír, ugyanakkor – bár esetenként hasznos lett volna – nem rendelkezik olyan fedélzeti berendezésekkel, az irányítást befolyásoló számítástechnikai eszközökkel, amelyek felülbírálhatnák a pilóta utasításait. Két hajtóművének bődületes tolóereje és a közvetlen kormányzás lehetősége pedig egy semmihez sem hasonlítható, feledhetetlen repülési élményt nyújtott a vadászpilótáknak.

2010. december 7-e szomorú dátum azok számára, akik elhivatottan, szakmai hozzáértésük maximumát nyújtva üzemeltették a Magyar Légierő elmúlt 17 évének meghatározó típusát és azon rajongók számára, kiknek a MiG-29 volt az igazi vadászrepülő.
bővebben ...

A Magyar Honvédség légiereje az orosz államadósság közel felének ellentételezéseként kapott huszonnyolc MiG-29-est. Az első gépek 1993. október 15-én szálltak le Kecskeméten. A típussal az utolsó kiképző repülést 2010. december 7-én hajtotta végre a Dongó század, december 31-én pedig megtörtént a hadrendből való kivonásuk. Szolgálatuk tizenhét éve alatt a kecskeméti MiG-29-esek 29.246 felszállást hajtottak végre, összesen 17.728 órát és 11 percet töltöttek a levegőben. A típust 74 pilóta repülte.

 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2018-01-12 12:56:41
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy 2017-ben rekordszámú utast szállított, jelentősen bővítette hálózatát, lebonyolította minden eddiginél nagyobb repülőgép-megrendelését, részben szponzorált pilótaképzést indított, és számos fejlesztést vezetett be a jobb ügyfélkiszolgálás érdekében.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 01. 17., 12:47
Noha a magyar fél már meghirdette 18 millió dollárért 23 MiG-29-es vadászgépeit, még nem kérte az orosz haditechnika továbbadásához szükséges hozzájárulást Moszkvától – írta a Ria Novosztyi.
2018. 01. 15., 16:05
Átgondoltan pakol az ember, ha egy 55×40×23 centiméteres táska jelenti számára az otthont 5 napon át.
2018. 01. 15., 09:38
Szürke égen szürke gépet fotózni nem annyira hálás feladat, de mivel a honvédség valamennyi akkori merevszárnyú típusa repült, egyáltalán nem bánom, hogy a képek az optimálistól eltérő körülmények között készültek.
2018. 01. 12., 11:24
Részek gyártásának átadása fejében kapna az A380 új megrendeléseket a legnagyobb piacról, ahol most csak öt repül. Tiencsin 2020-ra havi hat keskenytörzsűt készít.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!++

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a Magyar Honvédség. Az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság házigazdája augusztusban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lesz.