2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok miniszteri találkozója a Kecskeméti Repülőbázison

Nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok miniszteri találkozója a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2020. 08. 18., 19:35
Nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok miniszteri találkozója a Kecskeméti Repülőbázison

A mai napon, 2020. augusztus 18-án a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok találkozója alkalmából a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra látogatott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A minisztert a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka Ugrik Csaba dandártábornok köszöntötte, a jelen lévő nyugdíjasok dr. Benkő Tibor részletes előadását hallgathatták meg, saját önéletrajzi elemekkel kiegészítve. A prezentáció felölelte a Magyar Honvédség múltjának, jelenének bemutatását, illetve részletesen kitért haderőnk jövőjére, a kutatás-fejlesztés szükségességére is. A miniszter kiemelte, hogy a beszerzett és beszerzendő eszközöket emberek, a katonák kezelik, így mindent meg kell tenni azért, hogy az aktívan rendszerben lévők szeressék munkájukat, munkakörülményeiket, a "honvédelem ügye kiemelt fontosságú üggyé vált". Minden generációt támogatni kell, így nem szabad megfeledkezni a honvédség nyugdíjasairól sem, akik hosszú éveken keresztül szolgálták hazájukat, illetve a katonai pályát még csak most fontolgató fiatalokról sem, akik számára a honvédség által nyújtott kiszámítható életpályamodell és a modern haditechnikai eszközök egyaránt motivációt jelenthetnek.

A Magyar Honvédség a jelenleg is futó Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül jelentős fejlesztésen esik át, folyamatosan érkeznek a hírek a újabb beszerzésekről, aláírt szerződésekről, melyek kapcsán a NATO-ban ismét elismerően beszélnek Magyarországról. A beszerzések közül dr. Benkő Tibor kiemelte a tüzérségi eszközöket és a Leopard harckocsit, melyből az első 4 db Leopard 2A4HU már hazánkban van, ezek képezik az átmenetet a leváltásra kerülő T-72-es, illetve a 2023-tól érkező Leopard 2A7+ csúcstechnika között: ahogyan anno a repülő fegyvernemben, úgy most a harckocsizóknál is folyamatosan állunk át a keleti technikáról a nyugatira.

Mint ahogyan arról a közelmúltban már olvashattunk, folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség új, Központi Logisztikai és Kiképző Bázisának építése a szentkirályszabadjai repülőtér mellett, a miniszter reményei szerint ennek átadása még idén megtörténhet. A technikai eszközök beszerzése kapcsán kiemelte, hogy a sokat emlegetett rámpás szállítógép még hiányzik, de ez a kategória sem marad ki a légierőnél, ráadásul olyan típus rendszerbe állítására törekszenek, ami a teherszállítási és légi deszantolási feladatok megfelelő ellátása mellett légi utántöltésre is alkalmas lesz.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A járványügyi előírások betartása mellett került megrendezésre a mai esemény (Fotók: Müller Dóra)

A Magyar Honvédség meglévő eszközeinek cseréje, az új eszközök beszerzése és a folyamatos fejlesztések mellett kiemelt fontosságú a fiatalok pályára irányítása, felkelteni érdeklődésüket a honvédelem iránt. Az okostelefon ma már mindannyiunk életének része, kiemelten a fiataloké, így fontos, hogy promótáljuk részükre a honvédség fejlődését, táborokat szervezzünk, erősítsük a Honvéd Kadét Programot: a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, középiskolások számára nyújtott nevelési program kiemelt fontosságú, a programhoz már csatlakozott középiskolák a program népszerűségéről számolnak be. A kadétprogramok mellett a fiatalok számára is elérhető az önkéntes tartalékos katonai szolgálat, mely nemcsak munka, hanem felsőfokú tanulmányok mellett is végezhető, kiegészítve ezzel a szerződéses és hivatalos állományt.

A jelen lévő, szépszámú nyugdíjas közönség a miniszter előadásában részletes beszámolót hallhatott a nyugállományú katonák helyzetéről is, ők azok, akik komoly áldozatokat hozva szolgálták a nemzetet. Vannak és lesznek új veteránok, vannak 6-8-9 missziót megjárt katonáink, gondoskodni kell a nyugdíjasainkról, támogatni kell a nyugdíjas szervezeteket, új juttatási elemek bevezetését tervezik, melyek a nyugállományúak számára is elérhetőek lesznek (pl. gyógyszertár, könyvesbolt, sport stb.). A mai találkozó a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének és a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének közös kezdeményezése, hasonló találkozóra már volt példa idén Kaposváron és a jövőben további városokban (Szolnok, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Budapest) is folytódik a honvédelmi nyugdíjasok korosztályát érintő kérdések hasonló formában történő, interaktív egyeztetése. 

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, a meghívót pedig a Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A brazil Embraer mai, hivatalos bejelentése értelmében újabb sikert könyvelhetnek el a C-390-es értékesítése során: első ázsiai megrendelőként Dél-Korea is a brazilok típusát választotta.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!