2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok miniszteri találkozója a Kecskeméti Repülőbázison

Nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok miniszteri találkozója a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2020. 08. 18., 19:35
Nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok miniszteri találkozója a Kecskeméti Repülőbázison

A mai napon, 2020. augusztus 18-án a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok találkozója alkalmából a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra látogatott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A minisztert a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka Ugrik Csaba dandártábornok köszöntötte, a jelen lévő nyugdíjasok dr. Benkő Tibor részletes előadását hallgathatták meg, saját önéletrajzi elemekkel kiegészítve. A prezentáció felölelte a Magyar Honvédség múltjának, jelenének bemutatását, illetve részletesen kitért haderőnk jövőjére, a kutatás-fejlesztés szükségességére is. A miniszter kiemelte, hogy a beszerzett és beszerzendő eszközöket emberek, a katonák kezelik, így mindent meg kell tenni azért, hogy az aktívan rendszerben lévők szeressék munkájukat, munkakörülményeiket, a "honvédelem ügye kiemelt fontosságú üggyé vált". Minden generációt támogatni kell, így nem szabad megfeledkezni a honvédség nyugdíjasairól sem, akik hosszú éveken keresztül szolgálták hazájukat, illetve a katonai pályát még csak most fontolgató fiatalokról sem, akik számára a honvédség által nyújtott kiszámítható életpályamodell és a modern haditechnikai eszközök egyaránt motivációt jelenthetnek.

A Magyar Honvédség a jelenleg is futó Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül jelentős fejlesztésen esik át, folyamatosan érkeznek a hírek a újabb beszerzésekről, aláírt szerződésekről, melyek kapcsán a NATO-ban ismét elismerően beszélnek Magyarországról. A beszerzések közül dr. Benkő Tibor kiemelte a tüzérségi eszközöket és a Leopard harckocsit, melyből az első 4 db Leopard 2A4HU már hazánkban van, ezek képezik az átmenetet a leváltásra kerülő T-72-es, illetve a 2023-tól érkező Leopard 2A7+ csúcstechnika között: ahogyan anno a repülő fegyvernemben, úgy most a harckocsizóknál is folyamatosan állunk át a keleti technikáról a nyugatira.

Mint ahogyan arról a közelmúltban már olvashattunk, folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség új, Központi Logisztikai és Kiképző Bázisának építése a szentkirályszabadjai repülőtér mellett, a miniszter reményei szerint ennek átadása még idén megtörténhet. A technikai eszközök beszerzése kapcsán kiemelte, hogy a sokat emlegetett rámpás szállítógép még hiányzik, de ez a kategória sem marad ki a légierőnél, ráadásul olyan típus rendszerbe állítására törekszenek, ami a teherszállítási és légi deszantolási feladatok megfelelő ellátása mellett légi utántöltésre is alkalmas lesz.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A járványügyi előírások betartása mellett került megrendezésre a mai esemény (Fotók: Müller Dóra)

A Magyar Honvédség meglévő eszközeinek cseréje, az új eszközök beszerzése és a folyamatos fejlesztések mellett kiemelt fontosságú a fiatalok pályára irányítása, felkelteni érdeklődésüket a honvédelem iránt. Az okostelefon ma már mindannyiunk életének része, kiemelten a fiataloké, így fontos, hogy promótáljuk részükre a honvédség fejlődését, táborokat szervezzünk, erősítsük a Honvéd Kadét Programot: a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, középiskolások számára nyújtott nevelési program kiemelt fontosságú, a programhoz már csatlakozott középiskolák a program népszerűségéről számolnak be. A kadétprogramok mellett a fiatalok számára is elérhető az önkéntes tartalékos katonai szolgálat, mely nemcsak munka, hanem felsőfokú tanulmányok mellett is végezhető, kiegészítve ezzel a szerződéses és hivatalos állományt.

A jelen lévő, szépszámú nyugdíjas közönség a miniszter előadásában részletes beszámolót hallhatott a nyugállományú katonák helyzetéről is, ők azok, akik komoly áldozatokat hozva szolgálták a nemzetet. Vannak és lesznek új veteránok, vannak 6-8-9 missziót megjárt katonáink, gondoskodni kell a nyugdíjasainkról, támogatni kell a nyugdíjas szervezeteket, új juttatási elemek bevezetését tervezik, melyek a nyugállományúak számára is elérhetőek lesznek (pl. gyógyszertár, könyvesbolt, sport stb.). A mai találkozó a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének és a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének közös kezdeményezése, hasonló találkozóra már volt példa idén Kaposváron és a jövőben további városokban (Szolnok, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Budapest) is folytódik a honvédelmi nyugdíjasok korosztályát érintő kérdések hasonló formában történő, interaktív egyeztetése. 

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, a meghívót pedig a Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most