2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NATO Air Battle Decisive Munitions konferencia Magyarországon

NATO Air Battle Decisive Munitions konferencia Magyarországon
honvedelem.hu  |  2023. 11. 13., 14:56
NATO Air Battle Decisive Munitions konferencia Magyarországon

Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.

Magyarország 2019 óta tagja a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezésnek. Kezdetekben a szövetséges országoknak csak levegő-föld precíziós lőszerek beszerzésére korlátozódott a lehetőségük. 2021-től viszont a kezdeményezés átfogó keretté bővült, ami összhangban van a szárazföldi és haditengerészeti projektekkel.

A NATO Precíziós Légiharc lőszerek Menedzsment Munkacsoport rugalmas megközelítést, és kedvezőbb feltételekkel biztosít hozzáférést a precíziós fegyverekhez. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a résztvevő nemzetek megosszák egymás között ABDM készleteiket, így a szövetséges légierő interoperabilitása folyamatosan növekszik. A multinacionális beszerzési és raktározási lehetőségek költséghatékonyságot és hatékony beszerzési folyamatot jelentenek.A budapesti megnyitón a képviselőket Ugrik Csaba dandártábornok, a NATO ABDM kezdeményezés soros elnöke, valamint Tömböl László nemzeti fegyverzeti igazgató is köszöntötte.

A NATO tagállamok résztvevői a program során beszámolót hallgathattak meg a NATO légierő parancsnokok konferenciájáról, valamint a precíziós fegyverrendszerek beszerzési lehetőségeiről a jelenlegi biztonságpolitikai kihívások tükrében. Ugyanakkor betekintést nyerhettek a NATO Support and Procurement Agency (NSPA) képviselőinek multinacionális Foreign Military Sales szerződéseinek főbb elemeibe is.

A program részeként az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisán a résztvevők megismerkedtek a kecskeméti dandárnál folyó tevékenységgel.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.