2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar mérföldkő Svédországban - Véget ért a Légi Fölény 2018

Magyar mérföldkő Svédországban - Véget ért a Légi Fölény 2018
JETfly  |  2018. 06. 22., 09:47
Magyar mérföldkő Svédországban - Véget ért a Légi Fölény 2018

Kisebb történelmi mérföldkőnek nevezhetjük azt, amit a magyar katonák elértek Vidselben, a Légi Fölény 2018 elnevezésű gyakorlat keretében: Svédország és az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterén ugyanis első ízben hajtottak végre levegő-föld éleslövészetet a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászgépei.

A vidseli lőtér korántsem számít ismeretlennek a magyar katonák számára, hiszen immár negyedik alkalommal tartottak gyakorlatot Svédország és egyben az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterén (ahol csak rakétalövészetre 1 650 km2 áll rendelkezésre). Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta, hogy a 2012-ben újrakötött Gripen-szerződés értelmében a korábbi gyakorlathoz hasonlóan folytatódik a hagyomány, miszerint a Magyar Honvédség katonái háromévente felkereshetik a gyakorlóteret, hogy végrehajthassanak minden olyan feladatot, amelyek révén tökéletesíthetik a korábban megszerzett képességeket, valamint új ismeretekkel bővíthetik azokat. „Ez Európa egyik legnagyobb, legjobban felszerelt lőtere, ahol nemcsak gyakorolni tudunk, hanem méterre pontosan meg tudjuk állapítani a kiértékelésnél, hogy milyen pontos találatokat érünk el a fegyverekkel. Így, amikor megkapjuk az adatokat, ki tudjuk értékelni az eredményeinket, és ha esetlegesen hibát követtünk el, meg tudjuk állapítani, miként tudjuk javítani azt, miként tudunk tovább fejlődni” – összegezte a repülőbázis és a gyakorlatón résztvevő állomány parancsnoka.

Légi Fölény 2018 kéthetes időtartama alatt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hajózó, műszaki és logisztikus katonái, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis előretolt repülésirányítói (JTAC - Joint Terminal Attack Controller) kiváló összhangról tettek tanúbizonyságot, és nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Mint arról korábban beszámoltunk, az első hét folyamán a Gripenek levegő-levegő fegyverekkel hajtottak végre éleslövészetet. Ezen belül nagy szerep jutott a vadászgépek Mauser típusú 27 milliméteres fedélzeti gépágyúinak és a JAS-39 egyik alapvető fegyverzetének, az AIM-9 Sidewinder rakétának.

Mint Ugrik Csaba dandártábornok is rávilágított, a Magyar Honvédség vadászrepülőgépeinek legalapvetőbb feladatköre a készenléti szolgálat ellátása, amelynek alapját a levegő-levegő fegyverek készségszintű ismerete és kezelése jelenti. A kecskeméti repülőbázis parancsnoka azt is hozzátette, hogy ezen túlmenően a képesség gyakoroltatása egyben felkészülés is a 2019-ben, immáron második alkalommal vállalt Baltic Air Policing misszió ellátására. A Balti Légtérrendészeti Szolgálat során négy hónapon keresztül újra magyar Gripenek őrzik majd a balti országok légterét.

A levegő-levegő fegyverzet használatára a kecskeméti katonák már februárban megkezdték a felkészülést. Ennek során a repülőbázis szimulátorát – és egy pontosan lemodellezett digitális térképet – hívtak segítségül, és több száz alkalommal begyakorolták azokat a repüléseket, amelyeket aztán a kéthetes svédországi tartózkodás során a valóságban is teljesítettek.

Miután a gyakorlat első hetében teljes sikerrel zárták a Sidewinder rakéták és a gépágyú alkalmazását, eljött a várva várt pillanat és a gyakorlaton résztvevő katonák különleges esemény szereplőivé váltak. „Nem szeretek nagy szavakat használni, de mégis azt kell mondanom, hogy ez egy kicsi történelmi pillanat. Végre kipróbálhattuk a levegő-föld fegyverzetünket is. Az ilyen jellegű fegyverzetek használatához nagyon sok gyakorlás kell. Komoly gyakorlattal kell bírni ahhoz, hogy ezeket a precíziós fegyvereket úgy tudjuk használni, hogy azok a megfelelő helyre menjenek” – fogalmazott Ugrik Csaba dandártábornok. Hozzátette azt is, hogy az első héten diktált remek ütem különösen örömteli volt számára, hiszen a gyakran szeszélyes időjárás a gyakorlat egész ideje alatt komoly kihívás elé állította a foglalkozások tervezőit. Éppen ezért minden egyes alkalmat kihasználtak, amikor a természet lehetővé tette a különböző repülések végrehajtását.

Légi Fölény 2018 gyakorlat során a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászgépei először hajtottak végre éleslövészetet két fajta AGM-65 típusú Maverick levegő-föld rakétával, valamint GBU-12 lézervezérlésű és MK-82 szabadesésű bombával. Ezen feladatok sikeres teljesítésében volt óriási szerepe a már említett előretolt repülésirányítóknak is. A szolnoki helikopter bázis szakembereiről Ugrik Csaba dandártábornok úgy nyilatkozott: „Ők kulcsfigurák ezen a gyakorlaton. Nagyon magas színvonalú végrehajtást tudtak biztosítani számunkra, ezért is sikerült olyan pontosan a fegyvereinket a célba juttatni.”

Az éleslövészeten túl egy, a pilóták számára igen kedvelt foglalatosságra is alkalom nyílt Vidselben: a kismagasságú repülések alkalmával akár 150 méteres magasságban is megcsodálhatták a sokszor érintetlen vadont.

A sikeres feladatvégrehajtásokról a gyakorlat parancsnoka elmondta, hogy a titok a csapatmunkában rejlik, azon belül is a csapatot alkotó fogaskerekekben. „A logisztika nélkül nem tudunk megmozdulni, az MH Katonai Közlekedési Központ nélkül nem tudunk kitelepülni, a szerelők nélkül nem alkalmasak a repülőgépek a repülésre, a pilóta nélkül nem tudjuk a repülőgép fegyverzetét célba juttatni, a pénzügyes nélkül nem tudunk vásárolni. Ennek a fogaskerék-rendszernek olajozottan kell működni, és mindenkinek hozzá kell tenni, ami az ő feladata. Ha mindenki csak a saját feladatát végzi el, akkor siker lesz a végeredmény.”

A résztvevő állomány hazatelepülését megelőzően Ugrik dandártábornok kiemelte, hogy a gyakorlat két hete során egy olyan komplex feladatot hajtottak végre - az előzetes kiértékelés alapján nagy sikerrel -, amelyre a kecskeméti állománynak csak régen volt lehetősége. „Azt kell mondanom, hogy nagyon-nagyon sikeres volt a feladat. Ez természetesen az ide kitelepült állománynak köszönhető, valamint azoknak, akik otthon őrizték nemcsak Magyarország, hanem Szlovénia légterét is, míg mi itt kint végrehajtottuk ezt a feladatot.”

 

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 20., 14:59
Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.
2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.