2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar mérföldkő Svédországban - Véget ért a Légi Fölény 2018

Magyar mérföldkő Svédországban - Véget ért a Légi Fölény 2018
JETfly  |  2018. 06. 22., 09:47
Magyar mérföldkő Svédországban - Véget ért a Légi Fölény 2018

Kisebb történelmi mérföldkőnek nevezhetjük azt, amit a magyar katonák elértek Vidselben, a Légi Fölény 2018 elnevezésű gyakorlat keretében: Svédország és az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterén ugyanis első ízben hajtottak végre levegő-föld éleslövészetet a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászgépei.

A vidseli lőtér korántsem számít ismeretlennek a magyar katonák számára, hiszen immár negyedik alkalommal tartottak gyakorlatot Svédország és egyben az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterén (ahol csak rakétalövészetre 1 650 km2 áll rendelkezésre). Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta, hogy a 2012-ben újrakötött Gripen-szerződés értelmében a korábbi gyakorlathoz hasonlóan folytatódik a hagyomány, miszerint a Magyar Honvédség katonái háromévente felkereshetik a gyakorlóteret, hogy végrehajthassanak minden olyan feladatot, amelyek révén tökéletesíthetik a korábban megszerzett képességeket, valamint új ismeretekkel bővíthetik azokat. „Ez Európa egyik legnagyobb, legjobban felszerelt lőtere, ahol nemcsak gyakorolni tudunk, hanem méterre pontosan meg tudjuk állapítani a kiértékelésnél, hogy milyen pontos találatokat érünk el a fegyverekkel. Így, amikor megkapjuk az adatokat, ki tudjuk értékelni az eredményeinket, és ha esetlegesen hibát követtünk el, meg tudjuk állapítani, miként tudjuk javítani azt, miként tudunk tovább fejlődni” – összegezte a repülőbázis és a gyakorlatón résztvevő állomány parancsnoka.

Légi Fölény 2018 kéthetes időtartama alatt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hajózó, műszaki és logisztikus katonái, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis előretolt repülésirányítói (JTAC - Joint Terminal Attack Controller) kiváló összhangról tettek tanúbizonyságot, és nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Mint arról korábban beszámoltunk, az első hét folyamán a Gripenek levegő-levegő fegyverekkel hajtottak végre éleslövészetet. Ezen belül nagy szerep jutott a vadászgépek Mauser típusú 27 milliméteres fedélzeti gépágyúinak és a JAS-39 egyik alapvető fegyverzetének, az AIM-9 Sidewinder rakétának.

Mint Ugrik Csaba dandártábornok is rávilágított, a Magyar Honvédség vadászrepülőgépeinek legalapvetőbb feladatköre a készenléti szolgálat ellátása, amelynek alapját a levegő-levegő fegyverek készségszintű ismerete és kezelése jelenti. A kecskeméti repülőbázis parancsnoka azt is hozzátette, hogy ezen túlmenően a képesség gyakoroltatása egyben felkészülés is a 2019-ben, immáron második alkalommal vállalt Baltic Air Policing misszió ellátására. A Balti Légtérrendészeti Szolgálat során négy hónapon keresztül újra magyar Gripenek őrzik majd a balti országok légterét.

A levegő-levegő fegyverzet használatára a kecskeméti katonák már februárban megkezdték a felkészülést. Ennek során a repülőbázis szimulátorát – és egy pontosan lemodellezett digitális térképet – hívtak segítségül, és több száz alkalommal begyakorolták azokat a repüléseket, amelyeket aztán a kéthetes svédországi tartózkodás során a valóságban is teljesítettek.

Miután a gyakorlat első hetében teljes sikerrel zárták a Sidewinder rakéták és a gépágyú alkalmazását, eljött a várva várt pillanat és a gyakorlaton résztvevő katonák különleges esemény szereplőivé váltak. „Nem szeretek nagy szavakat használni, de mégis azt kell mondanom, hogy ez egy kicsi történelmi pillanat. Végre kipróbálhattuk a levegő-föld fegyverzetünket is. Az ilyen jellegű fegyverzetek használatához nagyon sok gyakorlás kell. Komoly gyakorlattal kell bírni ahhoz, hogy ezeket a precíziós fegyvereket úgy tudjuk használni, hogy azok a megfelelő helyre menjenek” – fogalmazott Ugrik Csaba dandártábornok. Hozzátette azt is, hogy az első héten diktált remek ütem különösen örömteli volt számára, hiszen a gyakran szeszélyes időjárás a gyakorlat egész ideje alatt komoly kihívás elé állította a foglalkozások tervezőit. Éppen ezért minden egyes alkalmat kihasználtak, amikor a természet lehetővé tette a különböző repülések végrehajtását.

Légi Fölény 2018 gyakorlat során a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászgépei először hajtottak végre éleslövészetet két fajta AGM-65 típusú Maverick levegő-föld rakétával, valamint GBU-12 lézervezérlésű és MK-82 szabadesésű bombával. Ezen feladatok sikeres teljesítésében volt óriási szerepe a már említett előretolt repülésirányítóknak is. A szolnoki helikopter bázis szakembereiről Ugrik Csaba dandártábornok úgy nyilatkozott: „Ők kulcsfigurák ezen a gyakorlaton. Nagyon magas színvonalú végrehajtást tudtak biztosítani számunkra, ezért is sikerült olyan pontosan a fegyvereinket a célba juttatni.”

Az éleslövészeten túl egy, a pilóták számára igen kedvelt foglalatosságra is alkalom nyílt Vidselben: a kismagasságú repülések alkalmával akár 150 méteres magasságban is megcsodálhatták a sokszor érintetlen vadont.

A sikeres feladatvégrehajtásokról a gyakorlat parancsnoka elmondta, hogy a titok a csapatmunkában rejlik, azon belül is a csapatot alkotó fogaskerekekben. „A logisztika nélkül nem tudunk megmozdulni, az MH Katonai Közlekedési Központ nélkül nem tudunk kitelepülni, a szerelők nélkül nem alkalmasak a repülőgépek a repülésre, a pilóta nélkül nem tudjuk a repülőgép fegyverzetét célba juttatni, a pénzügyes nélkül nem tudunk vásárolni. Ennek a fogaskerék-rendszernek olajozottan kell működni, és mindenkinek hozzá kell tenni, ami az ő feladata. Ha mindenki csak a saját feladatát végzi el, akkor siker lesz a végeredmény.”

A résztvevő állomány hazatelepülését megelőzően Ugrik dandártábornok kiemelte, hogy a gyakorlat két hete során egy olyan komplex feladatot hajtottak végre - az előzetes kiértékelés alapján nagy sikerrel -, amelyre a kecskeméti állománynak csak régen volt lehetősége. „Azt kell mondanom, hogy nagyon-nagyon sikeres volt a feladat. Ez természetesen az ide kitelepült állománynak köszönhető, valamint azoknak, akik otthon őrizték nemcsak Magyarország, hanem Szlovénia légterét is, míg mi itt kint végrehajtottuk ezt a feladatot.”

 

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”