2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légibemutatókkal színesített családi nap a Kecskeméti Repülőbázison

Légibemutatókkal színesített családi nap a Kecskeméti Repülőbázison
JETfly  |  2018. 09. 17., 11:39
Légibemutatókkal színesített családi nap a Kecskeméti Repülőbázison

Bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére szeptember 15-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.

 A gyönyörű kora őszi napsütésben - a legkisebbektől a nagyszülőkig - mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot a kecskeméti laktanyában. Az akár egy kis repülőnapnak is beillő rendezvényen részt vett ifj. Szentgyörgyi Dezső, a bázis névadójának fia és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, a legendás második világháborús Puma vadászrepülő század egykori pilótája is.

Civil vendégeket fogadott a kecskeméti repülőbázis. A dolgozók gyerekei, feleségei, férjei, nagymamák és nagypapák látogattak el a laktanyába. Az alakulat immár negyedik alkalommal megrendezett családi napjának több mint kétezer-ötszáz regisztrált résztvevőjét Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka köszöntötte, majd egy rögtönzött „házi ünnepség” keretében egy nagy tortával gratulált a 95. születésnapját közelmúltban betöltött Frankó Endre nyugállományú főhadnagynak, a legendás Puma század volt vadászpilótájának.

A hivatalos megnyitót követően pedig egymást érték a látnivalók. A fergeteges programok szirénázó tűzoltóautók felvonulásával kezdődtek, majd a Légierő Zenekar - Szolnok szórakoztatta a közönséget. Látványos show-műsorukat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoportjának szakalaki bemutatója követte.

Egy gyors helyszínváltást után pedig a katonák négylábú „munkatársai” kápráztatták el a közönséget. Először az MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred robbanóanyag-kereső kutyái bizonyították a tudásukat, majd a házigazda bázis őrkutyái vonultak fel. Bozsó Norbert, Kobre János szakaszvezetők, Kis István tizedes és fegyelmezett, szófogadó társaik, Szikra, Pepsi és Breki bemutatóját hangos tapssal köszönték meg vendégek. A gonosz szerepét idén Bogáromi Árpád szakaszvezető játszotta. Azt pedig, hogy éppen mit és miért csinálnak a kutyák, milyen parancsot kapnak a vezetőiktől, Csaplár Szabolcs százados magyarázta el az érdeklődőknek.

Majd következett - az akár egy kis repülőnapnak is beillő rendezvény – talán leglátványosabb része, a légi bemutató. Először a Szegedi Repülőnapok és Légiparádén részt vett, lettországi Baltic Bees Jet Team L-39C Albatroszai érkeztek a repülőtér fölé, majd a vendéglátó bázis bemutatópilótája, Szatmári „Szatyi” László őrnagy repülte le Gripenjével az idei nemzetközi repülőnapokra összeállított programját.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist két Mi-17-essel képviselte Kecskeméten. A Dajka Attila őrnagy vezette (másodpilóta: Szabó Gábor százados, fedélzeti technikus: Freytag Béla törzszászlós) helikopter látványos légi balettet adott elő és az ejtőernyősök közül is sokan ebből ugrottak. A szolnoki bázis kutató-mentő képességét bemutató másik Mi-17-est Szilágyi Zoltán alezredes vezette. Másodpilótája Solti Péter őrnagy, fedélzeti technikusa Molnár Ferenc törzsőrmester volt. Az egészségügyi szakszemélyzetet Dósa Kálmán, Fehér Zsolt zászlósok és Gazsó Krisztián törzsőrmester alkották.

Fotók: a szerző Galambos Sándor felvételei

A légi parádé zárásaként a közönségtől pedig Mi-17-ből és An-26-osból (gépparancsnok: Boldizsár László őrnagy, másodpilóta: Mecsnóbel György főhadnagy, fedélzeti technikus: Kiss Csaba százados, navigátor: Horváth János Attila százados, fedélzeti rádiós: Fácán Ferenc főtörzsőrmester) ugró kecskeméti és szolnoki ejtőernyősök - köztünk a Magyar Honvédség közelmúltban világbajnoki bronz érmet nyert katonaválogatottjának tagja – köszöntek el. A levegőben történteket a szolnoki helikopterbázis hajózója, Fidel „Castro” Ákos százados kommentálta.

A családi napra kitelepült az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodája is. Az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről Filus Attila önkéntes műveleti tartalékos őrnagy és Váczi Milán közkatona tájékoztatták az érdeklődőket. Sokan felkeresték a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionját is. A lézerfegyverek elsősorban a gyerekek körében voltak népszerűek, a Gripen-szimulátor botkormányát pedig vállalkozóbb kedvű fiatalok adták kézről kézre. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred statikus bemutatójára is sokan kíváncsiak voltak, hiszen búvárruhába most bárki beöltözhetett. Az alakulat hadihajós alosztálya makett kiállításán pedig többek közt a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából az országot bejáró, jelenleg a Parlament előtt horgonyzó Lajta monitor kicsinyített mása is megtekinthető volt.

A helikopterekkel és a repülőgépekkel természetesen közelebbről is meg lehetett ismerkedni, hosszabb-rövidebb időre bárki pilóta lehetett. A gyerekek éltek is a lehetőséggel. Mindenre felmásztak, mindennel lőttek, mindent vezettek, ami csak az útjukba került. Azonban a haditechnika iránt kevésbé érdeklődőknek sem kellett unatkozniuk: őket arcfestők, csillámtetkó készítők, csúszdás légvár, játszósarok várta, kipróbálhatták az aszfaltrajzolást és lovaskocsin is utazhattak.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.