2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légibemutatókkal színesített családi nap a Kecskeméti Repülőbázison

Légibemutatókkal színesített családi nap a Kecskeméti Repülőbázison
JETfly  |  2018. 09. 17., 11:39
Légibemutatókkal színesített családi nap a Kecskeméti Repülőbázison

Bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére szeptember 15-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.

 A gyönyörű kora őszi napsütésben - a legkisebbektől a nagyszülőkig - mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot a kecskeméti laktanyában. Az akár egy kis repülőnapnak is beillő rendezvényen részt vett ifj. Szentgyörgyi Dezső, a bázis névadójának fia és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, a legendás második világháborús Puma vadászrepülő század egykori pilótája is.

Civil vendégeket fogadott a kecskeméti repülőbázis. A dolgozók gyerekei, feleségei, férjei, nagymamák és nagypapák látogattak el a laktanyába. Az alakulat immár negyedik alkalommal megrendezett családi napjának több mint kétezer-ötszáz regisztrált résztvevőjét Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka köszöntötte, majd egy rögtönzött „házi ünnepség” keretében egy nagy tortával gratulált a 95. születésnapját közelmúltban betöltött Frankó Endre nyugállományú főhadnagynak, a legendás Puma század volt vadászpilótájának.

A hivatalos megnyitót követően pedig egymást érték a látnivalók. A fergeteges programok szirénázó tűzoltóautók felvonulásával kezdődtek, majd a Légierő Zenekar - Szolnok szórakoztatta a közönséget. Látványos show-műsorukat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoportjának szakalaki bemutatója követte.

Egy gyors helyszínváltást után pedig a katonák négylábú „munkatársai” kápráztatták el a közönséget. Először az MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred robbanóanyag-kereső kutyái bizonyították a tudásukat, majd a házigazda bázis őrkutyái vonultak fel. Bozsó Norbert, Kobre János szakaszvezetők, Kis István tizedes és fegyelmezett, szófogadó társaik, Szikra, Pepsi és Breki bemutatóját hangos tapssal köszönték meg vendégek. A gonosz szerepét idén Bogáromi Árpád szakaszvezető játszotta. Azt pedig, hogy éppen mit és miért csinálnak a kutyák, milyen parancsot kapnak a vezetőiktől, Csaplár Szabolcs százados magyarázta el az érdeklődőknek.

Majd következett - az akár egy kis repülőnapnak is beillő rendezvény – talán leglátványosabb része, a légi bemutató. Először a Szegedi Repülőnapok és Légiparádén részt vett, lettországi Baltic Bees Jet Team L-39C Albatroszai érkeztek a repülőtér fölé, majd a vendéglátó bázis bemutatópilótája, Szatmári „Szatyi” László őrnagy repülte le Gripenjével az idei nemzetközi repülőnapokra összeállított programját.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist két Mi-17-essel képviselte Kecskeméten. A Dajka Attila őrnagy vezette (másodpilóta: Szabó Gábor százados, fedélzeti technikus: Freytag Béla törzszászlós) helikopter látványos légi balettet adott elő és az ejtőernyősök közül is sokan ebből ugrottak. A szolnoki bázis kutató-mentő képességét bemutató másik Mi-17-est Szilágyi Zoltán alezredes vezette. Másodpilótája Solti Péter őrnagy, fedélzeti technikusa Molnár Ferenc törzsőrmester volt. Az egészségügyi szakszemélyzetet Dósa Kálmán, Fehér Zsolt zászlósok és Gazsó Krisztián törzsőrmester alkották.

Fotók: a szerző Galambos Sándor felvételei

A légi parádé zárásaként a közönségtől pedig Mi-17-ből és An-26-osból (gépparancsnok: Boldizsár László őrnagy, másodpilóta: Mecsnóbel György főhadnagy, fedélzeti technikus: Kiss Csaba százados, navigátor: Horváth János Attila százados, fedélzeti rádiós: Fácán Ferenc főtörzsőrmester) ugró kecskeméti és szolnoki ejtőernyősök - köztünk a Magyar Honvédség közelmúltban világbajnoki bronz érmet nyert katonaválogatottjának tagja – köszöntek el. A levegőben történteket a szolnoki helikopterbázis hajózója, Fidel „Castro” Ákos százados kommentálta.

A családi napra kitelepült az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodája is. Az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről Filus Attila önkéntes műveleti tartalékos őrnagy és Váczi Milán közkatona tájékoztatták az érdeklődőket. Sokan felkeresték a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionját is. A lézerfegyverek elsősorban a gyerekek körében voltak népszerűek, a Gripen-szimulátor botkormányát pedig vállalkozóbb kedvű fiatalok adták kézről kézre. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred statikus bemutatójára is sokan kíváncsiak voltak, hiszen búvárruhába most bárki beöltözhetett. Az alakulat hadihajós alosztálya makett kiállításán pedig többek közt a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából az országot bejáró, jelenleg a Parlament előtt horgonyzó Lajta monitor kicsinyített mása is megtekinthető volt.

A helikopterekkel és a repülőgépekkel természetesen közelebbről is meg lehetett ismerkedni, hosszabb-rövidebb időre bárki pilóta lehetett. A gyerekek éltek is a lehetőséggel. Mindenre felmásztak, mindennel lőttek, mindent vezettek, ami csak az útjukba került. Azonban a haditechnika iránt kevésbé érdeklődőknek sem kellett unatkozniuk: őket arcfestők, csillámtetkó készítők, csúszdás légvár, játszósarok várta, kipróbálhatták az aszfaltrajzolást és lovaskocsin is utazhattak.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.