2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Véget ér a Magyar Honvédség afganisztáni missziója

KÉPGALÉRIA - Véget ér a Magyar Honvédség afganisztáni missziója
Darabos Erika  |  2021. 06. 10., 10:41

2021. június 8., kedd fontos nap volt a Magyar Honvédség afganisztáni missziójának történetében, hiszen ezen a napon szállították haza az utolsó, még ott szolgálatot teljesítő magyar katonákat.

A katonák (9 fő) a Magyar Légierő Airbus A319-es (604) utasszállító repülőgépével érkeztek meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. Az érkező Airbust a készültségi Gripen géppár kísérte be a repülőtér légterébe: a scenario része volt az is, hogy a sajtó képviselői a másik A319-esből (604) dokumentálhatták a különleges köteléket, az alábbiak szerint látható útvonalon:

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A sajtó képviselői a 605-ös Airbus A319-es fedélzetéről fotózhatták az Afganisztánból érkező 604-es A319-est

A katonákat hazaszállító Airbust az alacsony áthúzás és a földetérést követően vízsugárral köszöntötték a bázison: a külföldi missziót teljesítő katonákat családtagjaik várták a repülőtéren, igazán megható pillanatok tanúi lehettünk.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A Magyar Légierő készültségi Gripen géppárja kísérte Kecskemétre a katonákat hazaszállító Airbust (604) - Fotó: Darabos Erika

A katonákat többek között Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Kilián Nándor vezérőrnagy, légierő haderőnemi szemlélő és a Magyar Honvédség új parancsnoka, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy is köszöntötte, aki 2021. június 5-én, szombaton vette át kinevezését Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában. Az új parancsnok az Afganisztánban, még május során levont nemzeti zászló átvétele után kezdte meg beszédét, melynek kulcsszavai egyértelműen a köszönet, a kitartás és a helytállás voltak.

Az aktív szereplők méltatása mellett természetesen nem maradhatott el a megemlékezés sem, hiszen a misszió során hét magyar katona vesztette életét. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz a sajtó képviselőinek kérdéseire is választ adott, összegzésként pedig hangsúlyozta, hogy az afganisztáni szerepvállalás nagy jelentőségű misszióként vonul be a Magyar Honvédség történelemkönyvébe, a feladatok sikeres teljesítése fontos a NATO tagság szempontjából is, nem beszélve arról, hogy több ezer magyar katona gazdagodott értékes, missziós tapasztalattal a közel két évtized alatt.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Ünnepélyes keretek között fogadták az Afganisztánból hazaérkező, utolsó magyar katonákat Kecskeméten (Fotó: Vámosi Sándor)

A keddi program repülős részéről egy videót is összeállítottunk Olvasóinknak:

A NATO afganisztáni missziója a végéhez közeledik, a még ott állomásozó szövetséges erők katonái folyamatosan települnek vissza hazájukba: a magyar szerepvállalás 18 év után fejeződik be, ennek részleteiről, a főbb mérföldkövekről a közelmúltban olvashattunk bővebben:

Az Északi Tanácsadó Kiképző és Támogató Parancsnokság május 12-én fejezte be tanácsadási feladatait, áthelyezve a műveleti súlypontot az erők és eszközök stratégiai kivonására, hazacsoportosítására.

A parancsnokság május 16-án, hivatalos ünnepségen vonta le a szervezet, valamint a résztvevő nemzetek lobogóit. A levont magyar nemzeti lobogót Ansgar Meyer dandártábornok, parancsnok az Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission - RSM) szolgáló egyéni beosztású magyar katonák nemzeti rangidősének, Virág Zoltán ezredesnek, a Kiképző és Támogató Parancsnokság zászlaját pedig az RSM parancsnokának, Austin Scott Miller vezérezredesnek adta át.

Az afganisztáni szerepvállalás hazánk legjelentősebb és legösszetettebb külföldi katonai küldetése volt az elmúlt közel két évtizedben. Ez idő alatt Magyarország jelentős humán és anyagi-technikai erőforrásokat mozgósított az afganisztáni küldetés sikerének és feltételrendszerének biztosítása érdekében.

A Magyar Honvédség már az afganisztáni szerepvállalás kezdetétől - a különböző szintű törzselemek folyamatos biztosításán túl -, 2004-től egy megerősített századnyi erővel vett részt a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force – ISAF) biztonsági műveleteiben, Kabul térségében.

2006-tól - az ISAF-nak az afgán kormányzati struktúra és funkció kialakítását, valamint az infrastruktúrális újjáépítést előtérbe helyező műveleti irányváltását követően - a Magyar Honvédség átvette egy Tartományi Újjáépítési Csoport (Provincial Reconstruction Team – PRT) vezetését Baghlan tartományban; ezt a feladatot 2013-ban fejezte be. Ebben az időszakban a Magyar Honvédség egy évre szintén feladatul kapta a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér őrzés-védelmi feladatai ellátását.

A biztonsági helyzet fokozatos romlásával párhuzamosan az Afgán Nemzeti Védelmi és Biztonsági Erők képességfejlesztése került előtérbe. Ezen feladatrendszer részeként a Magyar Honvédség - 2006-tól még az ISAF, 2014-től pedig már az RSM művelet keretein belül - közreműködött a kijelölt afgán alakulatok alegység és egység szintű szárazföldi, különleges rendeltetésű, forgószárnyas, valamint logisztikai harc, harci-támogató és harci-kiszolgáló támogató képességei kialakításában. E feladatot a kiképző és tanácsadó csoportok közvetlenül, az őr- és biztosító alegységek pedig közvetve végezték.

A 2020-ban – a már korábban tervezett, végleges stratégiai kivonás tükrében – végrehajtott jelentős képesség- és létszámcsökkentést követően a Magyar Honvédség szerepvállalása kilenc egyéni beosztású katonára csökkent. E kilenc katona – az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission - RSM művelet utolsó magyar váltásaként – tervezetten júniusban (???) tér haza Afganisztánból. (Forrás: honvedelem.hu)

Spottervideó a naplementében érkező, különleges kötelékről:

A kiegészítő fotókért ezúton is köszönetet mondunk Vámosi Sándornak, a spottervideóért Kovács Tamásnak, a meghívóért pedig a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.

  Legfrissebbek most

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.