2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Véget ér a Magyar Honvédség afganisztáni missziója

KÉPGALÉRIA - Véget ér a Magyar Honvédség afganisztáni missziója
Darabos Erika  |  2021. 06. 10., 10:41

2021. június 8., kedd fontos nap volt a Magyar Honvédség afganisztáni missziójának történetében, hiszen ezen a napon szállították haza az utolsó, még ott szolgálatot teljesítő magyar katonákat.

A katonák (9 fő) a Magyar Légierő Airbus A319-es (604) utasszállító repülőgépével érkeztek meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. Az érkező Airbust a készültségi Gripen géppár kísérte be a repülőtér légterébe: a scenario része volt az is, hogy a sajtó képviselői a másik A319-esből (604) dokumentálhatták a különleges köteléket, az alábbiak szerint látható útvonalon:

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A sajtó képviselői a 605-ös Airbus A319-es fedélzetéről fotózhatták az Afganisztánból érkező 604-es A319-est

A katonákat hazaszállító Airbust az alacsony áthúzás és a földetérést követően vízsugárral köszöntötték a bázison: a külföldi missziót teljesítő katonákat családtagjaik várták a repülőtéren, igazán megható pillanatok tanúi lehettünk.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A Magyar Légierő készültségi Gripen géppárja kísérte Kecskemétre a katonákat hazaszállító Airbust (604) - Fotó: Darabos Erika

A katonákat többek között Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Kilián Nándor vezérőrnagy, légierő haderőnemi szemlélő és a Magyar Honvédség új parancsnoka, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy is köszöntötte, aki 2021. június 5-én, szombaton vette át kinevezését Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában. Az új parancsnok az Afganisztánban, még május során levont nemzeti zászló átvétele után kezdte meg beszédét, melynek kulcsszavai egyértelműen a köszönet, a kitartás és a helytállás voltak.

Az aktív szereplők méltatása mellett természetesen nem maradhatott el a megemlékezés sem, hiszen a misszió során hét magyar katona vesztette életét. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz a sajtó képviselőinek kérdéseire is választ adott, összegzésként pedig hangsúlyozta, hogy az afganisztáni szerepvállalás nagy jelentőségű misszióként vonul be a Magyar Honvédség történelemkönyvébe, a feladatok sikeres teljesítése fontos a NATO tagság szempontjából is, nem beszélve arról, hogy több ezer magyar katona gazdagodott értékes, missziós tapasztalattal a közel két évtized alatt.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Ünnepélyes keretek között fogadták az Afganisztánból hazaérkező, utolsó magyar katonákat Kecskeméten (Fotó: Vámosi Sándor)

A keddi program repülős részéről egy videót is összeállítottunk Olvasóinknak:

A NATO afganisztáni missziója a végéhez közeledik, a még ott állomásozó szövetséges erők katonái folyamatosan települnek vissza hazájukba: a magyar szerepvállalás 18 év után fejeződik be, ennek részleteiről, a főbb mérföldkövekről a közelmúltban olvashattunk bővebben:

Az Északi Tanácsadó Kiképző és Támogató Parancsnokság május 12-én fejezte be tanácsadási feladatait, áthelyezve a műveleti súlypontot az erők és eszközök stratégiai kivonására, hazacsoportosítására.

A parancsnokság május 16-án, hivatalos ünnepségen vonta le a szervezet, valamint a résztvevő nemzetek lobogóit. A levont magyar nemzeti lobogót Ansgar Meyer dandártábornok, parancsnok az Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission - RSM) szolgáló egyéni beosztású magyar katonák nemzeti rangidősének, Virág Zoltán ezredesnek, a Kiképző és Támogató Parancsnokság zászlaját pedig az RSM parancsnokának, Austin Scott Miller vezérezredesnek adta át.

Az afganisztáni szerepvállalás hazánk legjelentősebb és legösszetettebb külföldi katonai küldetése volt az elmúlt közel két évtizedben. Ez idő alatt Magyarország jelentős humán és anyagi-technikai erőforrásokat mozgósított az afganisztáni küldetés sikerének és feltételrendszerének biztosítása érdekében.

A Magyar Honvédség már az afganisztáni szerepvállalás kezdetétől - a különböző szintű törzselemek folyamatos biztosításán túl -, 2004-től egy megerősített századnyi erővel vett részt a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force – ISAF) biztonsági műveleteiben, Kabul térségében.

2006-tól - az ISAF-nak az afgán kormányzati struktúra és funkció kialakítását, valamint az infrastruktúrális újjáépítést előtérbe helyező műveleti irányváltását követően - a Magyar Honvédség átvette egy Tartományi Újjáépítési Csoport (Provincial Reconstruction Team – PRT) vezetését Baghlan tartományban; ezt a feladatot 2013-ban fejezte be. Ebben az időszakban a Magyar Honvédség egy évre szintén feladatul kapta a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér őrzés-védelmi feladatai ellátását.

A biztonsági helyzet fokozatos romlásával párhuzamosan az Afgán Nemzeti Védelmi és Biztonsági Erők képességfejlesztése került előtérbe. Ezen feladatrendszer részeként a Magyar Honvédség - 2006-tól még az ISAF, 2014-től pedig már az RSM művelet keretein belül - közreműködött a kijelölt afgán alakulatok alegység és egység szintű szárazföldi, különleges rendeltetésű, forgószárnyas, valamint logisztikai harc, harci-támogató és harci-kiszolgáló támogató képességei kialakításában. E feladatot a kiképző és tanácsadó csoportok közvetlenül, az őr- és biztosító alegységek pedig közvetve végezték.

A 2020-ban – a már korábban tervezett, végleges stratégiai kivonás tükrében – végrehajtott jelentős képesség- és létszámcsökkentést követően a Magyar Honvédség szerepvállalása kilenc egyéni beosztású katonára csökkent. E kilenc katona – az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission - RSM művelet utolsó magyar váltásaként – tervezetten júniusban (???) tér haza Afganisztánból. (Forrás: honvedelem.hu)

Spottervideó a naplementében érkező, különleges kötelékről:

A kiegészítő fotókért ezúton is köszönetet mondunk Vámosi Sándornak, a spottervideóért Kovács Tamásnak, a meghívóért pedig a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.