2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét ünnepélyes katonai eskütétel zajlott a Kecskeméti Repülőbázison

Ismét ünnepélyes katonai eskütétel zajlott a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2022. 02. 18., 15:50
Ismét ünnepélyes katonai eskütétel zajlott a Kecskeméti Repülőbázison

2022. február 18-án, pénteken zajlott az idei esztendő első katonai eskütétele az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Mutatjuk a helyszíni fotókat Olvasóinknak!

Fontos momentum ez egy katona életében, ami ünnepélyes keretek között zajlik az adott helyszínen: a Kecskeméti Repülőbázison az elmúlt években már többször fotózhattuk az eskütétel megható pillanatait, nem volt ez másképp a mai napon sem. A katonák ezt megelőzően - összesen 18 fő - sikeresen teljesítették azt a hathetes alapkiképzést, mely a katonai pályafutás megkezdéséhez szükséges alapismeretek elsajátításáról szól: mindez kiterjed az alaki, egészségügyi, híradó, katonai tereptan és lövészet mellett a harcászati és műszaki foglalkozásokra is. Az eskütételt követően leendő alakulatuknál folytatják a megkezdett utat, a szakmai kiképzést.

A sajtónyilvános esemény 9 órakor vette kezdetét a csapatzászló bevonulásával, a ceremóniának a 8. számú lefedés adott otthont, melyben ezúttal a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripen is látható volt. Fő mozzanatként az ünnepélyes honvéd eskütételt hallgathattuk meg, melynek szövegét Bihary Ferenc őrmester mondta el társai előtt.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Jenei Barna ezredes, bázisparancsnok-helyettes köszöntötte az esküt tett honvédeket (Fotó: Müller Dóra)

Ezt követte Jenei Barna ezredes, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnok-helyettesének ünnepi beszéde, melyet teljes egészében felidézünk most Olvasóinknak:

Esküt tett Katonák, Tisztelt Kollégák, Hölgyeim és Uraim!

Egy katona életében kevés felemelőbb élmény van, mint az, hogy akár a minden ember számára legdrágább kincs, az élet feláldozását is magába foglaló fogadalmának megtételével, felesküdjön a hazájára és népére. Felemelő, mert elöljárói és bajtársai előtt teheti meg mindezt, felkészültségének és elhivatottságának tanújelét adva.

Több mint ezeréves történelmünk során, a haza fegyveres védelme soha nem elvont eszmék szolgálatát jelentette, hanem annak a földnek, akár az élet feláldozásával történő védelmét, amit hazánknak vallunk.

A mai nap valamennyiük számára más, mint a többi. Kiemelkedő jelentőségű, igazi mérföldkő, amely hatással van úgy az egyén, mint a közösség jövőjére. A mások előtt vállalt elkötelezettség erkölcsi értelemben is erősebb, mint csupán az eskü szövegének aláírása. Az eskü kötelez, így az Önök felelőssége is összehasonlíthatatlanul megnő. Nagyobb és más lesz, mint ahogyan azt eddigi életük során tapasztalták. Ettől a pillanattól ugyanis felelősséggel tartoznak magukért, bajtársaikért, hazánkért, a nemzetért.

Mélyreható üzenetet hordoz, hogy egy lélekkel kötelezték el magukat hazájuk védelmére. Súlyos fogadalmat tettek, s ne feledjék, katonai esküjük egy életre szól. Akkor is igaz ez, ha néhányan Önök közül, esetlegesen, életpályájuknak csak egy meghatározott idejét tervezik a haza fegyveres szolgálatában eltölteni.

Esküt tett Katonák!

Kemény munkát végeztek az elmúlt időszakban, megerősödve a tudatban, hogy felemelően szép, ugyanakkor rendkívül nehéz feladat a katonaélet. Egy részéből ízelítőt kaphattak, így már a saját bőrükön is megtapasztalhatták annak a sokrétű feladatrendszernek a nehézségeit, amely hazánk biztonságát, nemzeti érdekeink képviseletét és védelmét közvetve vagy közvetlenük szolgálja.

Önök egy új rendszerben lettek tagjai a Magyar Honvédség családjának. A megvalósult életpályarendszer kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi katonai pályafutásukat, méltóbban megbecsülve anyagiakban is azt a haza iránt tett elkötelezettséget, amit az imént mondtak el. Azonban mindezzel együtt sem lesz könnyű az az út, amelyre most katonaként ráléptek. Csak akkor érdemes végigmenni rajta, ha komolyan veszik és derekasan helytállnak. Ezzel tartoznak hazájuknak, amelynek védelmére felesküdtek, tartoznak a Magyar Honvédség közösségének, amelynek egyenruháját viselik és mindenekelőtt tartoznak önmaguknak. Ez egy nagy, de nemes kihívás, amiért érdemes végigmenni a választott úton. Tegyenek meg mindent azért, hogy önmaguk és katonaközösségük bármilyen helyzetben kész és képes legyen a Magyar Honvédség küldetésének teljesítésére.

Mai esküjükhöz hűen, mindig legyenek méltók a társadalom bizalmára és elismerésére. Megalkuvást nem tűrve őrizzék meg egyenruhájuk és vele együtt a Magyar Honvédség becsületét. Ehhez a nemes feladathoz kívánok Önöknek sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét!

Jenei Barna ezredes méltató szavai után Hankóczi Gergely alezredes, református tábori lelkész megáldó gondolatait is meghallgathattuk, melyeket az esküt tett katonákhoz intézett. Az ünnepség a csapatzászló elvonulásával záródott, de a fotózási lehetőség ezzel még nem ért véget, hiszen a frissen esküt tett katonák is csatlakoztak a péntek délelőtt másik eseményéhez.

Mint ahogyan azt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldalán olvashatjuk a Nemzetközi Katonai Sporttanács a „CISM – International Day of Military Sports” minden évben az 1948. február 18-i megalakulásának évfordulóját ünnepli, melynek keretében a tagországok katonái világszerte több százezren egynapon futnak. Az esemény fő célja, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat a „Béke és barátság a sporton keresztül!” jelmondat égisze alatt. A repülőbázis és a légijármű javítóüzem mintegy 100 katonája és honvédelmi alkalmazottja teljesítette zárt alakzatban a 3 200 méteres távot.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Jubileumi futás - 3 200 métert futottak a bázis katonái és honvédelmi alkalmazottjai (Fotó: Müller Dóra)

Egy-egy hasonló eskütétel ékes bizonyítéka annak, hogy az érdeklődés nem csökken a katonai pálya iránt: a folyamatosan beérkező, modern technikai eszközök kezelése, üzemeltetése vonzó lehet a fiatalok vagy épp a civil életben dolgozók számára, nem mellékes az sem, hogy a Magyar Honvédség kiszámítható életpályamodellt, tervezhető jövőképet kínál a haza védelmére felesküdő katonák számára.

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, a meghívóért pedig köszönetet mondunk a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a honvedelem.hu, a baon.hu, illetve a hiros.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 20., 14:59
Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.
2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.