2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét ünnepélyes katonai eskütétel zajlott a Kecskeméti Repülőbázison

Ismét ünnepélyes katonai eskütétel zajlott a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2022. 02. 18., 15:50
Ismét ünnepélyes katonai eskütétel zajlott a Kecskeméti Repülőbázison

2022. február 18-án, pénteken zajlott az idei esztendő első katonai eskütétele az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Mutatjuk a helyszíni fotókat Olvasóinknak!

Fontos momentum ez egy katona életében, ami ünnepélyes keretek között zajlik az adott helyszínen: a Kecskeméti Repülőbázison az elmúlt években már többször fotózhattuk az eskütétel megható pillanatait, nem volt ez másképp a mai napon sem. A katonák ezt megelőzően - összesen 18 fő - sikeresen teljesítették azt a hathetes alapkiképzést, mely a katonai pályafutás megkezdéséhez szükséges alapismeretek elsajátításáról szól: mindez kiterjed az alaki, egészségügyi, híradó, katonai tereptan és lövészet mellett a harcászati és műszaki foglalkozásokra is. Az eskütételt követően leendő alakulatuknál folytatják a megkezdett utat, a szakmai kiképzést.

A sajtónyilvános esemény 9 órakor vette kezdetét a csapatzászló bevonulásával, a ceremóniának a 8. számú lefedés adott otthont, melyben ezúttal a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripen is látható volt. Fő mozzanatként az ünnepélyes honvéd eskütételt hallgathattuk meg, melynek szövegét Bihary Ferenc őrmester mondta el társai előtt.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Jenei Barna ezredes, bázisparancsnok-helyettes köszöntötte az esküt tett honvédeket (Fotó: Müller Dóra)

Ezt követte Jenei Barna ezredes, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnok-helyettesének ünnepi beszéde, melyet teljes egészében felidézünk most Olvasóinknak:

Esküt tett Katonák, Tisztelt Kollégák, Hölgyeim és Uraim!

Egy katona életében kevés felemelőbb élmény van, mint az, hogy akár a minden ember számára legdrágább kincs, az élet feláldozását is magába foglaló fogadalmának megtételével, felesküdjön a hazájára és népére. Felemelő, mert elöljárói és bajtársai előtt teheti meg mindezt, felkészültségének és elhivatottságának tanújelét adva.

Több mint ezeréves történelmünk során, a haza fegyveres védelme soha nem elvont eszmék szolgálatát jelentette, hanem annak a földnek, akár az élet feláldozásával történő védelmét, amit hazánknak vallunk.

A mai nap valamennyiük számára más, mint a többi. Kiemelkedő jelentőségű, igazi mérföldkő, amely hatással van úgy az egyén, mint a közösség jövőjére. A mások előtt vállalt elkötelezettség erkölcsi értelemben is erősebb, mint csupán az eskü szövegének aláírása. Az eskü kötelez, így az Önök felelőssége is összehasonlíthatatlanul megnő. Nagyobb és más lesz, mint ahogyan azt eddigi életük során tapasztalták. Ettől a pillanattól ugyanis felelősséggel tartoznak magukért, bajtársaikért, hazánkért, a nemzetért.

Mélyreható üzenetet hordoz, hogy egy lélekkel kötelezték el magukat hazájuk védelmére. Súlyos fogadalmat tettek, s ne feledjék, katonai esküjük egy életre szól. Akkor is igaz ez, ha néhányan Önök közül, esetlegesen, életpályájuknak csak egy meghatározott idejét tervezik a haza fegyveres szolgálatában eltölteni.

Esküt tett Katonák!

Kemény munkát végeztek az elmúlt időszakban, megerősödve a tudatban, hogy felemelően szép, ugyanakkor rendkívül nehéz feladat a katonaélet. Egy részéből ízelítőt kaphattak, így már a saját bőrükön is megtapasztalhatták annak a sokrétű feladatrendszernek a nehézségeit, amely hazánk biztonságát, nemzeti érdekeink képviseletét és védelmét közvetve vagy közvetlenük szolgálja.

Önök egy új rendszerben lettek tagjai a Magyar Honvédség családjának. A megvalósult életpályarendszer kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi katonai pályafutásukat, méltóbban megbecsülve anyagiakban is azt a haza iránt tett elkötelezettséget, amit az imént mondtak el. Azonban mindezzel együtt sem lesz könnyű az az út, amelyre most katonaként ráléptek. Csak akkor érdemes végigmenni rajta, ha komolyan veszik és derekasan helytállnak. Ezzel tartoznak hazájuknak, amelynek védelmére felesküdtek, tartoznak a Magyar Honvédség közösségének, amelynek egyenruháját viselik és mindenekelőtt tartoznak önmaguknak. Ez egy nagy, de nemes kihívás, amiért érdemes végigmenni a választott úton. Tegyenek meg mindent azért, hogy önmaguk és katonaközösségük bármilyen helyzetben kész és képes legyen a Magyar Honvédség küldetésének teljesítésére.

Mai esküjükhöz hűen, mindig legyenek méltók a társadalom bizalmára és elismerésére. Megalkuvást nem tűrve őrizzék meg egyenruhájuk és vele együtt a Magyar Honvédség becsületét. Ehhez a nemes feladathoz kívánok Önöknek sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét!

Jenei Barna ezredes méltató szavai után Hankóczi Gergely alezredes, református tábori lelkész megáldó gondolatait is meghallgathattuk, melyeket az esküt tett katonákhoz intézett. Az ünnepség a csapatzászló elvonulásával záródott, de a fotózási lehetőség ezzel még nem ért véget, hiszen a frissen esküt tett katonák is csatlakoztak a péntek délelőtt másik eseményéhez.

Mint ahogyan azt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldalán olvashatjuk a Nemzetközi Katonai Sporttanács a „CISM – International Day of Military Sports” minden évben az 1948. február 18-i megalakulásának évfordulóját ünnepli, melynek keretében a tagországok katonái világszerte több százezren egynapon futnak. Az esemény fő célja, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat a „Béke és barátság a sporton keresztül!” jelmondat égisze alatt. A repülőbázis és a légijármű javítóüzem mintegy 100 katonája és honvédelmi alkalmazottja teljesítette zárt alakzatban a 3 200 méteres távot.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Jubileumi futás - 3 200 métert futottak a bázis katonái és honvédelmi alkalmazottjai (Fotó: Müller Dóra)

Egy-egy hasonló eskütétel ékes bizonyítéka annak, hogy az érdeklődés nem csökken a katonai pálya iránt: a folyamatosan beérkező, modern technikai eszközök kezelése, üzemeltetése vonzó lehet a fiatalok vagy épp a civil életben dolgozók számára, nem mellékes az sem, hogy a Magyar Honvédség kiszámítható életpályamodellt, tervezhető jövőképet kínál a haza védelmére felesküdő katonák számára.

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, a meghívóért pedig köszönetet mondunk a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a honvedelem.hu, a baon.hu, illetve a hiros.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 15., 10:57
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

Mi történt azon a napon? Ha a Nap egy bizonyos szögből sütött a kecskeméti légibázis betonjára, sokáig egy ezüstös csík emlékeztetett a 2008. április 17-i repülésre.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”