2024. 07. 19. péntek
Emília
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban
JETfly  |  2018. 04. 27., 09:46

Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka március 27. és 30. között látogatást tett Kanadában, a NATO Repülő Kiképzési Központban (NATO Flying Training in Canada - NFTC).

A létesítmény biztosítja a magyar hajózóállomány gyakorlati képzését, valamint a vadászpilóták haladó szintű repülőkiképzését. A program jelentőségét bizonyítja, hogy a jelenleg Gripent repülő állomány tagjai a programot a svédországi célfelkészítés előtt mindannyian sikeresen teljesítették. 

Jobbról D. Smith alezredes, iskolaparancsnok; Hernádi Máté hadnagy és W Radif ezredes, a Cold Lake ezred parancsnoka

Az NFTC-képzés nemcsak a polgári repülésben elengedhetetlen eljárásokat tanítja meg, hanem a katonai repülés taktikai fogásait is összetett műveleti jellegű környezetet szimulálva mutatja be a pilótáknak. A program 2002. évi indulása óta 94 magyar hajózó vett részt a különböző szintű repülőkiképzésben, így napjainkra ők biztosítják a magyar légierő pilótaképességét a harcászati repülő, helikopter és szállító repülő területeken egyaránt.

A látogatás során a delegáció találkozott D. P. O′Reilly ezredessel (15. ezred, parancsnok, Moose Jaw) és David Smith alezredessel (NFTC-iskolaparancsnok). A találkozón részt vett Goron László alezredes, az NFTC magyar nemzeti rangidőse is. A megbeszélés során a program vezetői megosztották a pilótajelöltek kiválasztásának és képzésének tapasztalatait, ami nagyban segítheti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megújuló stratégiai légiszállító képesség megnövekedett hajózólétszámának kialakítását, valamint a 2018 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bázisán induló pilótaképzés és az NFTC gyakorlati képzési követelményeinek szinkronizálását. 

A diákok az NFTC és a magyar légierő vezetőivel

 

Az NFTC állományában jelenleg hat magyar hallgató képzése folyik, valamint további hat magyar oktató támogatja a képzéseket. Smith alezredes a magyar hallgatók hozzáállását és az oktatói állomány felkészültségét kiválóra értékelte. A látogatás idején fejezte be repülőkiképzését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Hernádi Máté hadnagy is. A pilótává válást jelképező szárnyakat Sáfár dandártábornok tűzte Hernádi Máté hadnagy mellére, a hozzátartozók és 13 kanadai társa előtt. Minden pilóta életében jelentős mérföldkő, amikor jogosulttá válik a szárnyak viselésére. Nehéz, kihívásokkal teli kiképzés az NFTC Harvard típuson végrehajtott programja; ugyanakkor olyan felkészítést ad, amely biztosítja, hogy a repülés bármely ágában helytálljon a pilóta későbbi pályafutása során.

A magyar oktatói állomány munkájának elismerését bizonyította, hogy a ceremónia végén a végzős diákok megválasztották a képzés legjobb oktatóját, mely megtisztelő címet Szabadi Vilmos főhadnagy vehette át a végzős állomány évfolyamelsőjétől.

Fotók: a szerző, Litauszki Zoltán alezredes

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.