2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban
JETfly  |  2018. 04. 27., 09:46

Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka március 27. és 30. között látogatást tett Kanadában, a NATO Repülő Kiképzési Központban (NATO Flying Training in Canada - NFTC).

A létesítmény biztosítja a magyar hajózóállomány gyakorlati képzését, valamint a vadászpilóták haladó szintű repülőkiképzését. A program jelentőségét bizonyítja, hogy a jelenleg Gripent repülő állomány tagjai a programot a svédországi célfelkészítés előtt mindannyian sikeresen teljesítették. 

Jobbról D. Smith alezredes, iskolaparancsnok; Hernádi Máté hadnagy és W Radif ezredes, a Cold Lake ezred parancsnoka

Az NFTC-képzés nemcsak a polgári repülésben elengedhetetlen eljárásokat tanítja meg, hanem a katonai repülés taktikai fogásait is összetett műveleti jellegű környezetet szimulálva mutatja be a pilótáknak. A program 2002. évi indulása óta 94 magyar hajózó vett részt a különböző szintű repülőkiképzésben, így napjainkra ők biztosítják a magyar légierő pilótaképességét a harcászati repülő, helikopter és szállító repülő területeken egyaránt.

A látogatás során a delegáció találkozott D. P. O′Reilly ezredessel (15. ezred, parancsnok, Moose Jaw) és David Smith alezredessel (NFTC-iskolaparancsnok). A találkozón részt vett Goron László alezredes, az NFTC magyar nemzeti rangidőse is. A megbeszélés során a program vezetői megosztották a pilótajelöltek kiválasztásának és képzésének tapasztalatait, ami nagyban segítheti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megújuló stratégiai légiszállító képesség megnövekedett hajózólétszámának kialakítását, valamint a 2018 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bázisán induló pilótaképzés és az NFTC gyakorlati képzési követelményeinek szinkronizálását. 

A diákok az NFTC és a magyar légierő vezetőivel

 

Az NFTC állományában jelenleg hat magyar hallgató képzése folyik, valamint további hat magyar oktató támogatja a képzéseket. Smith alezredes a magyar hallgatók hozzáállását és az oktatói állomány felkészültségét kiválóra értékelte. A látogatás idején fejezte be repülőkiképzését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Hernádi Máté hadnagy is. A pilótává válást jelképező szárnyakat Sáfár dandártábornok tűzte Hernádi Máté hadnagy mellére, a hozzátartozók és 13 kanadai társa előtt. Minden pilóta életében jelentős mérföldkő, amikor jogosulttá válik a szárnyak viselésére. Nehéz, kihívásokkal teli kiképzés az NFTC Harvard típuson végrehajtott programja; ugyanakkor olyan felkészítést ad, amely biztosítja, hogy a repülés bármely ágában helytálljon a pilóta későbbi pályafutása során.

A magyar oktatói állomány munkájának elismerését bizonyította, hogy a ceremónia végén a végzős diákok megválasztották a képzés legjobb oktatóját, mely megtisztelő címet Szabadi Vilmos főhadnagy vehette át a végzős állomány évfolyamelsőjétől.

Fotók: a szerző, Litauszki Zoltán alezredes

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.
2024. 02. 29., 10:10
A cég a kapacitásnövelésen kívül bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal.
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.

  Legfrissebbek most

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.