2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban
JETfly  |  2018. 04. 27., 09:46

Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka március 27. és 30. között látogatást tett Kanadában, a NATO Repülő Kiképzési Központban (NATO Flying Training in Canada - NFTC).

A létesítmény biztosítja a magyar hajózóállomány gyakorlati képzését, valamint a vadászpilóták haladó szintű repülőkiképzését. A program jelentőségét bizonyítja, hogy a jelenleg Gripent repülő állomány tagjai a programot a svédországi célfelkészítés előtt mindannyian sikeresen teljesítették. 

Jobbról D. Smith alezredes, iskolaparancsnok; Hernádi Máté hadnagy és W Radif ezredes, a Cold Lake ezred parancsnoka

Az NFTC-képzés nemcsak a polgári repülésben elengedhetetlen eljárásokat tanítja meg, hanem a katonai repülés taktikai fogásait is összetett műveleti jellegű környezetet szimulálva mutatja be a pilótáknak. A program 2002. évi indulása óta 94 magyar hajózó vett részt a különböző szintű repülőkiképzésben, így napjainkra ők biztosítják a magyar légierő pilótaképességét a harcászati repülő, helikopter és szállító repülő területeken egyaránt.

A látogatás során a delegáció találkozott D. P. O′Reilly ezredessel (15. ezred, parancsnok, Moose Jaw) és David Smith alezredessel (NFTC-iskolaparancsnok). A találkozón részt vett Goron László alezredes, az NFTC magyar nemzeti rangidőse is. A megbeszélés során a program vezetői megosztották a pilótajelöltek kiválasztásának és képzésének tapasztalatait, ami nagyban segítheti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megújuló stratégiai légiszállító képesség megnövekedett hajózólétszámának kialakítását, valamint a 2018 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bázisán induló pilótaképzés és az NFTC gyakorlati képzési követelményeinek szinkronizálását. 

A diákok az NFTC és a magyar légierő vezetőivel

 

Az NFTC állományában jelenleg hat magyar hallgató képzése folyik, valamint további hat magyar oktató támogatja a képzéseket. Smith alezredes a magyar hallgatók hozzáállását és az oktatói állomány felkészültségét kiválóra értékelte. A látogatás idején fejezte be repülőkiképzését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Hernádi Máté hadnagy is. A pilótává válást jelképező szárnyakat Sáfár dandártábornok tűzte Hernádi Máté hadnagy mellére, a hozzátartozók és 13 kanadai társa előtt. Minden pilóta életében jelentős mérföldkő, amikor jogosulttá válik a szárnyak viselésére. Nehéz, kihívásokkal teli kiképzés az NFTC Harvard típuson végrehajtott programja; ugyanakkor olyan felkészítést ad, amely biztosítja, hogy a repülés bármely ágában helytálljon a pilóta későbbi pályafutása során.

A magyar oktatói állomány munkájának elismerését bizonyította, hogy a ceremónia végén a végzős diákok megválasztották a képzés legjobb oktatóját, mely megtisztelő címet Szabadi Vilmos főhadnagy vehette át a végzős állomány évfolyamelsőjétől.

Fotók: a szerző, Litauszki Zoltán alezredes

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.