2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban

Haderőnemi főnök látogatása a NATO Hajózó Kiképző Központban
JETfly  |  2018. 04. 27., 09:46

Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka március 27. és 30. között látogatást tett Kanadában, a NATO Repülő Kiképzési Központban (NATO Flying Training in Canada - NFTC).

A létesítmény biztosítja a magyar hajózóállomány gyakorlati képzését, valamint a vadászpilóták haladó szintű repülőkiképzését. A program jelentőségét bizonyítja, hogy a jelenleg Gripent repülő állomány tagjai a programot a svédországi célfelkészítés előtt mindannyian sikeresen teljesítették. 

Jobbról D. Smith alezredes, iskolaparancsnok; Hernádi Máté hadnagy és W Radif ezredes, a Cold Lake ezred parancsnoka

Az NFTC-képzés nemcsak a polgári repülésben elengedhetetlen eljárásokat tanítja meg, hanem a katonai repülés taktikai fogásait is összetett műveleti jellegű környezetet szimulálva mutatja be a pilótáknak. A program 2002. évi indulása óta 94 magyar hajózó vett részt a különböző szintű repülőkiképzésben, így napjainkra ők biztosítják a magyar légierő pilótaképességét a harcászati repülő, helikopter és szállító repülő területeken egyaránt.

A látogatás során a delegáció találkozott D. P. O′Reilly ezredessel (15. ezred, parancsnok, Moose Jaw) és David Smith alezredessel (NFTC-iskolaparancsnok). A találkozón részt vett Goron László alezredes, az NFTC magyar nemzeti rangidőse is. A megbeszélés során a program vezetői megosztották a pilótajelöltek kiválasztásának és képzésének tapasztalatait, ami nagyban segítheti a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megújuló stratégiai légiszállító képesség megnövekedett hajózólétszámának kialakítását, valamint a 2018 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bázisán induló pilótaképzés és az NFTC gyakorlati képzési követelményeinek szinkronizálását. 

A diákok az NFTC és a magyar légierő vezetőivel

 

Az NFTC állományában jelenleg hat magyar hallgató képzése folyik, valamint további hat magyar oktató támogatja a képzéseket. Smith alezredes a magyar hallgatók hozzáállását és az oktatói állomány felkészültségét kiválóra értékelte. A látogatás idején fejezte be repülőkiképzését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Hernádi Máté hadnagy is. A pilótává válást jelképező szárnyakat Sáfár dandártábornok tűzte Hernádi Máté hadnagy mellére, a hozzátartozók és 13 kanadai társa előtt. Minden pilóta életében jelentős mérföldkő, amikor jogosulttá válik a szárnyak viselésére. Nehéz, kihívásokkal teli kiképzés az NFTC Harvard típuson végrehajtott programja; ugyanakkor olyan felkészítést ad, amely biztosítja, hogy a repülés bármely ágában helytálljon a pilóta későbbi pályafutása során.

A magyar oktatói állomány munkájának elismerését bizonyította, hogy a ceremónia végén a végzős diákok megválasztották a képzés legjobb oktatóját, mely megtisztelő címet Szabadi Vilmos főhadnagy vehette át a végzős állomány évfolyamelsőjétől.

Fotók: a szerző, Litauszki Zoltán alezredes

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.