2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gripen-hajózók ´´négy-négy ellen”

Gripen-hajózók ´´négy-négy ellen”
Tőrös István  |  2022. 07. 28., 13:40
Gripen-hajózók ´´négy-négy ellen”

Éves kiképzési tervüknek megfelelően Stockholmba utaztak a kecskeméti repülőgép-vezetők, hogy a sokoldalúan használható Swedish Air Force Combat Simulation Centre (FLSC) számítógépes központjában összemérjék tudásukat egymással.

A speciálisan kialakított termekben a harcászati repülés valamennyi szituációja gyakorolható, az egyszerre „gépbe szálló” nyolc pilóta harcolhat négy-négy elleni formációban, de ha a forgatókönyv azt írja elő, akkor hatan is küzdhetnek kettő ellen - győzzön a jobbik jelszóval! A gyakorlatot megtekintette dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, aki Kilián Nándor vezérőrnagy, repülő szemlélő társaságában tárgyalásokat is folytatott Jan-Olof Lind svéd védelmi minisztériumi államtitkárral.

A megbeszéléseken az altábornagy elmondta, hogy a honvédelmi tárca és a svéd SAAB által kötött megállapodás stratégiai jelentőségű hazánk számára, hiszen hosszú távra biztosítja a magyar légtér védelmét. A két ország közötti Logisztikai Szerződés 2036-ig történő meghosszabbításával Magyarország továbbra is bizonyította elkötelezettségét a JAS 39 mellett, illetve - a közös fejlesztéseken túlmenően - egy újabb Gripen-század esetleges megalakítása ugyancsak meghatározhatja a jövőbeli együttműködést.

A tárgyalásokat követően a Magyar Honvédség parancsnoka és a repülőcsapatok szemlélője megtekintette a vadász és vadászirányító harcászati gyakorlatot, részt vettek a magyar hajózók felkészítésén, a meghatározott feladatok végrehajtásán, majd a manőverek értékelésén is.

2022 nyarán, a svédországi Vidselben éles légiharc-fegyverzettel is bizonyítaniuk kellett a kecskeméti Pumáknak, augusztusban pedig ismét misszióba indul a Baltic Air Policing magyar váltása.

Forrás: https://aranysas.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.