2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az alakulat napját ünnepelte az MH Légijármű Javítóüzem

Az alakulat napját ünnepelte az MH Légijármű Javítóüzem
JETfly  |  2018. 11. 19., 12:03
Az alakulat napját ünnepelte az MH Légijármű Javítóüzem

Nyugdíjas kollégáikkal ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

Jogelődje megalakulásának 68. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításához, konstrukciós változtatásához, a műszerek ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik. A műhely Szentkirályszabadjáról 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös” városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett.

A parancsnok, Bozóki János ezredes ünnepi beszédében az elmúlt hatvannyolc évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokat és az üzem alaprendeltetésében történt változásokat is felidézte. Külön hangsúlyozta: az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni. Az elmúlt közel hét évtizedben az alaprendeltetésből adódó feladataikat az üzem dolgozói az elvárások szintjén teljesítették, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program azonban újabb feladatok elé állítja az alakulat szakembereit.

 

Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke és Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ parancsnokhelyettese személyesen gratuláltak a fennállása jubileumát ünneplő alakulat tagjainak. A rendhagyó állománygyűlésen Kecskemét önkormányzatát Sipos László tanácsnok képviselte, az alakulat egykori parancsnokai közül pedig idén Egri Károly, Tóth Sándor és Svehlik János nyugállományú ezredesek ünnepeltek együtt volt kollégáikkal.

Az alakulat napjának hivatalos része elismerések átadásával zárult. Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka oklevelet adott át Susa Gábor őrnagynak, Kovács Gábor Rómeó hadnagynak, Jurászik Gábor zászlósnak, valamint Pach József és Réfi Károly közalkalmazottaknak.

Huzamos időn át végzett, eredményes munkájuk elismeréseként az MH Légijármű Javítóüzem parancsnokától vehettek át oklevelet: Miklósi István József alezredes, Bakos Imre, Domán László, Komáromi Sándor, Kiss Attila József, Tajti Gellért, Karkecz János László őrnagyok, Pintér Balázs főhadnagy, dr. Szűcs István Gábor hadnagy, Major Csaba, Nagy Tamás zászlósok, Horváth Zsolt, Szabolcsi Tamás főtörzsőrmesterek, Tóth Roland Ferenc őrmester, valamint Bognár József, Takácsné Szabó Erzsébet, Bordás Ljubov Viktorovna, Zsámbokiné Kuli Orsolya, Pljesovszki Sándor György, Bajusz István, Farkas István, Reibl Szabolcs, Kovács Endre Mihály, Kullai László, Kasza-Tóth Ferenc és Bojtos Róbert közalkalmazottak.

Bozóki ezredes, az alakulat parancsnoka a kerek születésnapjukat idén ünneplő nyugállományú kollégáit is személyesen köszöntötte. Emléklappal gratulált Farkashalmi László nyugállományú őrnagynak (90), Czenczik István nyugállományú őrnagynak (85), Cseh Sándor nyugállományú közalkalmazottnak (85), Delics László nyugállományú törzszászlósnak (80), Fodor Sándor nyugállományú századosnak (75), Lázity Miklós (75), Nagy Jenő (75), Schlégl Gábor (75) nyugállományú közalkalmazottaknak, Zoller József nyugállományú törzszászlósnak (70) Feleky Ágnes Ildikó (70), Kurucz Pál (70), Vincze Tibor (70), Farkas László nyugállományú közalkalmazottaknak.

Az ünnepi állománygyűlés végén Barabás Lőrinc trombitaművész szórakoztatta a „születésnapját” ünneplő kecskeméti üzem dolgozóit.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most