2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az alakulat napját ünnepelte az MH Légijármű Javítóüzem

Az alakulat napját ünnepelte az MH Légijármű Javítóüzem
JETfly  |  2018. 11. 19., 12:03
Az alakulat napját ünnepelte az MH Légijármű Javítóüzem

Nyugdíjas kollégáikkal ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

Jogelődje megalakulásának 68. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításához, konstrukciós változtatásához, a műszerek ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik. A műhely Szentkirályszabadjáról 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös” városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett.

A parancsnok, Bozóki János ezredes ünnepi beszédében az elmúlt hatvannyolc évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokat és az üzem alaprendeltetésében történt változásokat is felidézte. Külön hangsúlyozta: az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni. Az elmúlt közel hét évtizedben az alaprendeltetésből adódó feladataikat az üzem dolgozói az elvárások szintjén teljesítették, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program azonban újabb feladatok elé állítja az alakulat szakembereit.

 

Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke és Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ parancsnokhelyettese személyesen gratuláltak a fennállása jubileumát ünneplő alakulat tagjainak. A rendhagyó állománygyűlésen Kecskemét önkormányzatát Sipos László tanácsnok képviselte, az alakulat egykori parancsnokai közül pedig idén Egri Károly, Tóth Sándor és Svehlik János nyugállományú ezredesek ünnepeltek együtt volt kollégáikkal.

Az alakulat napjának hivatalos része elismerések átadásával zárult. Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka oklevelet adott át Susa Gábor őrnagynak, Kovács Gábor Rómeó hadnagynak, Jurászik Gábor zászlósnak, valamint Pach József és Réfi Károly közalkalmazottaknak.

Huzamos időn át végzett, eredményes munkájuk elismeréseként az MH Légijármű Javítóüzem parancsnokától vehettek át oklevelet: Miklósi István József alezredes, Bakos Imre, Domán László, Komáromi Sándor, Kiss Attila József, Tajti Gellért, Karkecz János László őrnagyok, Pintér Balázs főhadnagy, dr. Szűcs István Gábor hadnagy, Major Csaba, Nagy Tamás zászlósok, Horváth Zsolt, Szabolcsi Tamás főtörzsőrmesterek, Tóth Roland Ferenc őrmester, valamint Bognár József, Takácsné Szabó Erzsébet, Bordás Ljubov Viktorovna, Zsámbokiné Kuli Orsolya, Pljesovszki Sándor György, Bajusz István, Farkas István, Reibl Szabolcs, Kovács Endre Mihály, Kullai László, Kasza-Tóth Ferenc és Bojtos Róbert közalkalmazottak.

Bozóki ezredes, az alakulat parancsnoka a kerek születésnapjukat idén ünneplő nyugállományú kollégáit is személyesen köszöntötte. Emléklappal gratulált Farkashalmi László nyugállományú őrnagynak (90), Czenczik István nyugállományú őrnagynak (85), Cseh Sándor nyugállományú közalkalmazottnak (85), Delics László nyugállományú törzszászlósnak (80), Fodor Sándor nyugállományú századosnak (75), Lázity Miklós (75), Nagy Jenő (75), Schlégl Gábor (75) nyugállományú közalkalmazottaknak, Zoller József nyugállományú törzszászlósnak (70) Feleky Ágnes Ildikó (70), Kurucz Pál (70), Vincze Tibor (70), Farkas László nyugállományú közalkalmazottaknak.

Az ünnepi állománygyűlés végén Barabás Lőrinc trombitaművész szórakoztatta a „születésnapját” ünneplő kecskeméti üzem dolgozóit.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.