2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Air Defender 2023 - Remekül teljesít a magyar állomány

Air Defender 2023 - Remekül teljesít a magyar állomány
honvedelem.hu  |  2023. 06. 19., 16:31
Air Defender 2023 - Remekül teljesít a magyar állomány

A NATO történetének legnagyobb légierős gyakorlatán vesz részt a magyar légierő Németországban június 12-23. között. Az Air Defender 2023 során, a transzatlanti szolidaritás jegyében, 25 nemzet 10 ezer katonája 250 repülőgéppel gyakorolja a légi műveleteket az európai légtérben. A Magyar Honvédség öt JAS 39 Gripen vadászgéppel és 48 katonával vesz részt a közös nemzetközi kiképzésen.

Az elmúlt napok egyik feladataként többek között úgynevezett BALTOPS feladatot hajtották végre a Magyar Honvédség Gripenjei egy, a Balti-tengeren hajózó NATO-kötelékkel. A több mint kétórás repülés során a Puma század hajózói – az amerikai haditengerészet F/A-18E/F Super Hornet és EA-18G Growler gépeivel közösen – a flottakötelék légi oltalmazását, illetve támadását gyakorolták, miközben értékes tapasztalatokat szereztek a nemzetközi légtérben és nemzetközi vizek fölötti repülés sajátosságairól, valamint a nyílt tenger feletti taktikai feladatok végrehajtásáról.

Az AD 2023 legfontosabb célkitűzése, hogy – a szövetség erejét demonstrálva – növelje és kiterjessze az érintett haderők együttműködését. A kiképzési feladatok elsősorban az Északi-tenger, a Balti-tenger és Dél-Németország felett zajlanak. A gyakorlatok célja a kommunikáció és az eljárásrendek összehangolása a 25 résztvevő nemzet között, továbbá a felkészültség fokozása a városok és kritikus infrastruktúrák elleni repülőgép-, drón- és rakétatámadások elleni védelem érdekében. A további kiképzési események között szerepelnek majd a szárazföldi csapatok támogatása és evakuálási feladatok is.

A magyar Gripenek úgynevezett összetett légi műveletek során (COMAO – Composite Air Operations) hajtják végre feladataikat, ezekben a kötelékekben egyazon légtérben időnként akár száz légi eszköz is repül és dolgozik együtt. Naponta négy magyar gép emelkedik a magasba, egy feladat átlagosan két óra időtartamú, nagy mértékben összetett, azt pedig az aktuális leírás határozza meg, hogy éppen a támadó, vagy a védelem oldalán szerepelnek a magyar hajózók.

A Magyar Honvédség kontingensének minden tagja – beleértve a műszakiakat is – profi módon végzi a munkáját, a magyar kontingens teljesítménye meggyőző. Az AD 2023 volumene révén sok mindent gyakorolhatnak, képezhetik magukat, továbbá a hazai kiképzési feladatokat is be tudják illeszteni a repülésekbe. Az Air Defender 2023 gyakorlat bizonyítja, hogy a NATO „vészhelyzetben gyorsan tud cselekedni”, lehetőséget biztosít az Észak-atlanti Szerződés Szervezete számára, hogy közös kiképzéssel növelni tudja készenlétét és védekezési képességét.

„Az Air Defender egyértelmű üzenete, hogy a NATO készen áll a szövetséges terület minden egyes centiméterének megvédésére" – nyilatkozta a gyakorlattal kapcsolatosan Oana Lungescu NATO-szóvivő, hozzátéve: „az Air Defenderre azért van szükség, mert egyre veszélyesebb világban élünk. Miközben egy generáció óta a legnagyobb biztonsági válsággal nézünk szembe, egységesen állunk ki országaink és népeink biztonsága érdekében".

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Gripenjeink az Air Defenderen!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”