2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Air Defender 2023 - Remekül teljesít a magyar állomány

Air Defender 2023 - Remekül teljesít a magyar állomány
honvedelem.hu  |  2023. 06. 19., 16:31
Air Defender 2023 - Remekül teljesít a magyar állomány

A NATO történetének legnagyobb légierős gyakorlatán vesz részt a magyar légierő Németországban június 12-23. között. Az Air Defender 2023 során, a transzatlanti szolidaritás jegyében, 25 nemzet 10 ezer katonája 250 repülőgéppel gyakorolja a légi műveleteket az európai légtérben. A Magyar Honvédség öt JAS 39 Gripen vadászgéppel és 48 katonával vesz részt a közös nemzetközi kiképzésen.

Az elmúlt napok egyik feladataként többek között úgynevezett BALTOPS feladatot hajtották végre a Magyar Honvédség Gripenjei egy, a Balti-tengeren hajózó NATO-kötelékkel. A több mint kétórás repülés során a Puma század hajózói – az amerikai haditengerészet F/A-18E/F Super Hornet és EA-18G Growler gépeivel közösen – a flottakötelék légi oltalmazását, illetve támadását gyakorolták, miközben értékes tapasztalatokat szereztek a nemzetközi légtérben és nemzetközi vizek fölötti repülés sajátosságairól, valamint a nyílt tenger feletti taktikai feladatok végrehajtásáról.

Az AD 2023 legfontosabb célkitűzése, hogy – a szövetség erejét demonstrálva – növelje és kiterjessze az érintett haderők együttműködését. A kiképzési feladatok elsősorban az Északi-tenger, a Balti-tenger és Dél-Németország felett zajlanak. A gyakorlatok célja a kommunikáció és az eljárásrendek összehangolása a 25 résztvevő nemzet között, továbbá a felkészültség fokozása a városok és kritikus infrastruktúrák elleni repülőgép-, drón- és rakétatámadások elleni védelem érdekében. A további kiképzési események között szerepelnek majd a szárazföldi csapatok támogatása és evakuálási feladatok is.

A magyar Gripenek úgynevezett összetett légi műveletek során (COMAO – Composite Air Operations) hajtják végre feladataikat, ezekben a kötelékekben egyazon légtérben időnként akár száz légi eszköz is repül és dolgozik együtt. Naponta négy magyar gép emelkedik a magasba, egy feladat átlagosan két óra időtartamú, nagy mértékben összetett, azt pedig az aktuális leírás határozza meg, hogy éppen a támadó, vagy a védelem oldalán szerepelnek a magyar hajózók.

A Magyar Honvédség kontingensének minden tagja – beleértve a műszakiakat is – profi módon végzi a munkáját, a magyar kontingens teljesítménye meggyőző. Az AD 2023 volumene révén sok mindent gyakorolhatnak, képezhetik magukat, továbbá a hazai kiképzési feladatokat is be tudják illeszteni a repülésekbe. Az Air Defender 2023 gyakorlat bizonyítja, hogy a NATO „vészhelyzetben gyorsan tud cselekedni”, lehetőséget biztosít az Észak-atlanti Szerződés Szervezete számára, hogy közös kiképzéssel növelni tudja készenlétét és védekezési képességét.

„Az Air Defender egyértelmű üzenete, hogy a NATO készen áll a szövetséges terület minden egyes centiméterének megvédésére" – nyilatkozta a gyakorlattal kapcsolatosan Oana Lungescu NATO-szóvivő, hozzátéve: „az Air Defenderre azért van szükség, mert egyre veszélyesebb világban élünk. Miközben egy generáció óta a legnagyobb biztonsági válsággal nézünk szembe, egységesen állunk ki országaink és népeink biztonsága érdekében".

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Gripenjeink az Air Defenderen!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.