2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

71 éve a repülés szolgálatában

71 éve a repülés szolgálatában
honvedelem.hu  |  2021. 11. 16., 15:50
71 éve a repülés szolgálatában

Az alakulatuk napját ünnepelték november 15-én, hétfőn az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely, 1950-ben ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján.

Jogelődje megalakulásának 71. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításaikhoz, konstrukciós változtatásaikhoz, műszereik ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek során az üzem dolgozói kiemelkedő eredményeket értek el a különböző fejlesztési, gyártási, kivitelezési és szakértői feladatok végrehajtásában is. Hazai és nemzetközi elismeréseket vívtak ki, az általuk kifejlesztett eszközöket nem csak a légierőnél és a szárazföldi csapatoknál alkalmazzák eredményesen, de a civil életben is.

A műhely Szentkirályszabadjáról 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös” városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett és részt vállal.

Bozóki János ezredes, parancsnok ünnepi beszédében „váratlan fordulatokban gazdag” két évként értékelte az utolsó ünnepi állománygyűlés óta eltelt időszakot. A világjárvány okozta veszélyhelyzet következtében ugyanis az üzem valamennyi dolgozója fokozott igénybevételnek volt kitéve, a szigorú járványügyi rendszabályok miatt pedig még a 70. évfordulóról történő megemlékezést sem tarthatták meg. Az üzem alaprendeltetéséből eredő feladataikat azonban mindezek ellenére maradéktalanul teljesítették. Folyamatosan részt vesznek többek közt a „Nyitott Égbolt” nemzetközi szerződésben vállalt feladatok repülő-műszaki biztosításában, az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés alapján végrehajtott ellenőrzésekben.

Kiemelt feladatuk volt többek közt a Mi–17 szállító helikopterek időszakos munkáinak magas szintű és sikeres végrehajtása, a Mi–17 és Mi–24 helikopterek fedélzeti rendszereinek műszaki változtatása, fejlesztése. Megkezdték az A319 repülőgépekre a típustanfolyamokat, gyártásokat végeztek légvédelmi és földi kiszolgáló eszközökhöz és D–20-as ágyúkhoz, ellátták a Magyar Honvédség mérésügyi kiszolgálását és az új típusú légi járművek mérőeszközeinek rendszerbe illesztését, kalibrálását. Elvégezték a honvédségi gázpalackok biztonságtechnikai felülvizsgálatát és töltésüket, biztosították a kézi tűzoltó készülékek alapkarbantartásához a szükséges szakmai hátteret, valamint ellenőrizték a tűzi vízforrásokat. Leemelték, újrafestették és visszahelyezték a repülőtér előtti körforgalomban álló MiG–21-es vadászgépet és támogatták a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató lebonyolítását is.

Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka személyesen gratulált az üzem kollektívája által az elmúlt időszakban elért eredményekhez, a munkatársak legmagasabb elvárásoknak is megfelelő, elismerésre méltó szakmai felkészültségéhez, valamint aktív szerepvállalásukhoz a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósításában annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó katonai erejévé váljon.

A rendhagyó állománygyűlésen részt vett - többek között - Solymosi Ferenc ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Szilveszter László ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség, Légijármű Fenntartó Főnökség főnöke, az alakulat egykori parancsnokai közül pedig Tóth Sándor és Svehlik János nyugállományú ezredesek tudtak együtt ünnepelni volt kollégáikkal.

A csapatünnep hivatalos része elismerések átadásával zárult.

Elöljárói parancsnokai javaslatára, beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréséül, az MH Légijármű Javítóüzem megalakulásának 71. évfordulója alkalmából a Magyar Honvédség Parancsnokság Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnöke az MH Légijármű Javítóüzem csapatünnepe alkalmából oklevelet adományozott Pálfi János őrnagynak és Szűcs Róbert honvédelmi alkalmazottnak. A Magyar Honvédség Parancsnokság Logisztikai Haderőnemi Szemlélője Kiss Attila őrnagy és Ádám József zászlós munkáját emléktárggyal köszönte meg.

Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka - miután emléklapot adott át az üzem kollektívájának - emléktárgyat adományozott Matyi József alezredesnek és Benkó Boglárka honvédelmi alkalmazottnak, oklevelet adományozott Szijártó Zsolt századosnak, Jámbor Norbert zászlósnak és Domonkos Barbara Olimpiának.

Az MH Légijármű Javítóüzem parancsnoka Lévai Róbert őrnagy, Timár Félix hadnagy, Bognár Zoltán és Kelemen Tamás főtörzsőrmester, Takácsné Szabó Erzsébet, Balogh-Csóti Alexandra, Bojtos Róbert, Böröczki Miklós, Réfi Károly, valamint Reibl Szabolcs honvédelmi alkalmazottak eredményes munkáját oklevéllel köszönte meg.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!