2024. 02. 29. csütörtök
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Emirates beszáll a fenntartható repülőgép-üzemanyagok fejlesztésébe

Az Emirates beszáll a fenntartható repülőgép-üzemanyagok fejlesztésébe
JETfly  |  2023. 11. 22., 10:20

Az Emirates csatlakozik az Egyesült Arab Emírségekben működő, megújuló és fejlett repülőgép-üzemanyagokkal foglalkozó kutatási konzorciumhoz. Az Air-CRAFT kezdeményezés révén szélesebb körben kezdhetik el használni a környezetkímélőbb üzemanyagot.

Az Emirates is csatlakozik a maga nemében egyedülálló Air-CRAFT* kutatási konzorciumhoz, amely a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) technológiák fejlesztésére, előállítására és felhasználásának bővítésére törekszik. Az Egyesült Arab Emírségekben működő kutatási központ az értéklánc valamennyi szereplőjét összefogja - iparpolitikai döntéshozókat, légiközlekedési szabályozókat, üzemanyaggyártókat, egyetemi oktatókat és kutatókat, repülőgép- és hajtóműgyártókat, valamint légitársaságokat. Az új kezdeményezést a Dubaiban megrendezett harmadik ICAO konferencián, a repülési és alternatív üzemanyagokról szóló (CAAF/3) szakmai találkozón jelentették be.

A légi közlekedés az Egyesült Arab Emírségek szén-dioxid-mentesítési programjának fontos területe, mivel az ország elkötelezte magát, hogy 2050-re elérje a nettó zéró kibocsátást. A SAF-üzemanyag fenntartható forrásból származó, 100 százalékban megújuló hulladékból, továbbá olyan maradék alapanyagok felhasználásával készül, mint a használt étolaj és állati zsírhulladék. Életciklusa során a hagyományos sugárhajtómű üzemanyag használatához képest, akár 80 százalékkal** csökkentheti a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátását. Az Emirates több járatán is használ SAF és sugárhajtómű-üzemanyagkeveréket, továbbá régóta azon dolgozik, hogy elősegítse a fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártásának és felhasználásának bővítését.

Az Air-CRAFT kutatási területei közé tartoznak a környezeti hatásvizsgálatok, az alapanyag- és folyamatoptimalizálás, valamint a műszaki-gazdasági értékelések. A konzorcium ipari és intézményi partnerei piaci keresletet, szakértelmet és technológiát biztosítanak a légi közlekedési ágazat számára az alternatív üzemanyagok előállítására irányuló kutatás támogatásához. Jelenleg is több globális kulcsfontosságú és stratégiai szereplővel folynak előrehaladott tárgyalások a konzorcium bővítéséről, az Egyesült Államok kormánya például támogatja, hogy az Air-CRAFT csatlakozzon a PACE*** megállapodáshoz.

A légi közlekedési ágazat legfőbb dekarbonizációs eszköze a SAF üzemanyag - különösen a hosszú távú kereskedelmi járatok esetében –, mivel az előrejelzések alapján az elkövetkező három évtizedben egyetlen más technológiai innováció sem tud majd jelentősen hozzájárulni a karbonsemlegességi célokhoz, költség-, műszaki vagy szabályozási akadályok miatt. Annak ellenére, hogy a SAF ilyen kritikus szerepet játszik a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítésében, a kínálat korlátozott, ennek bővítéséért pedig haladéktalanul meg kell tenni a megfelelő lépéseket.

Sajtóközlemény

* Az Air-CRAFT konzorciumot az Egyesült Arab Emírségek Energiaügyi és Infrastrukturális Minisztériuma és az Egyesült Arab Emírségek Általános Polgári Repülési Hatósága támogatja, és nyolc alapító szervezetből áll: ADNOC, Boeing, Emirates, ENOC Group, Etihad, Honeywell, Khalifa Egyetem, Masdar.

** Tiszta formában (azaz keveretlenül) alkalmazva és a bevált életciklus-értékelési (LCA) módszerekkel, például a CORSIA-módszertannal számítva.

­*** A PACE az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok közötti partnerség, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a tiszta energiatechnológia finanszírozására és a kétoldalú együttműködés elmélyítésére irányul.

Forrás: FLOW PR

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.