2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A légörvények repülésre gyakorolt hatásának csökkentését tűzte ki célul az Emirates

A légörvények repülésre gyakorolt hatásának csökkentését tűzte ki célul az Emirates
JETfly  |  2024. 05. 31., 11:58
A légörvények repülésre gyakorolt hatásának csökkentését tűzte ki célul az Emirates

Az Emirates csatlakozott a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) Turbulence Aware programjához, és a légitársaság elsőként integrálja az IATA platformját a Lufthansa Systems mobil navigációs alkalmazásába, a Lido mPilot legújabb verziójába. Így az Emirates pilótái valós idejű információkat kapnak a légörvények elhelyezkedéséről és ennek megfelelően módosíthatják az útvonaltervet. Az együttműködéstől az Emirates a repülés kényelmének további javítását, üzemanyag-megtakarítást, és alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást vár.

A légörvények hatásainak mérséklése a légiközlekedés számára az egyik legfontosabb kihívás, amelyben kulcsfontosságú a globális, pontos és valós idejű adatok összesítése. Az Emirates az IATA Turbulence Aware-rel és a Lufthansa Systems-szel együttműködik annak érdekében, hogy a jelenséget jobban megismerve zökkenőmentesebbé és még biztonságosabbá váljon a repülés.

Az együttműködés keretében a három szervezet összekapcsolja a mérési platformokat, így percről percre friss, rendkívül pontos turbulencia-információkkal és -előrejelzésekkel látják el az Emirates pilótáit. Ez a lépés emellett a repülési tervek optimalizálásában és a még hatékonyabb navigációban is segíti őket. A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága több mint 140 repülőgépét szerelte fel a szükséges fedélzeti szoftverrel, amely automatikusan megosztja a turbulencia-jelentéseket a platformhoz adatokat szolgáltató légitársaságokkal. Az Emirates flottájához a következő néhány év során csatlakozó összes új gép, mind például az Airbus A350-es és a Boeing 777-9, 777-8 és B787-es repülő, már az első felszállástól kezdve tudja használni az adatokat.

Innovatív légi közlekedési technológiák integrálása

A turbulencia az utasok és a személyzet – különösen az utaskísérők - sérüléseinek egyik fő kockázati tényezője. Pontos adatok hiányában a légörvény-esemény elkerülésére a pilóták kénytelenek repülési magasságot változtatni, vagy bizonyos esetekben iránykorrekcióra is sor kerülhet, amely magasabb üzemanyag-felhasználáshoz vezet. Az optimális repülési útvonal fenntartása és az utasok komfortérzete, biztonsága érdekében, a diszpécsereknek és a pilótáknak olyan információkra van szükségük, amelyekkel pontosan meghatározhatják a turbulencia helyét és intenzitását.

Az IATA Turbulence Aware egy globális, valós idejű, részletes és objektív turbulencia adatcsere platform. Világszerte több ezer anonim járat adatait összesítve nyújt pontos információt a légi közlekedési szakemberek számára, hogy a pilóták a lehető legkisebb korrekcióval tudják kikerülni a turbulens áramlásokat. Ezzel nem csupán az utasbiztonságot, és az üzemanyag-hatékonyságot növelik, de hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez is. A Turbulence Aware működése óta több mint 700 millió utas számára nyújtott biztonságosabb repülést, és ez a szám egyre csak nő, ahogy újabb légitársaságok csatlakoznak a programhoz.

A Lido mPilot a Lufthansa Systems mindenre kiterjedő navigációs alkalmazása, amelyet az Emirates egyedi üzemeltetési követelményeihez igazítottak. Használatával egyszerűbbé és gördülékenyebbé válik a repülési navigáció, mivel egyszerre biztosít hozzáférést a termináltérképekhez, a dinamikusan generált útvonaltérképekhez és a repülőtéri mozgási térképhez (AMM). Az adatvezérelt, interaktív térképei és az egyes üzemeltetett járatokra vonatkozó legfrissebb időjárási jellemzők révén segíti a pilóták helyzetfelismerését és összesíti a repüléshez szükséges legfontosabb információkat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy globális hálózatunkkal - amely többek között a Közel-Keletre, Afrikára, Ázsiára és Ausztráliára is kiterjed -, hozzájárulhatunk az iparág turbulencia-hatás elleni küzdelméhez. Az IATA Turbulence Aware platform és a Lido mPilot rendszerszintű integrálása azonban csak a kezdet, hiszen további élvonalbeli technológiák bevezetését tervezzük, hogy a repülést még zökkenőmentesebbé tehessük utasaink számára” - mondta Hassan Alhammadi kapitány, az Emirates repülési műveletekért felelős divíziós alelnöke.

Forrás: FLOW PR

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 25., 09:26
A magyar polgári repülés történetének egyik kevéssé ismert fejezetét a kalibráló repülőgépekkel írták.
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.

  Legfrissebbek most

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.