2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Létrejöhet az új amerikai-török F-16-os üzlet?

Létrejöhet az új amerikai-török F-16-os üzlet?
JETfly  |  2021. 10. 13., 15:08
Létrejöhet az új amerikai-török F-16-os üzlet?

Törökország 40 db új F-16 Block 70-es vadászbombázóval és a meglévő flotta modernizálásával fejlesztené légierejét, kérdés azonban, hogy az Egyesült Államok rábólint-e az üzletre.

A napvilágra került információk szerint egy 6 milliárd dolláros beszerzésről van szó, ugyanakkor az ismert okok miatt (az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer rendszeresítése miatt pl. a török F-35-ös program is megrekedt) szakértők kétségbe vonják, hogy érdemben lesz-e ebből valami, de a jelen helyzet szerint az amerikai adminisztráció engedélyezné a vásárlást. Meg nem erősített hírek alapján Erdogan a következő G-20 csúcstalálkozón tárgyalhat Joe Biden amerikai elnökkel, melynek részét képezheti az F-16-os vásárlás kérdése is.

Az Európai Unióból való kilépése óta az Egyesült Királyság a globális politikában is új utakat keres, London számára kiemelt fókusszal bír a Törökországgal való katonai együttműködés megerősítése, melynek keretei között a török TF-X ötödik generációs harci repülőgép programját is támogatják.
bővebben ...

Beszámolt a hírről a londoni székhelyű Middle East Eye médium is, ami egy török tisztviselő szavait idézve azt emelte ki, hogy fejlesztés és bővítés nélkül a török F-16-os flotta nemcsak Ankara, hanem a NATO déli szárnyának őrzését is veszélyeztetheti, továbbá remélik, hogy az USA figyelni fog arra is, hogy a térségben ne boruljon fel Törökország és Görögország egyensúlya, utalva utóbbi Rafale (és lehetséges F-35) beszerzésére, mellyel a törököknek is lépést kell tartani.

A kútba dőlt F-35-ös üzlet továbbra is nagy kérdőjel a két fél között: Ankara szerint illegális volt az amerikai lépés és részükről látnak esélyt arra, hogy a helyzet rendeződjön. Az Egyesült Államok ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az Sz-400-as jelenléte miatt Törökország nem kaphat az ötödik generációs harci repülőgépből. Török vélemény szerint, ha nem tudják rendezni az F-35-ös kérdését és F-16-ost sem kaphatnak, akkor más lehetőséget keresnek a harci repülőgép flotta fejlesztésére, kiemelve az orosz beszerzés lehetőségét.

Mindeközben zajlik Törökországban a hazai fejlesztésű, ötödik generációs TF-X programja is, melynek hivatalos bemutatójára vélhetően 2023 tavaszán kerülhet sor.

Forrás: https://www.dailysabah.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.