2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Készülhet az 5. generációs, indiai harci repülőgép prototípusa

Készülhet az 5. generációs, indiai harci repülőgép prototípusa
JETfly  |  2024. 03. 19., 15:54
Készülhet az 5. generációs, indiai harci repülőgép prototípusa

A közelmúltban számoltunk be lapunkon az ötödik generációs, török KAAN első repüléséről, most pedig egy újabb hazai fejlesztésről számolhatunk be, méghozzá Indiából, ahol zöld utat kapott az AMCA projektje.

Az AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) projektje már nem számít újdonságnak Indiában, hiszen a fejlesztésről 2010-ben számoltak be először a hírportálok, akkor a hazai programot párhuzamosan indították el a közös orosz-indiai FGFA projektjével, mely az orosz Szu-57-es (T-50) alapjain fejlesztette volna ki az új típust. India 2018-ban szállt ki ebből az együttműködésből és azóta már csak az AMCA-ra fókuszálnak.

Friss hír az AMCA-ról, hogy a Biztonsági Kabinet is jóváhagyta a DRDO (Defence Research and Development Organisation – Védelmi Kutatás-Fejlesztési Szervezet) projektjét, melynek keretein belül megkezdődhet a prototípus legyártását megelőző tervezési és fejlesztési folyamat a magán- és az állami szektor szervezeteivel együttműködve. Az AMCA projekt várhatóan számos munkalehetőséget teremt, és fellendíti a hazai hadiipart.

A projekt során a prototípust a hazai ipar, köztük a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) gyártja le, megvalósítva ezzel a kormány azon törekvését, mely a hazai technológiák és a hadiipar fejlesztését célozza.

Az AMCA várhatóan 2030 után kezdheti meg a tényleges szolgálatát: a tervek szerint az első két század repülőgépeit még GE-414 hajtóművekkel fogják gyártani, miközben már folynak a tárgyalások a még erősebb erőforrások fejlesztéséről a fennmaradó századok számára.

India meglévő Szu-30MKI flottáját váltaná le az új, többfeladatú típussal, tervezetten 7 századot állítanának fel. A hírportálok kétféle változatról írnak: a Mark-1 jelzésű vonatkozik az ötödik generációs, míg a Mark-2 a hatodik generációs típusra.

Forrás: https://economictimes.indiatimes.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.