2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Európai típus válthatja a Kfireket Kolumbiában

Európai típus válthatja a Kfireket Kolumbiában
JETfly  |  2023. 01. 03., 16:42
Európai típus válthatja a Kfireket Kolumbiában

Kolumbia kormánya 2022 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy kiöregedő Kfir flottájukat a Dassault Rafale vadászbombázóval váltanák le: az európai típus a Lockheed Martin F-16-osát és a Saab Gripenjét utasította maga mögé a kiválasztási folyamatban.

A bejelentés értelmében ez még csak a győztes típus kihirdetése, konkrét szerződés aláírására egyelőre nem került sor. A korábbi egyeztetések folytatásaként már azt is nyilvánosságra hozták, hogy a közel 3,15 milliárd dollár értékű szerződés keretein belül 16 példányt vásárolnának a francia vadászbombázóból.

A svéd és az amerikai pályázattal szemben a Dassault ajánlatát ítélték meg a legkedvezőbbnek, az árat, a hatékonyságot és az üzemeltetést tekintve. A Rafale-ok árát a francia kormány által biztosított, 20 évre szóló hitelből finanszíroznák, további előny, hogy a törlesztés megkezdésére 5 év haladékot is kapnának. Kolumbiai részről kiemelték azt is, hogy a Rafale egy repülési órája kb. 30%-kal olcsóbb, mint a jelenleg még hadrendben tartott Kfiré.

Kolumbia légiereje is modernizálás előtt áll, ami nemcsak a búcsúzó Kfir flotta váltótípusa kapcsán lesz érdekes, hanem az új típusra kerülő vadászpilóták kiképzésében is. Európai típus esélye Dél-Amerikában?
bővebben ...

Kolumbia az 1980-as években szerezte be az izraeli Kfir típust, a flotta jelenleg kb. 18 példányt számlál. A francia gyártónak ez egy újabb szép exportsiker lehetne, bővítve ezzel egyre impozánsabb listájukat, melyen már szerepel Egyiptom, India, Katar, Görögország, Horvátország, Indonézia és az Egyesült Arab Emirátusok is.

UPDATE: A legfrissebb információk szerint a megadott határidőig nem sikerült megállapodnia a két félnek a Rafale üzlettel kapcsolatban, így egyelőre nincs érdemi előrelépés a Kfirek váltótípusa kapcsán. 

 

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.