2024. 07. 19. péntek
Emília
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vitéz nemes Molnár László főhadnagy emléke előtt tisztelegtek Nagykanizsán

Vitéz nemes Molnár László főhadnagy emléke előtt tisztelegtek Nagykanizsán
JETfly  |  2024. 05. 08., 14:18
Vitéz nemes Molnár László főhadnagy emléke előtt tisztelegtek Nagykanizsán

Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.

Huszár András beszámolója:

A 11 órakor kezdődő diákelőadáson egy élő történelemóra keretében a Batthyány Lajos Gimnázium és a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulói, a Zsigmondy Vilmos Technikum kadétjai, valamint kísérőtanáraik tudhattak meg többet a mindössze 23 éves korában hősi halált halt vadászpilótáról. Izzó hazaszeretete és rendkívüli bátorsága követendő példaképpé teszi őt a mai fiatalok számára is.

Ezt követően a szervezők városnézésre invitálták az előadókat, melynek során felkeresték Nagykanizsa nevezetes hősi emlékműveit és a Tatabányáról, illetve Sopronból érkező vendégeknek alkalma nyílt megismerkedni a helyi gasztronómiával is.

Egy podcast interjú színesítette még a napot, amely utolsó felvonása a 18 órakor kezdődő előadás volt. Ennek során Dr. Pozsgay Péter bemutatta a kiváló vadászpilóta életét gyermekkorától kezdve egészen addig a pillanatig, ameddig a keleti frontra került. Számos vetített fotó és szüleinek, valamint kiképzőjének írt levele segített abban, hogy a háborús hős mellett a hús-vér embert is megismerhessék az érdeklődők.

Pozsgay Gyula több képregény kötetet is jegyez, amelyek a második világháborúban játszódnak. A nagyapja rendkívüli légiharcát megörökítő „Az Öreg Tigris”, valamint a vitéz nemes Molnár László főhadnagy életéről szóló „Az ifjú Oroszlán” nem csak hazánkban, de például Franciaországban is nagy sikert aratott. Rajzai elkészítéséhez komoly kutatásokat végzett, hiszen mindig arra törekszik, hogy a legapróbb részlet is pontos legyen. Ennek köszönhetően hatalmas tudással rendelkezik a második világháborúban használt bombázókról, illetve vadászgépekről, amely tudását szívesen megosztotta a hallgatósággal, a laikusok számára is világos, közérthető módon.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

A magyar vadászpilótáknak az esetek döntő többségében hatalmas túlerővel kellett megküzdeniük, de bátran vállalták a harcot és újra meg újra szembenéztek a rájuk leselkedő veszélyekkel. Ennek még nagyobb jelentősége lett, amikor a harcok elérték Magyarország területét, így már a szülőföld védelmében repültek. Tisztában voltak vele, hogy minden egyes általuk lelőtt szövetséges bombázóval és vadászgéppel az ellenséget gyengítik és magyar életeket óvnak meg. Dr. Pozsgay Péter részletesen elmesélte vitéz nemes Molnár László utolsó bevetését, amelyről sajnálatos módon nem tért vissza. Hősi halála pillanatában ő volt a legeredményesebb magyar vadászpilóta; posztumusz a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet adományozták részére, amely kitüntetést mindössze 22 magyar és 1 német katonatiszt érdemelt ki a második világháborúban.

Ezt követően Pozsgay Gyula a szemben álló felek céljait ismertette. A magyar és német vadászrepülőgépek elsődleges célpontjai a szövetséges bombázók voltak. Ennek megfelelően komoly tűzerőre volt szükségük, amelyet a 30 mm-es gépágyújuk biztosított számukra. Ebből már néhány jól irányzott lövés is elegendő lehetett egy négymotoros nehézbombázó lelövéséhez. De persze ezt a gyakorlatban közel sem volt egyszerű kivitelezni, hiszen a bombázók maguk is komoly tűzerővel rendelkeztek, ráadásul ott voltak még az őket kísérő vadászgépek. Ezek fegyverzete javarészt géppuskákból állt, melyek elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy komoly károkat okozzanak a támadó magyar és német vadászgépekben.

Egyenlőtlen küzdelem volt, de a magyar pilóták esküjükhöz híven harcoltak, „A hazáért mindhalálig”!

Rendkívül érdekes előadást hallhattak a jelenlévők, akik hosszas tapssal jutalmazták az előadókat. Végül kötetlen beszélgetés vette kezdetét, valamint számos példány talált gazdára Pozsgay Gyula képregény kötetéből, amelyet az alkotó nem csak dedikált, de kérésre szívesen illusztrált is. Elérhető volt ifjabb Sarkady Sándor „Oroszlán ​a pumák között” című könyve is, amely vitéz nemes Molnár László főhadnagy életét mutatja be.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Pozsgay Gyulának és Dr. Pozsgay Péternek, amiért ellátogattak Nagykanizsára és két igazán emlékezetes előadást tartottak. Nagyon hálás vagyok Benke Dánielnek és Osvald Gábornak, akik ezúttal is mindent megtettek a rendezvények sikeréért, továbbá Somogyvári Csabát szeretném még kiemelni, hiszen az ő önzetlen támogatása nélkül nem valósulhattak volna meg az előadások.

Dr. Pozsgay Péter gondolatával zárom soraimat,

„Mindegyik Puma pilóta hihetetlen hős volt!”.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.