2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra levegőben Az Ég Katonái!

Újra levegőben Az Ég Katonái!
JETfly  |  2022. 10. 10., 12:51
Újra levegőben Az Ég Katonái!

Ezúttal nem újabb avatóról, hanem egy Mi-24-es harci helikopterrel való repülésről számolhatunk be Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület kapcsán. A 2022. október 5-én lezajlott esemény részleteiről az egyesület elnökét, Simon Robit kérdeztük telefonon.

JETfly: Szia Robi! Először is gratulálok a repülésetekhez, azért ez kevés civil szervezetnek sikerül! Mesélj nekünk a háttérről, hogy jött a gondolat?!

SRS:  Sziasztok, üdvözlöm az olvasókat! A TeGe Elektronik Kft. tagjaként Szolnokon telepítjük az ILS műszeres leszállító rendszert. 5 hete minden hétköznapunk Szolnokon telik, így rengetegszer elmentem a Hind-ek mellett. A feleségem 2014-ben látott először közelről Mi-24-est Berekfürdőn, azonnal a kedvenc gépe lett! Mivel naponta többször is kézzelfogható közelségben voltam a gépek mellett, ekkor jött a gondolat, hogy mi lenne, ha?! Gyakorlatilag Hédi vonzódásának köszönhető az ötlet! A gondolatot tett követte és bejelentkeztem Dr. Koller József tábornok Úrhoz, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis akkori parancsnokához (2022. október 1-től a bázis parancsnoka, Dr. Bali Tamás ezredes), hogy első lépésként véleményezze a tervemet. Mivel szabadságon volt, így Rolkó Zoltán ezredes Úrral – a Helikopter Bázis egyik parancsnokhelyettesével - osztottam meg elsőként a gondolatomat. Beszéltem neki az egyesület munkáiról, végrehajtott feladatainkról. Nagyon meghatódott a hallottakon, és támogatta a kérelmemet!

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
Újra levegőben Az Ég Katonái! (Fotó: Berta László)

JETfly: Mi történt ezután?

SRS: Telefonon azonnal kerestem Kilián Nándor vezérőrnagy Urat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőjét, de sajnos nem ért rá, így este írásban kértem tőle engedélyt a repüléshez. Másnap meg is érkezett a pozitív válasz! Innen már gördülékenyen ment minden!

Daróczi Endre alezredes Úr volt a szervezőnk, aki több napot ajánlott fel, végül az egyesület tagjai választották, az október ötödikét. Személyesen egyeztettem Makai Sándor alezredes Úrral, a harcihelikopter-zászlóalj parancsnokával, akivel minden lényeges kérdésben megegyeztünk. Az ő által kért időpontban, a tervezett első felszállás előtt másfél órával megérkeztünk a századhoz, ahol eligazítással kezdődött a délutánunk. Ezután kimentünk a helikopterhez, átvettük a legfontosabb biztonsági szabályokat! Aztán eljött az a pillanat, amit mindenki nagyon várt! 16.00-kor beindult a 335-ös oldalszámú gép két hajtóműve és géppár repülésre szállt fel, egy H145M társaságában.

Fél öt előtt néhány perccel leszállt és az első öt tagunk járó hajtómű mellett beszállt, elemelkedtek a betonról. Valamivel napnyugta után megérkezett a negyedik csoport is és leálltak a hajtóművek. Mindenki boldogan élte át a repülés minden pillanatát!

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
2022. október 5. - Élményekben gazdag nap Az Ég katonái számára! (Fotó: Berta László)

JETfly: Milyen feladatokat repültetek?

SRS: Négy felszállásunk volt. Mind a négy csoport azt a feladatot kapta, amit a helikopter pilótája. Mert a személyzet váltotta egymást. Tehát mind a négy csoport mást kapott. A harmadik járt jól, mert pont feletti műrepülés volt a feladat.

JETfly: Mindenki rendben kiszállt, rendben volt a gyomor?

SRS: Igen, senkivel nem volt gond. Vigyáztak ránk a pilótáink!

Ezúton is köszönetet mondunk Kilián Nándor vezérőrnagy Úrnak, Dr. Koller József dandártábornok Úrnak, Rolkó Zoltán ezredes Úrnak, Daróczi Endre alezredes Úrnak, Makai Sándor alezredes Úrnak, a helikopter hajózó személyzeteinek, a repülőműszakiaknak és a repülést biztosító állománynak!

Természetesen némi nemű „földi üzemanyaggal” köszöntük meg a pilóták és műszakiak munkáját! :)

JETfly: A beszámolód alapján óriási élményben volt részetek! Gratulálunk a szervezéshez, nagyon megérdemeltétek!

SRS: Köszönjük szépen!

Fotók: Berta László

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.