2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra levegőben Az Ég Katonái!

Újra levegőben Az Ég Katonái!
JETfly  |  2022. 10. 10., 12:51
Újra levegőben Az Ég Katonái!

Ezúttal nem újabb avatóról, hanem egy Mi-24-es harci helikopterrel való repülésről számolhatunk be Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület kapcsán. A 2022. október 5-én lezajlott esemény részleteiről az egyesület elnökét, Simon Robit kérdeztük telefonon.

JETfly: Szia Robi! Először is gratulálok a repülésetekhez, azért ez kevés civil szervezetnek sikerül! Mesélj nekünk a háttérről, hogy jött a gondolat?!

SRS:  Sziasztok, üdvözlöm az olvasókat! A TeGe Elektronik Kft. tagjaként Szolnokon telepítjük az ILS műszeres leszállító rendszert. 5 hete minden hétköznapunk Szolnokon telik, így rengetegszer elmentem a Hind-ek mellett. A feleségem 2014-ben látott először közelről Mi-24-est Berekfürdőn, azonnal a kedvenc gépe lett! Mivel naponta többször is kézzelfogható közelségben voltam a gépek mellett, ekkor jött a gondolat, hogy mi lenne, ha?! Gyakorlatilag Hédi vonzódásának köszönhető az ötlet! A gondolatot tett követte és bejelentkeztem Dr. Koller József tábornok Úrhoz, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis akkori parancsnokához (2022. október 1-től a bázis parancsnoka, Dr. Bali Tamás ezredes), hogy első lépésként véleményezze a tervemet. Mivel szabadságon volt, így Rolkó Zoltán ezredes Úrral – a Helikopter Bázis egyik parancsnokhelyettesével - osztottam meg elsőként a gondolatomat. Beszéltem neki az egyesület munkáiról, végrehajtott feladatainkról. Nagyon meghatódott a hallottakon, és támogatta a kérelmemet!

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
Újra levegőben Az Ég Katonái! (Fotó: Berta László)

JETfly: Mi történt ezután?

SRS: Telefonon azonnal kerestem Kilián Nándor vezérőrnagy Urat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőjét, de sajnos nem ért rá, így este írásban kértem tőle engedélyt a repüléshez. Másnap meg is érkezett a pozitív válasz! Innen már gördülékenyen ment minden!

Daróczi Endre alezredes Úr volt a szervezőnk, aki több napot ajánlott fel, végül az egyesület tagjai választották, az október ötödikét. Személyesen egyeztettem Makai Sándor alezredes Úrral, a harcihelikopter-zászlóalj parancsnokával, akivel minden lényeges kérdésben megegyeztünk. Az ő által kért időpontban, a tervezett első felszállás előtt másfél órával megérkeztünk a századhoz, ahol eligazítással kezdődött a délutánunk. Ezután kimentünk a helikopterhez, átvettük a legfontosabb biztonsági szabályokat! Aztán eljött az a pillanat, amit mindenki nagyon várt! 16.00-kor beindult a 335-ös oldalszámú gép két hajtóműve és géppár repülésre szállt fel, egy H145M társaságában.

Fél öt előtt néhány perccel leszállt és az első öt tagunk járó hajtómű mellett beszállt, elemelkedtek a betonról. Valamivel napnyugta után megérkezett a negyedik csoport is és leálltak a hajtóművek. Mindenki boldogan élte át a repülés minden pillanatát!

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
2022. október 5. - Élményekben gazdag nap Az Ég katonái számára! (Fotó: Berta László)

JETfly: Milyen feladatokat repültetek?

SRS: Négy felszállásunk volt. Mind a négy csoport azt a feladatot kapta, amit a helikopter pilótája. Mert a személyzet váltotta egymást. Tehát mind a négy csoport mást kapott. A harmadik járt jól, mert pont feletti műrepülés volt a feladat.

JETfly: Mindenki rendben kiszállt, rendben volt a gyomor?

SRS: Igen, senkivel nem volt gond. Vigyáztak ránk a pilótáink!

Ezúton is köszönetet mondunk Kilián Nándor vezérőrnagy Úrnak, Dr. Koller József dandártábornok Úrnak, Rolkó Zoltán ezredes Úrnak, Daróczi Endre alezredes Úrnak, Makai Sándor alezredes Úrnak, a helikopter hajózó személyzeteinek, a repülőműszakiaknak és a repülést biztosító állománynak!

Természetesen némi nemű „földi üzemanyaggal” köszöntük meg a pilóták és műszakiak munkáját! :)

JETfly: A beszámolód alapján óriási élményben volt részetek! Gratulálunk a szervezéshez, nagyon megérdemeltétek!

SRS: Köszönjük szépen!

Fotók: Berta László

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.