2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra levegőben Az Ég Katonái!

Újra levegőben Az Ég Katonái!
JETfly  |  2022. 10. 10., 12:51
Újra levegőben Az Ég Katonái!

Ezúttal nem újabb avatóról, hanem egy Mi-24-es harci helikopterrel való repülésről számolhatunk be Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület kapcsán. A 2022. október 5-én lezajlott esemény részleteiről az egyesület elnökét, Simon Robit kérdeztük telefonon.

JETfly: Szia Robi! Először is gratulálok a repülésetekhez, azért ez kevés civil szervezetnek sikerül! Mesélj nekünk a háttérről, hogy jött a gondolat?!

SRS:  Sziasztok, üdvözlöm az olvasókat! A TeGe Elektronik Kft. tagjaként Szolnokon telepítjük az ILS műszeres leszállító rendszert. 5 hete minden hétköznapunk Szolnokon telik, így rengetegszer elmentem a Hind-ek mellett. A feleségem 2014-ben látott először közelről Mi-24-est Berekfürdőn, azonnal a kedvenc gépe lett! Mivel naponta többször is kézzelfogható közelségben voltam a gépek mellett, ekkor jött a gondolat, hogy mi lenne, ha?! Gyakorlatilag Hédi vonzódásának köszönhető az ötlet! A gondolatot tett követte és bejelentkeztem Dr. Koller József tábornok Úrhoz, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis akkori parancsnokához (2022. október 1-től a bázis parancsnoka, Dr. Bali Tamás ezredes), hogy első lépésként véleményezze a tervemet. Mivel szabadságon volt, így Rolkó Zoltán ezredes Úrral – a Helikopter Bázis egyik parancsnokhelyettesével - osztottam meg elsőként a gondolatomat. Beszéltem neki az egyesület munkáiról, végrehajtott feladatainkról. Nagyon meghatódott a hallottakon, és támogatta a kérelmemet!

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
Újra levegőben Az Ég Katonái! (Fotó: Berta László)

JETfly: Mi történt ezután?

SRS: Telefonon azonnal kerestem Kilián Nándor vezérőrnagy Urat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőjét, de sajnos nem ért rá, így este írásban kértem tőle engedélyt a repüléshez. Másnap meg is érkezett a pozitív válasz! Innen már gördülékenyen ment minden!

Daróczi Endre alezredes Úr volt a szervezőnk, aki több napot ajánlott fel, végül az egyesület tagjai választották, az október ötödikét. Személyesen egyeztettem Makai Sándor alezredes Úrral, a harcihelikopter-zászlóalj parancsnokával, akivel minden lényeges kérdésben megegyeztünk. Az ő által kért időpontban, a tervezett első felszállás előtt másfél órával megérkeztünk a századhoz, ahol eligazítással kezdődött a délutánunk. Ezután kimentünk a helikopterhez, átvettük a legfontosabb biztonsági szabályokat! Aztán eljött az a pillanat, amit mindenki nagyon várt! 16.00-kor beindult a 335-ös oldalszámú gép két hajtóműve és géppár repülésre szállt fel, egy H145M társaságában.

Fél öt előtt néhány perccel leszállt és az első öt tagunk járó hajtómű mellett beszállt, elemelkedtek a betonról. Valamivel napnyugta után megérkezett a negyedik csoport is és leálltak a hajtóművek. Mindenki boldogan élte át a repülés minden pillanatát!

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
2022. október 5. - Élményekben gazdag nap Az Ég katonái számára! (Fotó: Berta László)

JETfly: Milyen feladatokat repültetek?

SRS: Négy felszállásunk volt. Mind a négy csoport azt a feladatot kapta, amit a helikopter pilótája. Mert a személyzet váltotta egymást. Tehát mind a négy csoport mást kapott. A harmadik járt jól, mert pont feletti műrepülés volt a feladat.

JETfly: Mindenki rendben kiszállt, rendben volt a gyomor?

SRS: Igen, senkivel nem volt gond. Vigyáztak ránk a pilótáink!

Ezúton is köszönetet mondunk Kilián Nándor vezérőrnagy Úrnak, Dr. Koller József dandártábornok Úrnak, Rolkó Zoltán ezredes Úrnak, Daróczi Endre alezredes Úrnak, Makai Sándor alezredes Úrnak, a helikopter hajózó személyzeteinek, a repülőműszakiaknak és a repülést biztosító állománynak!

Természetesen némi nemű „földi üzemanyaggal” köszöntük meg a pilóták és műszakiak munkáját! :)

JETfly: A beszámolód alapján óriási élményben volt részetek! Gratulálunk a szervezéshez, nagyon megérdemeltétek!

SRS: Köszönjük szépen!

Fotók: Berta László

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.