2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NATO légiforgalmi tanácsadók üléseznek hazánkban

NATO légiforgalmi tanácsadók üléseznek hazánkban
honvedelem.hu  |  2023. 10. 06., 15:20
NATO légiforgalmi tanácsadók üléseznek hazánkban

Nagy érdeklődés mellett, huszonkét nemzet léginavigációs szakembereinek részvételével Budapesten tartja idei őszi ülését a NATO Légiforgalmi Szervezési Tanácsadó Csoport október 5-én és 6-án. Hazánk felajánlását elfogadva a testület története során először ülésezik az Észak-atlanti Szövetség brüsszeli székhelyén kívül.

Az esemény nyitónapján a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. székházában tanácskoztak a NATO ATM CNS AG (NATO Air Traffic Management – Communication, Navigation and Surveillance Advisory Group) tagjai. A magyar léginavigációs szolgáltató részéről Tóth László vezérigazgató, illetve a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály képviseletében Halászné dr. Tóth Alexandra ezredes főosztályvezető köszöntötte a vendégeket. A jelenlévők rövid tájékoztatót hallhattak hazánk légiközlekedési helyzetéről, léginavigációs feladatairól, fejlesztéseiről, illetve a katonai funkciójú létesítményekről, eszközökről, és a Magyar Honvédség légierejének folyamatos megújításáról.

A megnyitót követően a résztvevők a változó biztonságpolitikai környezethez való alkalmazkodás jegyében tárgyalták meg a légiforgalom-szervezéssel, kommunikációval, léginavigációval és légtérellenőrzéssel összefüggő katonai vonatkozású aktuális kérdéseket. A NATO keleti szárnyán megrendezett rendezvényt különös relevanciával ruházta fel az orosz–ukrán háború, valamint a légiközlekedésben annak kapcsán kirajzolódó „új norma” állapot. A Magyarországhoz hasonló helyzetben levő államok az új norma keretében növekvő légiforgalommal számolhatnak, hiszen az orosz és ukrán légteret elkerülő légijárművek számára az egyik leginkább költség-, és időhatékony út a magyar légtéren keresztül vezet.

 

A magyar fővárosban ülésező légiforgalmi szervezési tanácsadó csoport a NATO Légügyi Bizottság alárendeltségében működik, mely közvetlenül az Észak-atlanti Tanácsnak jelent a légiközlekedéssel kapcsolatos kérdéskörökben.

„Több olyan terület van, melyen vezető nemzet vagyunk” – jelentette ki Paulov Attila alezredes, a HM Állami Légügyi Főosztály Légiforgalmi Felügyeleti Osztály osztályvezetője, a NATO ATM CNS tanácsadó csoport magyar tagja. „Ilyen a távoli toronyirányítási rendszerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés. Ennek a lényege, hogy a konvencionális irányítótornyok helyett elsősorban kamerarendszerek segítségével egy távoli helységből követjük a légijárművek mozgását a repülőtereken, és az irányítás is a másik helyszíntől függetlenül történik. A polgári életben már eléggé elterjedtek ezek a rendszerek. Budapesten is lesz egy ilyen, a HungaroControl székházában építik ki. Katonai környezetben a távoli toronyirányítás nem jellemző, éppen ezért a HungaroControllal közösen is dolgozunk ennek a katonai megvalósíthatóságán. Az eredményeinket ezen munkacsoport keretében megosztjuk a tagállamokkal” – mondta Paulov Attila alezredes, aki az ülés során prezentálta az orosz–ukrán háború magyarországi légtérgazdálkodási aspektusait.

A résztvevők az első nap délutánján betekintést nyerhettek a HungaroControl légiforgalmi irányító termében folyó munkába, ahonnan nem csak a magyar légtérben közlekedő légijárművek biztonságos repülését szavatolják, de a Koszovó feletti magaslégtérben átrepülő légiforgalmat is irányítják. A NATO támogatásunk részeként ugyanis azt 2014 májusa óta Magyarország, a HungaroControl látja el Budapestről. A Magyar Honvédség és a léginavigációs szolgáltató több területen is szoros együttműködést alakított ki az elmúlt években.

„A légtérgazdálkodási szegmensben és a légiforgalmi irányítói szegmensben is dolgoznak a HungaroControl székhelyére vezényelt katonák, továbbá hamarosan önkéntes tartalékos katonák is fognak itt szolgálatot teljesíteni, hozzájárulva a Magyar Honvédség léginavigációs képességéhez” – tudtuk meg Paulov alezredestől.

A budapesti ülés nyitónapja a távoli toronyirányítási rendszer megtekintésével zárult, a második napon pedig a katonaszakmai kérdéseket tárgyalják meg a résztvevők.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-24 14:59:02
Bejárta a netet az Amerikai Haditengerészet 2023. november 20-án balesetet szenvedő P-8A Poseidon többfeladatú tengerészeti járőr repülőgépének fotója, mely a pályán túlfutva a sekély vízben tudott csak megállni. Mutatjuk a legfrissebb felvételeket!
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.