2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megoldódnak az Antonov gondjai?

Megoldódnak az Antonov gondjai?
JETfly  |  2018. 08. 15., 14:45

A napokban került nyilvánosságra a hír, mely szerint az ukrán Antonov cég megállapodást írt alá az Aviall nevű céggel, melyet már több mint egy évtizede vásárolt fel a Boeing.

A repülőgép alkatrészeket, továbbá különböző kapcsolódó szolgáltatásokat nyűjtó Aviall világszerte közel 40 telephellyel rendelkezik és általuk megoldódni látszanak az Antonov új repülőgépek gyártása kapcsán felmerült, komoly problémái. A Krím-félsziget annexióját követően az orosz-ukrán kapcsolatok romlása a repülőgépgyártásra is nagy hatással volt: új repülőgépeket szinte nem is tudott gyártani az ukrán cég, hiszen a repülőgépeik gyártása közel 60%-ban az orosz fél segítségével valósult meg, ennek hiányát azóta is érzi az Antonov.

Az Aviall céggel történő megállapodást követően nyugati alkatrészekkel pótolhatják a korábbi oroszt, megszüntetve ezzel az Oroszországtól való függést. A két cég közös raktárat létesít Kijev repülőterén. Az Antonov jelenleg az An-70, An-132D és An-178 típusokat fejleszti, ezek közül az An-132D-t Szaúd-Arábiával közösen. Az ukrán cég továbbá azt is bejelentette, hogy keresi az amerikai fél támogatását az An-77-es feltámasztásához is.

2017. március 31-én levegőbe emelkedett az ukrajnai Szvjatosino repülőteréről az első An-132D szállítógép prototípusa.
bővebben ...

Fontos megjegyezni, hogy az orosz függőség után, most az amerikai féltől fog függeni az Antonov, főleg ha a végfelhasználókat vesszük figyelembe: az USA is figyelemmel követi, hogy milyen országokba kerüljenek amerikai alkatrészek, amerikai kötődésű repülőgépek, így ha egy ország vásárolna Antonov repülőgépet, de közben az amerikai félnél tiltólistán van, akkor oda nem fog tudni értékesíteni az ukrán cég. Példaként érdemes megemlíteni az Antonov egyik korábbi megállapodását, melyet Törökországgal kötött az An-178 alapján kifejlesztendő új szállító repülőgépre. Ha figyeljük a legfrissebb híreket például az F-35-ösök török részre történő leszállításának tiltásáról, akkor nehezen elképzelhető, hogy lesz valami az említett ukrán-török megállapodásból.

Az Antonov döntése ugyanakkor érthető, mert a repülőgépgyártást folytatni szeretnék, típusaik ígéretesek, így Oroszországot kénytelen helyettesíteni jelen esetben most az Aviall cégen keresztül az USA-val. Eldől ez hamarosan, hogy jó döntést hoztak-e.

Forrás: Scramble

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.