2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Meghalt Serge Dassault

Meghalt Serge Dassault
JETfly  |  2018. 06. 05., 12:46

2018. május 28-án, 93 éves korában, párizsi otthonában elhunyt Serge Dassault, a Dassault Aviation többségi tulajdonosa, aki 2000-től a cég tiszteletbeli elnöki posztját is betöltötte.

Serge Dassault 1986-ban édesapja, a céget alapító Marcel Dassault (eredeti nevén Marcel Bloch) halála után lett egyedüli örököse a Dassault Aviation cégnek.

Serge Dassault 1925. április 4-én született a híres repülőgép-konstruktor, Marcel Bloch második gyermekeként – a család egyébként 1946-ban vette fel a Dassault nevet. Serge Párizsban végezte el a politechnikumot, majd Nemzeti Egyetem aeronautikai szakán szerzett diplomát, ezután fejlesztő mérnökként kezdet dolgozni édesapja gyárában, a Génération aéronautique Marcel Dassault-ban. 1955-ben vette át a berepülési szekció irányítását, majd 1961-től az exportért felelős igazgató lett. 1962 óta felügyelte a Dassault üzleti repülési üzletágát. 1986-ban, apja halála után örökölte a Dassault Industries (ma Groupe Industriel Marcel Dassault) csoportot, és vette át a Dassault Aviation vezetését – hiába ellenezte az akkori francia kormány a kinevezését. 2000 óta a Dassault Aviation tiszteletbeli elnöke.

Serge Dassault nagy szerepet játszott a Dassault Rafale vadászbombázó kifejlesztésében és az ő sikeres tevékenysége is közrejátszott abban, hogy ma ez a gép a Francia Légierő és a Haditengerészeti Légierő alaptípusa. Sikerült megőriznie a Dassault Aviation függetlenségét annak ellenére, hogy komoly hazai és külföldi nyomás is nehezedett rájuk a 90-es és 2 000-es években. Serge Dassault érdeme az is, hogy a Dassault Aviation profilját sikerült úgy alakítania, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapott a polgári repülőgépek fejlesztése és gyártása. Az elmúlt harminc évben ez biztosította a cég túlélését és az apjához hasonló megbecsülést és hírnevet hozott Serge Dassaultnak.

Serge Dassault sikeresen bővítette a Groupe Industriel Marcel Dassault cégbirodalmat, így szerzett érdekeltséget a belga repülő- és űrkutatási cégben, a SABCA-ban, a Figaro Group médiakonszernben (ez a cég adja ki a Le Figaro-t), a L'Express Group-ban, illetve az Artcurial aukciós házban. A francia bor hírét növelte a Chateau Dassault, de az elektromos autók gyártásában is volt érdekeltsége a cégnek.

Serge Dassault ragaszkodott a jobboldali, konzervatív nézetekhez, és a "régi kapitalista iskola " megtestesítője volt. 2004-től 2017-ig képviselőként is dolgozott, 1995-től 2009-ig Corbeil-Esson Párizs melletti kisváros polgármestere volt. Többször nyilvánosan is beszélt a konzervatív nézetek és értékek védelmében, beleértve a homoszexualitás propagandájának elítélését is.

A Forbes magazin adatai szerint Serge Dassault vagyona 2018-ban 19 milliárd euro körül lehetett, ezzel a negyedik leggazdagabb francia volt. Serge Dassault rokonszenvezett az oroszokkal, nagyra értékelte az orosz-szovjet repülőkonstruktőrök munkáit, azok közül is leginkább a MiG tervezőirodát tartotta nagyra.

Forrás: bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.