2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megfelelő embert a megfelelő helyre! - Neurofeedback a repüléstechnikában

Megfelelő embert a megfelelő helyre! - Neurofeedback a repüléstechnikában
JETfly  |  2020. 04. 16., 12:11
Megfelelő embert a megfelelő helyre! - Neurofeedback a repüléstechnikában

Számos speciális munkakör, például a pilóta, a légiforgalmi irányító, a tűzszerész, a kommandós, a búvár, az ejtőernyős, követel meg extra képességeket a feladat tökéletes végrehajtásához. Ezekben a munkakörökben nemcsak a fizikai és a szellemi, hanem az idegi és a mentális megterhelés is nagy. Az Aviatronic Kft. annak a mérésére fejlesztett új, összetett vizsgáló rendszert, hogy a jelentkező kognitív képességei alkalmassá teszik-e az extrém terhelést jelentő feladatok végzésére, azaz nemcsak a fizikai és szellemi adottságai számítanak, hanem az is, hogy általában rend van-e a fejében és a lelkében.

Világszerte gyászolták a Germanwings légitársaság 9525-ös járatát 2015. márciusban, miután a repülőgép a tökéletes időjárási és műszaki körülmények ellenére a francia Alpok egyik hegycsúcsának ütközött. A 150 áldozat között volt a másodpilóta is, akiről a vizsgálat kiderítette, hogy mentális problémákkal küszködött, és a kapitányt kizárva a pilótafülkéből szándékosan vezette a sziklának a repülőt.

A gyász mellett kötelesség a tapasztalatok értékelése, a következtetések levonása is. A Germanwings-tragédia óta mindenütt komolyabban veszik a pilóták munkaalkalmasságának kérdését, és mostanra nemcsak a pilótákét, hanem egyre több más, szintén különlegesen megterhelő munkakörökben dolgozókét is. Számos speciális munkakör, például a légiforgalmi irányító, a kommandós, a tűzszerész, az ejtőernyős, a búvár… és még hosszan sorolhatnánk, követel meg extra képességeket azoktól, akik vállalkoznak rá.

Barna Péter, az Aviatronic Kft. ügyvezető igazgatója

Fejlődnek az elemző módszerek, a különleges feladatot végzők kiválasztását támogató rendszerek, és természetesen ide is betört már az informatika. Befejezéséhez közeledik a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása KFI_16-1-2017-0567 azonosító számú, „Fiziológiai és pszichológiai személyi kalibrálási adatokon alapuló vizsgálati módszer és neurofeedback-elven működő alkalmasság-vizsgálati rendszer kifejlesztése” című kétéves projekt, az AVIATRONIC Repüléstechnikai Fejlesztő Kft. innovációja.

Ezekben a munkakörökben nemcsak a fizikai és a szellemi, hanem az idegi és a mentális megterhelés is nagy. A Germanwings tragédiája is figyelmeztet, hogy létfontosságú kérdés, vajon a jelentkező bírja-e az extrém megterhelést, és nemcsak a fizikai adottságai számítanak, hanem a kognitív képességei is, mi ennek a mérésére fejlesztünk egy új, összetett vizsgáló rendszert, mondja Barna Péter ügyvezető igazgató, hozzátéve: egy-egy speciális szakember kiképzése igen sokba kerül, ezért szükséges előre alaposan megvizsgálni, vajon alkalmas-e a jelentkező az adott feladatra.

A feladatmegoldó „kapitány”: A feladatokat érintőképernyőn kell megoldani

Az Aviatronic kétéves munkával kifejlesztett új rendszere egyesíti magában mindazt, amire érdemes odafigyelni az ilyen munkára jelentkezők kiválasztásakor, illetve az ilyen munkakörökben dolgozók időszakos felülvizsgálatakor. A fejlesztők szorosan együttműködnek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának részeként működő kecskeméti Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézettel (RAVGYI), amelynek pszichológiai osztálya és laboratóriuma rendszeresen vizsgálja speciális beosztásokba jelentkezők alkalmasságát, egyszersmind feladata az ilyen munkakörben dolgozók éves szűrése is. A program fejlesztésében nagy segítség a folytonos ellenőrizhetőség, a visszajelzés, hogy mennyire válik be egy-egy új megoldás.

A vizsgáló rendszer összetett, méri a képességet, a személyiséget és a mentális teljesítményt, a stressztűrést, rögzíti az érzelmi reakciókat. Mérik a vizsgált személy számos fiziológiai jellemzőjét, ezért része a rendszernek például, EKG- és EEG-érzékelő, továbbá a mesterséges intelligencia alkalmazásával figyelik az emocionális jellemzőket. Magát az arcot személyiségi jogi okokból nem rögzíti a program, csak arcizomcsoportokat figyel, és ezek állapotából (mennyire hózódnak éppen össze vagy ernyednek el) következtet arra, hogy milyen emóciók működnek aktuálisan a vizsgált személyben egy-egy feladat végrehajtása során. – Tudunk mondani valamit az arcról, az emóciókról, tudunk mondani valamit az agyhullámokról, az alfaállapotról, tudunk mondani valamit a stressz-szintről, a szívfrekvencia-változásokról úgy, hogy közben feladatokat adunk a vizsgált személynek – mondja Barna Péter.

Változatos feladatokat tud adni a rendszer. Van, ami a monotóniatűrést méri, van, ami a rövid távú memóriát, másik a reakcióidőt, egyebet. Új lehetőségeket nyit meg, hogy a legutóbbi időben olyan számítógépes játékok jelentek meg, amelyek kognitív képességeket tudnak mérni, és amelyek rendszeres használata fejleszti is ezen képességeket. A szakemberek 23 kognitív képességet azonosítottak, egy-egy játék két-három kognitív képességet mozgósít, mér, fejleszt. Ha egy-egy kollégának valamelyik kognitív képessége fejlesztésre szorul, akkor elő is lehet írni neki, hogy pl. naponta 10 percet játsszon valamelyik fejlesztő játékkal.

A rendszer központi eleme, maga a projekt célja, a vizsgált személy összes reakcióját, a tudatosakat és a tudattalanokat időszinkronban rögzítő mérőrendszer, mely fiziológiai paramétereket és pszichológiai teszteket köt össze, jelenít meg egyidejűleg. Ez az újdonság: miközben a teszteket végzi a vizsgált személy, mérik a fiziológiai változásait is. Ebből következtetnek például a stressztűrő képességére. A mérési protokoll szerint két feladat között hagynak relaxációs időt, ebből lehet következtetni, hogy milyen gyorsan képes relaxálódni, majd újra teljesíteni a szervezete két megterhelés közt.

A fejlesztéshez szükséges új, egyéni alapértékeket rögzítő kalibrációs módszertant, valamint a valós helyzetet célzó korrelációs kiértékelő algoritmus kutatását a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Repülő- És Űrorvosi Tanszékének közreműködésével dolgozták ki. A Magyar Légierő tavaly nyári, litvániai légtérvédelmi küldetésében a RAVGYI pszichológiai laborja is részt vett, a pilótákat folyamatosan vizsgálták. Az ott szerzett tapasztalatok is beépülnek a program végső változatába.

A fejlesztésen nem egészen egy tucatnyian dolgoztak, és a fejlesztőcsapatban van matematikus, villamosmérnök, szoftverfejlesztő, neuropszichológus és még biológus is. – A december 31-ei határidőre teljesítjük a vállalásunkat, de ettől ennek a szakágnak a fejlődése nem áll meg, a munkaképesség-vizsgálatokra az egész gazdaságnak egyre nagyobb szüksége lesz– mondja búcsúzóul Barna Péter. – Amit kifejlesztünk, az hasznos az egész magasan fejlett gazdaságban. A HR-esek folyamatosan alkalmaznak újabb és újabb alkalmasságvizsgáló rendszereket, hiszen a mind bonyolultabb feladatkörök, a mind drágább képzések és a mind modernebb, árnyaltabb személyiségvizsgáló módszerek szükségszerűen egymásra fognak találni.

 

Forrás: Aviatronic Kft.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.