2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv
Aranysas  |  2022. 06. 14., 10:31
Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Az Aranysas magazin főszerkesztőjének ötlete volt, hogy készüljön egy cikksorozat a hazai roncskutatásról. A szerző Magó Károly ezután kezdte tüzetesebben vizsgálni a roncskutatással kapcsolatos levéltári anyagokat, majd a visszaemlékezések, a tárgyi emlékek felkutatását és feldolgozását követően jelent meg 28 részes cikksorozata a magazinban.

Ebben a témában eddig nem született még olyan kötet, amely bemutatja honnan indult a repülőgép roncsok felkutatása és hol tart ma. A Magyar Roncskutató Egyesület kiemelt céljai közé tartozik a hadtörténeti kutatások eredményeinek publikálása, melyre az internetes cikkeken felül a könyv a legmegfelelőbb forma. Az egyesület titkára, Takáts László kérte fel Magó Károlyt arra, hogy az egyesület gondozásában állítson össze egy olyan könyvet, melynek alapját az Aranysasban megjelent cikkek adják, kiegészítve más kutatók publikációival és a legújabb kutatások eredményeivel.

Ez a hiánypótló könyv 225 oldalon több mint 300 fotóval illusztrálva, 17 részben mutatja be a hazai roncsok felkutatásának történetét az I. világború idejétől 2018-ig. A sárgás színű lapok és az írógép betűtípusa azt a hatást kelti, mintha eredeti dokumentumokat tartana a kezében az olvasó.

Az alábbi videóban Magó Károly roncskutatásról szóló előadását nézhetik meg Olvasóink, a prezentáció a Repülés Baráti Körének egyik klubnapját (2019. június) színesítette: 

Az érdeklődő először a roncskutatás módszertanába tekinthet be, majd a történeti összefoglalóban a háborús események és a törvényi szabályozások következnek. A háború idején a roncsok fontos hadizsákmánynak számítottak, melyek alkalmasak voltak az ellenség haditechnikájának megismerésére. A háború után pedig fontos nyersanyagforrásnak számítottak, ezért módszeresen gyűjtötték ezeket az egész ország területén.

A magyar területekre zuhant repülőgépek darabjai sok esetben születtek újjá használati tárgyak formájában a falusi emberek leleményének köszönhetően. Az 1970-es évektől kezdődtek azok a kutatások, melyek célja a hadtörténeti emlékek gyűjtése volt. Ezek a kutatások alapozták meg a mai tudományos munkát. Végül a könyv betekintést ad a külföldön végrehajtott magyar kutatásokba és a személyazonosítás rejtelmeibe is.

A kézirat lezárása után hosszú idő telt el mire eljuthatott az Olvasókhoz a könyv. Szerencsére sikerült olyan támogatókat találni, akik az ügy mellé álltak és ezzel megoldódott a könyvek legyártása. Első körben a nyomdai munkákra, majd a tiszteletpéldányok legyártására kapott támogatást az egyesület, végül lehetővé vált, hogy az érdeklődők számára is megvásárolható legyen.

A Magyar Roncskutató Egyesület célja, hogy az eddig elért kutatási eredmények minél szélesebb körben ismertek legyenek, ennek keretében született meg ez a kötet, mely nem kerül bolti forgalomba, csak a zuhanobombazo@gmail.com email címen rendelhető meg. Minden könyv megvásárlásával az egyesület további kutatásait támogatják az Olvasók.

Forrás: https://aranysas.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.