2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv
Aranysas  |  2022. 06. 14., 10:31
Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Az Aranysas magazin főszerkesztőjének ötlete volt, hogy készüljön egy cikksorozat a hazai roncskutatásról. A szerző Magó Károly ezután kezdte tüzetesebben vizsgálni a roncskutatással kapcsolatos levéltári anyagokat, majd a visszaemlékezések, a tárgyi emlékek felkutatását és feldolgozását követően jelent meg 28 részes cikksorozata a magazinban.

Ebben a témában eddig nem született még olyan kötet, amely bemutatja honnan indult a repülőgép roncsok felkutatása és hol tart ma. A Magyar Roncskutató Egyesület kiemelt céljai közé tartozik a hadtörténeti kutatások eredményeinek publikálása, melyre az internetes cikkeken felül a könyv a legmegfelelőbb forma. Az egyesület titkára, Takáts László kérte fel Magó Károlyt arra, hogy az egyesület gondozásában állítson össze egy olyan könyvet, melynek alapját az Aranysasban megjelent cikkek adják, kiegészítve más kutatók publikációival és a legújabb kutatások eredményeivel.

Ez a hiánypótló könyv 225 oldalon több mint 300 fotóval illusztrálva, 17 részben mutatja be a hazai roncsok felkutatásának történetét az I. világború idejétől 2018-ig. A sárgás színű lapok és az írógép betűtípusa azt a hatást kelti, mintha eredeti dokumentumokat tartana a kezében az olvasó.

Az alábbi videóban Magó Károly roncskutatásról szóló előadását nézhetik meg Olvasóink, a prezentáció a Repülés Baráti Körének egyik klubnapját (2019. június) színesítette: 

Az érdeklődő először a roncskutatás módszertanába tekinthet be, majd a történeti összefoglalóban a háborús események és a törvényi szabályozások következnek. A háború idején a roncsok fontos hadizsákmánynak számítottak, melyek alkalmasak voltak az ellenség haditechnikájának megismerésére. A háború után pedig fontos nyersanyagforrásnak számítottak, ezért módszeresen gyűjtötték ezeket az egész ország területén.

A magyar területekre zuhant repülőgépek darabjai sok esetben születtek újjá használati tárgyak formájában a falusi emberek leleményének köszönhetően. Az 1970-es évektől kezdődtek azok a kutatások, melyek célja a hadtörténeti emlékek gyűjtése volt. Ezek a kutatások alapozták meg a mai tudományos munkát. Végül a könyv betekintést ad a külföldön végrehajtott magyar kutatásokba és a személyazonosítás rejtelmeibe is.

A kézirat lezárása után hosszú idő telt el mire eljuthatott az Olvasókhoz a könyv. Szerencsére sikerült olyan támogatókat találni, akik az ügy mellé álltak és ezzel megoldódott a könyvek legyártása. Első körben a nyomdai munkákra, majd a tiszteletpéldányok legyártására kapott támogatást az egyesület, végül lehetővé vált, hogy az érdeklődők számára is megvásárolható legyen.

A Magyar Roncskutató Egyesület célja, hogy az eddig elért kutatási eredmények minél szélesebb körben ismertek legyenek, ennek keretében született meg ez a kötet, mely nem kerül bolti forgalomba, csak a zuhanobombazo@gmail.com email címen rendelhető meg. Minden könyv megvásárlásával az egyesület további kutatásait támogatják az Olvasók.

Forrás: https://aranysas.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.