2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv
Aranysas  |  2022. 06. 14., 10:31
Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Az Aranysas magazin főszerkesztőjének ötlete volt, hogy készüljön egy cikksorozat a hazai roncskutatásról. A szerző Magó Károly ezután kezdte tüzetesebben vizsgálni a roncskutatással kapcsolatos levéltári anyagokat, majd a visszaemlékezések, a tárgyi emlékek felkutatását és feldolgozását követően jelent meg 28 részes cikksorozata a magazinban.

Ebben a témában eddig nem született még olyan kötet, amely bemutatja honnan indult a repülőgép roncsok felkutatása és hol tart ma. A Magyar Roncskutató Egyesület kiemelt céljai közé tartozik a hadtörténeti kutatások eredményeinek publikálása, melyre az internetes cikkeken felül a könyv a legmegfelelőbb forma. Az egyesület titkára, Takáts László kérte fel Magó Károlyt arra, hogy az egyesület gondozásában állítson össze egy olyan könyvet, melynek alapját az Aranysasban megjelent cikkek adják, kiegészítve más kutatók publikációival és a legújabb kutatások eredményeivel.

Ez a hiánypótló könyv 225 oldalon több mint 300 fotóval illusztrálva, 17 részben mutatja be a hazai roncsok felkutatásának történetét az I. világború idejétől 2018-ig. A sárgás színű lapok és az írógép betűtípusa azt a hatást kelti, mintha eredeti dokumentumokat tartana a kezében az olvasó.

Az alábbi videóban Magó Károly roncskutatásról szóló előadását nézhetik meg Olvasóink, a prezentáció a Repülés Baráti Körének egyik klubnapját (2019. június) színesítette: 

Az érdeklődő először a roncskutatás módszertanába tekinthet be, majd a történeti összefoglalóban a háborús események és a törvényi szabályozások következnek. A háború idején a roncsok fontos hadizsákmánynak számítottak, melyek alkalmasak voltak az ellenség haditechnikájának megismerésére. A háború után pedig fontos nyersanyagforrásnak számítottak, ezért módszeresen gyűjtötték ezeket az egész ország területén.

A magyar területekre zuhant repülőgépek darabjai sok esetben születtek újjá használati tárgyak formájában a falusi emberek leleményének köszönhetően. Az 1970-es évektől kezdődtek azok a kutatások, melyek célja a hadtörténeti emlékek gyűjtése volt. Ezek a kutatások alapozták meg a mai tudományos munkát. Végül a könyv betekintést ad a külföldön végrehajtott magyar kutatásokba és a személyazonosítás rejtelmeibe is.

A kézirat lezárása után hosszú idő telt el mire eljuthatott az Olvasókhoz a könyv. Szerencsére sikerült olyan támogatókat találni, akik az ügy mellé álltak és ezzel megoldódott a könyvek legyártása. Első körben a nyomdai munkákra, majd a tiszteletpéldányok legyártására kapott támogatást az egyesület, végül lehetővé vált, hogy az érdeklődők számára is megvásárolható legyen.

A Magyar Roncskutató Egyesület célja, hogy az eddig elért kutatási eredmények minél szélesebb körben ismertek legyenek, ennek keretében született meg ez a kötet, mely nem kerül bolti forgalomba, csak a zuhanobombazo@gmail.com email címen rendelhető meg. Minden könyv megvásárlásával az egyesület további kutatásait támogatják az Olvasók.

Forrás: https://aranysas.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.