2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv
Aranysas  |  2022. 06. 14., 10:31
Hiánypótló mű - Megjelent ´´A roncskutatás története Magyarországon´´ című könyv

Az Aranysas magazin főszerkesztőjének ötlete volt, hogy készüljön egy cikksorozat a hazai roncskutatásról. A szerző Magó Károly ezután kezdte tüzetesebben vizsgálni a roncskutatással kapcsolatos levéltári anyagokat, majd a visszaemlékezések, a tárgyi emlékek felkutatását és feldolgozását követően jelent meg 28 részes cikksorozata a magazinban.

Ebben a témában eddig nem született még olyan kötet, amely bemutatja honnan indult a repülőgép roncsok felkutatása és hol tart ma. A Magyar Roncskutató Egyesület kiemelt céljai közé tartozik a hadtörténeti kutatások eredményeinek publikálása, melyre az internetes cikkeken felül a könyv a legmegfelelőbb forma. Az egyesület titkára, Takáts László kérte fel Magó Károlyt arra, hogy az egyesület gondozásában állítson össze egy olyan könyvet, melynek alapját az Aranysasban megjelent cikkek adják, kiegészítve más kutatók publikációival és a legújabb kutatások eredményeivel.

Ez a hiánypótló könyv 225 oldalon több mint 300 fotóval illusztrálva, 17 részben mutatja be a hazai roncsok felkutatásának történetét az I. világború idejétől 2018-ig. A sárgás színű lapok és az írógép betűtípusa azt a hatást kelti, mintha eredeti dokumentumokat tartana a kezében az olvasó.

Az alábbi videóban Magó Károly roncskutatásról szóló előadását nézhetik meg Olvasóink, a prezentáció a Repülés Baráti Körének egyik klubnapját (2019. június) színesítette: 

Az érdeklődő először a roncskutatás módszertanába tekinthet be, majd a történeti összefoglalóban a háborús események és a törvényi szabályozások következnek. A háború idején a roncsok fontos hadizsákmánynak számítottak, melyek alkalmasak voltak az ellenség haditechnikájának megismerésére. A háború után pedig fontos nyersanyagforrásnak számítottak, ezért módszeresen gyűjtötték ezeket az egész ország területén.

A magyar területekre zuhant repülőgépek darabjai sok esetben születtek újjá használati tárgyak formájában a falusi emberek leleményének köszönhetően. Az 1970-es évektől kezdődtek azok a kutatások, melyek célja a hadtörténeti emlékek gyűjtése volt. Ezek a kutatások alapozták meg a mai tudományos munkát. Végül a könyv betekintést ad a külföldön végrehajtott magyar kutatásokba és a személyazonosítás rejtelmeibe is.

A kézirat lezárása után hosszú idő telt el mire eljuthatott az Olvasókhoz a könyv. Szerencsére sikerült olyan támogatókat találni, akik az ügy mellé álltak és ezzel megoldódott a könyvek legyártása. Első körben a nyomdai munkákra, majd a tiszteletpéldányok legyártására kapott támogatást az egyesület, végül lehetővé vált, hogy az érdeklődők számára is megvásárolható legyen.

A Magyar Roncskutató Egyesület célja, hogy az eddig elért kutatási eredmények minél szélesebb körben ismertek legyenek, ennek keretében született meg ez a kötet, mely nem kerül bolti forgalomba, csak a zuhanobombazo@gmail.com email címen rendelhető meg. Minden könyv megvásárlásával az egyesület további kutatásait támogatják az Olvasók.

Forrás: https://aranysas.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.