2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból

FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból
JETfly  |  2019. 01. 24., 14:41
FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból

Repülős oldalakon futótűzként terjednek fotók egy új pilóta nélküli harci drónról (UCAV), mely feltételezhetően az eddig még nem látott orosz "Ohotnyik-B" megjelölésű drónt örökítette meg.

A Szuhoj irodához tartozó UCAV-programról már évek óta lehetett olvasni több-kevesebb információt, de értékelhető felvételek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Ha a felvételeken valóban az "Ohotnyik-B" (Hunter) drón látható, akkor ez már bizonyítéka annak, hogy a drón tesztelése elindult, sőt néhány oldalon már az olvasható, hogy az első gurulópróbákat már 2018 novemberében teljesíthette és a most napvilágra hozott felvételek akár a novemberi próbák fotói is lehetnének. Reptérként a NAPO novoszibirszki üzemének repterét említik, így vélhetően az első repülésre is itt kerülhet majd sor, előzetes tervek szerint 2019 tavaszán.

A jó minőségű felvételek alapján természetesen már el is indultak a nehéz kategóriájú (20 tonnás) drón kinézetéhez kapcsolódó elemzések: a konfiguráció a Northrop Grumman X-47B-hez és a Boeing X-45C Phantom Ray-hez hasonlítható, de egyéb nemzetközi UCAV fejlesztésekkel is összevethető. Feltételezhetően ez egyébként még nem is a végleges design, ez lényegében az első prototípus (bár a - B megjelölésből akár arra is gondolhatunk, hogy több változat is várható), mely különböző rendszerek tesztelésére szolgál, így vélhetően az alacsony láthatóságúra tervezett drónban az erőforrás is módosul majd. Az "Ohotnyik-B" futóművei hasonlóak a napjaink orosz harci repülőgépein alkalmazottakkal.

A mostani fotósorozat előtt néhény nappal felkerült az internetre a Szu-57-es 3. prototípusát ábrázoló fotó, melynek függőleges vezérsíkján látható volt egy eddig - orosz részről - szokatlan repülőgép forma mellette egy Szu-57-es sziluettjével. Ez nyilvánvalóan nem is véletlen, szépen sorban történnek az események: a vezérsíkon az "Ohotnyik-B" volt látható, mely már utal arra, hogy a tesztelések megkezdődtek, az sem véletlen, hogy ezt a lenoymatot a Szu-57-es vezérsíkján láthajuk, mivel a drón tesztelésébe a Szu-57-es is bekapcsolódik, a két gép pedig a tervek szerint aktívan együtt is tud majd működni. Olyan véleményt is lehet olvasni, hogy a kifejlesztett "Ohotnyik-B" pótolja majd a Szu-57-es hiányosságait. Az önálló drónként, illetve a Szu-57-es mellé kiegészítő platformként is szánt "Ohotnyik-B" így egy nagy újdonság az Orosz Légi és Kormikus Erőknél, mely csapásmérésre, felderítésre és elektronikai hadviselésre egyaránt bevethető lesz.

Ezek természetesen még csak az első találgatások, konkrétumokat majd az "Ohotnyik-B" program előrehaladtával tudhatunk csak meg, melynek újabb mérföldköve az első repülése lesz. A napvilágra került fotósorozat - ha tényleg az említett drónt ábrázolja - már bizonyítéka annak, hogy Oroszország (Kínához, Indiához és egyéb európai országokhoz hasonlóan) szintén komolyan gondolkodik az alacsony láthatóságú, csapásmérő drón kifejlesztésében, az USA számára a fent említett programokat is figyelembe véve ez már nem újdonság. A Szuhoj mellett egyébként a MiG iroda is dolgozik saját alacsony észlelhetőségű UCAV programján, melyet Skat/Manta Ray néven emlegetnek, a program jelenlegi státusza azonban még nem ismert.

Fotó: http://paralay.iboards.ru

Forrás: https://bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.