2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból

FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból
JETfly  |  2019. 01. 24., 14:41
FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból

Repülős oldalakon futótűzként terjednek fotók egy új pilóta nélküli harci drónról (UCAV), mely feltételezhetően az eddig még nem látott orosz "Ohotnyik-B" megjelölésű drónt örökítette meg.

A Szuhoj irodához tartozó UCAV-programról már évek óta lehetett olvasni több-kevesebb információt, de értékelhető felvételek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Ha a felvételeken valóban az "Ohotnyik-B" (Hunter) drón látható, akkor ez már bizonyítéka annak, hogy a drón tesztelése elindult, sőt néhány oldalon már az olvasható, hogy az első gurulópróbákat már 2018 novemberében teljesíthette és a most napvilágra hozott felvételek akár a novemberi próbák fotói is lehetnének. Reptérként a NAPO novoszibirszki üzemének repterét említik, így vélhetően az első repülésre is itt kerülhet majd sor, előzetes tervek szerint 2019 tavaszán.

A jó minőségű felvételek alapján természetesen már el is indultak a nehéz kategóriájú (20 tonnás) drón kinézetéhez kapcsolódó elemzések: a konfiguráció a Northrop Grumman X-47B-hez és a Boeing X-45C Phantom Ray-hez hasonlítható, de egyéb nemzetközi UCAV fejlesztésekkel is összevethető. Feltételezhetően ez egyébként még nem is a végleges design, ez lényegében az első prototípus (bár a - B megjelölésből akár arra is gondolhatunk, hogy több változat is várható), mely különböző rendszerek tesztelésére szolgál, így vélhetően az alacsony láthatóságúra tervezett drónban az erőforrás is módosul majd. Az "Ohotnyik-B" futóművei hasonlóak a napjaink orosz harci repülőgépein alkalmazottakkal.

A mostani fotósorozat előtt néhény nappal felkerült az internetre a Szu-57-es 3. prototípusát ábrázoló fotó, melynek függőleges vezérsíkján látható volt egy eddig - orosz részről - szokatlan repülőgép forma mellette egy Szu-57-es sziluettjével. Ez nyilvánvalóan nem is véletlen, szépen sorban történnek az események: a vezérsíkon az "Ohotnyik-B" volt látható, mely már utal arra, hogy a tesztelések megkezdődtek, az sem véletlen, hogy ezt a lenoymatot a Szu-57-es vezérsíkján láthajuk, mivel a drón tesztelésébe a Szu-57-es is bekapcsolódik, a két gép pedig a tervek szerint aktívan együtt is tud majd működni. Olyan véleményt is lehet olvasni, hogy a kifejlesztett "Ohotnyik-B" pótolja majd a Szu-57-es hiányosságait. Az önálló drónként, illetve a Szu-57-es mellé kiegészítő platformként is szánt "Ohotnyik-B" így egy nagy újdonság az Orosz Légi és Kormikus Erőknél, mely csapásmérésre, felderítésre és elektronikai hadviselésre egyaránt bevethető lesz.

Ezek természetesen még csak az első találgatások, konkrétumokat majd az "Ohotnyik-B" program előrehaladtával tudhatunk csak meg, melynek újabb mérföldköve az első repülése lesz. A napvilágra került fotósorozat - ha tényleg az említett drónt ábrázolja - már bizonyítéka annak, hogy Oroszország (Kínához, Indiához és egyéb európai országokhoz hasonlóan) szintén komolyan gondolkodik az alacsony láthatóságú, csapásmérő drón kifejlesztésében, az USA számára a fent említett programokat is figyelembe véve ez már nem újdonság. A Szuhoj mellett egyébként a MiG iroda is dolgozik saját alacsony észlelhetőségű UCAV programján, melyet Skat/Manta Ray néven emlegetnek, a program jelenlegi státusza azonban még nem ismert.

Fotó: http://paralay.iboards.ru

Forrás: https://bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.