2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból

FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból
JETfly  |  2019. 01. 24., 14:41
FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból

Repülős oldalakon futótűzként terjednek fotók egy új pilóta nélküli harci drónról (UCAV), mely feltételezhetően az eddig még nem látott orosz "Ohotnyik-B" megjelölésű drónt örökítette meg.

A Szuhoj irodához tartozó UCAV-programról már évek óta lehetett olvasni több-kevesebb információt, de értékelhető felvételek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Ha a felvételeken valóban az "Ohotnyik-B" (Hunter) drón látható, akkor ez már bizonyítéka annak, hogy a drón tesztelése elindult, sőt néhány oldalon már az olvasható, hogy az első gurulópróbákat már 2018 novemberében teljesíthette és a most napvilágra hozott felvételek akár a novemberi próbák fotói is lehetnének. Reptérként a NAPO novoszibirszki üzemének repterét említik, így vélhetően az első repülésre is itt kerülhet majd sor, előzetes tervek szerint 2019 tavaszán.

A jó minőségű felvételek alapján természetesen már el is indultak a nehéz kategóriájú (20 tonnás) drón kinézetéhez kapcsolódó elemzések: a konfiguráció a Northrop Grumman X-47B-hez és a Boeing X-45C Phantom Ray-hez hasonlítható, de egyéb nemzetközi UCAV fejlesztésekkel is összevethető. Feltételezhetően ez egyébként még nem is a végleges design, ez lényegében az első prototípus (bár a - B megjelölésből akár arra is gondolhatunk, hogy több változat is várható), mely különböző rendszerek tesztelésére szolgál, így vélhetően az alacsony láthatóságúra tervezett drónban az erőforrás is módosul majd. Az "Ohotnyik-B" futóművei hasonlóak a napjaink orosz harci repülőgépein alkalmazottakkal.

A mostani fotósorozat előtt néhény nappal felkerült az internetre a Szu-57-es 3. prototípusát ábrázoló fotó, melynek függőleges vezérsíkján látható volt egy eddig - orosz részről - szokatlan repülőgép forma mellette egy Szu-57-es sziluettjével. Ez nyilvánvalóan nem is véletlen, szépen sorban történnek az események: a vezérsíkon az "Ohotnyik-B" volt látható, mely már utal arra, hogy a tesztelések megkezdődtek, az sem véletlen, hogy ezt a lenoymatot a Szu-57-es vezérsíkján láthajuk, mivel a drón tesztelésébe a Szu-57-es is bekapcsolódik, a két gép pedig a tervek szerint aktívan együtt is tud majd működni. Olyan véleményt is lehet olvasni, hogy a kifejlesztett "Ohotnyik-B" pótolja majd a Szu-57-es hiányosságait. Az önálló drónként, illetve a Szu-57-es mellé kiegészítő platformként is szánt "Ohotnyik-B" így egy nagy újdonság az Orosz Légi és Kormikus Erőknél, mely csapásmérésre, felderítésre és elektronikai hadviselésre egyaránt bevethető lesz.

Ezek természetesen még csak az első találgatások, konkrétumokat majd az "Ohotnyik-B" program előrehaladtával tudhatunk csak meg, melynek újabb mérföldköve az első repülése lesz. A napvilágra került fotósorozat - ha tényleg az említett drónt ábrázolja - már bizonyítéka annak, hogy Oroszország (Kínához, Indiához és egyéb európai országokhoz hasonlóan) szintén komolyan gondolkodik az alacsony láthatóságú, csapásmérő drón kifejlesztésében, az USA számára a fent említett programokat is figyelembe véve ez már nem újdonság. A Szuhoj mellett egyébként a MiG iroda is dolgozik saját alacsony észlelhetőségű UCAV programján, melyet Skat/Manta Ray néven emlegetnek, a program jelenlegi státusza azonban még nem ismert.

Fotó: http://paralay.iboards.ru

Forrás: https://bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.