2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy 50 éves Z-37 Čmelákot újított fel a Lufthansa Technik Budapest

Egy 50 éves Z-37 Čmelákot újított fel a Lufthansa Technik Budapest
JETfly  |  2021. 03. 03., 12:30

A Gyengénlátók Általános Iskolájának segítségkérésének eleget téve a Lufthansa Technik Budapest elvállalta egy balesetveszélyessé vált Z–37 Čmelák térítésmentes felújítását a diákok biztonsága érdekében.

A Gyengénlátók Általános Iskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye 120 gyengénlátó, halmozottan sérült gyermek oktatásáért és neveléséért felel, melynek fontos részét képezi az élményalapú oktatás. AHA-MGO lajstromjelű Z–37 Čmelákot 2009-ben ajándékozta a Kaposújlaki repülőtér az iskolának oktató játékként, de saját gazdálkodás hiányában az intézmény nem tudta megfelelően karbantartani a repülőgépet, az idő előrehaladtával a légcsavaros gép balesetveszélyessé vált, el kellett zárni a gyerekek elől.

A COVID-19 által kialakult nehéz helyzet ellenére a Lufthansa Technik Budapest önkéntesei elvállalták a repülőgép felújítását. A renoválás egy helyszíni felméréssel, darázsmentesítéssel és egy alapos mosással vette kezdetét, melynek során további sérülések is láthatóvá váltak. A leszerelhető részeket, burkolatokat a Lufthansa Technik Budapest műhelyeibe szállították, ahol a cég munkatársai szabadidejükben gondoskodtak felújításukról. Az önkéntesek az időjárási viszontagságok ellenére is valamennyi hétvégéjüket az iskola udvarán, a gép renoválásával töltötték annak érdekében, hogy a gyerekek minél előbb birtokba vehessék a repülőgépet. Kijavították a sérült, kopott elemeket, kicserélték az összetört plexiket és az elöregedett alkatrészeket, megerősítették a vászonborítást a törzsön, felszerelték a motorburkolatot, újrakárpitoztatták a pilótaszéket és a műszerfalat is átalakították, de projekt leglátványosabb része kétség kívül a festés volt, melyet gondos csiszolás előzött meg. Természetesen a típust jellemző, kultikus poszméh matrica is a helyére került. A munka során számos akadály nehezítette a projekt befejezését, hiszen egyes elemek beszerzése szinte lehetetlennek tűnt, de együttes erővel a Lufthansa Technik Budapest munkatársai minden felmerülő problémára találtak legalább egy megoldást.

„Önkéntes csapatunk rendkívül motiváltan dolgozott ezen a fontos projekten. Nagyon büszke vagyok kollégáim energiájára és elkötelezettségére egy ilyen fontos ügy iránt. Úgy gondolom, hogy az efféle projektek lehetővé teszik, hogy segítsünk különböző közösségeknek, miközben együtt motiváltabbá, ezáltal sikeresebb céggé válhatunk. – emelte ki Matthias Gruber, a Lufthansa Technik Budapest vezérigazgatója.

A Z–37 Čmelák (poszméh) felújításán a Lufthansa Technik Budapest 35 munkatársa dolgozott hosszú hónapokon keresztül, melynek köszönhetően az iskola diákjai hamarosan biztonságosan játszhatnak a repülőgépen és a szebb napokat látott HA-MGO is kapott egy új esélyt.

„Számomra minden perc egy élmény volt, hiszen a gyerekeknek újítottuk fel ezt az öreg repülőgépet. Amikor felkértek a karbantartásra, gondolkodás nélkül elvállaltam, mert jó cél érdekében dolgozhattunk a Z-37-es Čmelákon. Bízom benne, hogy sok tanuló gyermeknek okoz majd pozitív élményeket minden egyes alkalom, amikor beülnek a pilótafülkébe.” –tette hozzá Balogh Gyula, a Lufthansa Technik Budapest vezető repülőgép-szerelője és a HA-MGO felújítási projekt vezetője.

A Gyengénlátók Általános Iskolájában az elmúlt hónapokban minden a repülőgépekről és a repülésről szólt. A diákok és tanárok mérhetetlenül hálásak voltak a Lufthansa Technik Budapest önkénteseinek. Köszönetképpen egy különleges videóval készültek, melyben a bemutatták a gyerekek repülős rajzait, Halász Judit felolvasta a meséiket, melyeket a repülőgép ihletett, sőt egy egyedi, „repülős” koreográfiát is előadtak a felújított Čmelák körül. A videó végén még Besenyei Péter műrepülő pilóta és Háy György egykori Malév pilóta, légiközlekedési publicista is köszönetet mondott az önkénteseknek méltatva rendkívüli, önzetlen munkájukat.

Forrás: Lufthansa Technik

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) első délkelet-ázsiai megjelenésére a thaiföldi Defence & Security kiállításon került sor Bangkokban, november elején. A VEX standján meghívott kiállítóként tíz magyar vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) jelenhetett meg.