2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy 50 éves Z-37 Čmelákot újított fel a Lufthansa Technik Budapest

Egy 50 éves Z-37 Čmelákot újított fel a Lufthansa Technik Budapest
JETfly  |  2021. 03. 03., 12:30

A Gyengénlátók Általános Iskolájának segítségkérésének eleget téve a Lufthansa Technik Budapest elvállalta egy balesetveszélyessé vált Z–37 Čmelák térítésmentes felújítását a diákok biztonsága érdekében.

A Gyengénlátók Általános Iskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye 120 gyengénlátó, halmozottan sérült gyermek oktatásáért és neveléséért felel, melynek fontos részét képezi az élményalapú oktatás. AHA-MGO lajstromjelű Z–37 Čmelákot 2009-ben ajándékozta a Kaposújlaki repülőtér az iskolának oktató játékként, de saját gazdálkodás hiányában az intézmény nem tudta megfelelően karbantartani a repülőgépet, az idő előrehaladtával a légcsavaros gép balesetveszélyessé vált, el kellett zárni a gyerekek elől.

A COVID-19 által kialakult nehéz helyzet ellenére a Lufthansa Technik Budapest önkéntesei elvállalták a repülőgép felújítását. A renoválás egy helyszíni felméréssel, darázsmentesítéssel és egy alapos mosással vette kezdetét, melynek során további sérülések is láthatóvá váltak. A leszerelhető részeket, burkolatokat a Lufthansa Technik Budapest műhelyeibe szállították, ahol a cég munkatársai szabadidejükben gondoskodtak felújításukról. Az önkéntesek az időjárási viszontagságok ellenére is valamennyi hétvégéjüket az iskola udvarán, a gép renoválásával töltötték annak érdekében, hogy a gyerekek minél előbb birtokba vehessék a repülőgépet. Kijavították a sérült, kopott elemeket, kicserélték az összetört plexiket és az elöregedett alkatrészeket, megerősítették a vászonborítást a törzsön, felszerelték a motorburkolatot, újrakárpitoztatták a pilótaszéket és a műszerfalat is átalakították, de projekt leglátványosabb része kétség kívül a festés volt, melyet gondos csiszolás előzött meg. Természetesen a típust jellemző, kultikus poszméh matrica is a helyére került. A munka során számos akadály nehezítette a projekt befejezését, hiszen egyes elemek beszerzése szinte lehetetlennek tűnt, de együttes erővel a Lufthansa Technik Budapest munkatársai minden felmerülő problémára találtak legalább egy megoldást.

„Önkéntes csapatunk rendkívül motiváltan dolgozott ezen a fontos projekten. Nagyon büszke vagyok kollégáim energiájára és elkötelezettségére egy ilyen fontos ügy iránt. Úgy gondolom, hogy az efféle projektek lehetővé teszik, hogy segítsünk különböző közösségeknek, miközben együtt motiváltabbá, ezáltal sikeresebb céggé válhatunk. – emelte ki Matthias Gruber, a Lufthansa Technik Budapest vezérigazgatója.

A Z–37 Čmelák (poszméh) felújításán a Lufthansa Technik Budapest 35 munkatársa dolgozott hosszú hónapokon keresztül, melynek köszönhetően az iskola diákjai hamarosan biztonságosan játszhatnak a repülőgépen és a szebb napokat látott HA-MGO is kapott egy új esélyt.

„Számomra minden perc egy élmény volt, hiszen a gyerekeknek újítottuk fel ezt az öreg repülőgépet. Amikor felkértek a karbantartásra, gondolkodás nélkül elvállaltam, mert jó cél érdekében dolgozhattunk a Z-37-es Čmelákon. Bízom benne, hogy sok tanuló gyermeknek okoz majd pozitív élményeket minden egyes alkalom, amikor beülnek a pilótafülkébe.” –tette hozzá Balogh Gyula, a Lufthansa Technik Budapest vezető repülőgép-szerelője és a HA-MGO felújítási projekt vezetője.

A Gyengénlátók Általános Iskolájában az elmúlt hónapokban minden a repülőgépekről és a repülésről szólt. A diákok és tanárok mérhetetlenül hálásak voltak a Lufthansa Technik Budapest önkénteseinek. Köszönetképpen egy különleges videóval készültek, melyben a bemutatták a gyerekek repülős rajzait, Halász Judit felolvasta a meséiket, melyeket a repülőgép ihletett, sőt egy egyedi, „repülős” koreográfiát is előadtak a felújított Čmelák körül. A videó végén még Besenyei Péter műrepülő pilóta és Háy György egykori Malév pilóta, légiközlekedési publicista is köszönetet mondott az önkénteseknek méltatva rendkívüli, önzetlen munkájukat.

Forrás: Lufthansa Technik

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most