2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A 2019-es év is aktív Az Ég Katonái számára

A 2019-es év is aktív Az Ég Katonái számára
JETfly  |  2019. 06. 26., 13:34
A 2019-es év is aktív Az Ég Katonái számára

Tisztelt Olvasóink! Utoljára márciusban hallottunk Az Ég Katonáiról. Tudomásunkra jutott, hogy egy meghatározó tárgyaláson vannak túl, amin eldőltek az év második felének és a 2020-as évnek a fő feladatai.

Simon Robit /SRS/ és Kerezsi-Szabó Zsoltit /KSZZS/ kerestük meg, mondják el az utóbbi hónapok és a közeljövő várható történéseit.

JETfly: Sziasztok! Minden kedves Olvasó nevében köszöntelek benneteket! Márciusban még nem láttátok a teljes évet. Meséljétek el, mi történt tavasszal és mi várható még az idén!

SRS: Tisztelettel köszöntöm az Olvasókat! Folyamatosan dolgozunk az Ancsán. Elkezdődött a gép mellé felállítandó lépcső építése. Ha ez elkészül, akkor ki tudjuk építeni az utolsó padozatot, ami pillanatnyilag a beépített lépcsőt tartja. Amíg erre várunk, addig elvégezzük a sárkányszerkezet alsó részének alvázvédelmét, megállítjuk az alumíniumban fellépett rohadást. Utána elkezdődhet a padozat felépítése.

JETfly: Tavasszal volt két esemény is, amit a közösségi oldalon hirdettetek. Hogyan sikerültek?

SRS: Áprilisban rendbe tettük vitéz nemes Molnár László hadnagy sírját Sopronban. Nagyon hálás volt a család! A májusra meghirdetett tagtoborzónk a vártnál jobban sikerült! Négy remek ember csatlakozott hozzánk! Ők mindannyian részt vettek a „próba munkán”, mindenkinek „jól álltak” a kezében a szerszámok! Azóta is jönnek velünk és felveszik a tempót!

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

JETfly: Mintha valami közötök lett volna Pápához is, a talapzatra emelt MiG-21-es repülőgép kapcsán? Mesélnél erről?

SRS: Pápai barátaim kerestek meg, hogy tudnánk-e valamit tenni az emlékművel kapcsolatban, hiszen lemaradt róla a két pápai századjelvény. Felvettem a kapcsolatot a Bázisrepülőtér parancsnokával és Pápa város polgármesterével is. Mindketten jóváhagyták az utólagos elhelyezést, így felkerülhetett a Sámán és a Griff is!

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

JETfly: Voltatok Veszprémben, a Honvédelmi Nap rendezvényen, a HMFEST-en, ahol ismét csak az AIR zóna volt a leglátogatottabb. Ezt hogy csináljátok?

KSZZS: Én is üdvözlöm a tisztelt Látogatókat! Veszprémmel kezdeném. Minden évben meghívást kaptunk, most úgy jöttek össze a dolgok, hogy el tudtunk menni. HMFEST. Igen, az idei fesztivál is jól sikerült az egyesület szempontjából. Idén frissítettük a palettánkat, nem repülőgéppel érkeztünk. Rácz Zsolt posztumusz ezredes Úrról vittünk emlékeket, MiG-23-as hajtómű fődarabokkal jelentkeztünk. Kérésünkre, a kecskeméti Légijármű Javító Üzem is az AIR zónában kapott helyet, nagyon-nagyon látványos elemekkel gazdagítva a látnivalókat. L-39-es katapultülés, a 8111-es oldalszámú MiG-21-es repülőgép fülkéje és egy világháborús jeleneteket tükröző vasúti modellasztal volt megtekinthető. Valamint egy igazi meglepetés, a Svecov AS–62IR kilenchengeres, benzinüzemű csillagmotort indította a tulajdonosa!

JETfly: Való igaz, elképesztő volt az erő, amit sugárzott! Hogy sikerült a Múzeumok Éjszakája?

SRS: Az idén először a Pintér Művek életében, közösen szerveztük meg a Múzeumok Éjszakáját! Szenzációsan sikerült, nagyon sokan eljöttek. Megtekinthető volt a 061-es oldalszámú MiG-15-ös, a 315-ös oldalszámú MiG-17-es. Kinyitottuk a 1953-as és 1418-as oldalszámú MiG-21-eseket, valamint a 07-es és 20-as oldalszámú MiG-23-asokat.

JETfly: Mit tartogat még 2019?

KSZZS: Igen eseménydús lesz a hátralévő félév! Júliusban Hévízen fogjuk elvégezni a Kecelen lévő MiG-15-ös repülőgép névadójának, Magyar Sándor főhadnagy Úr nyughelyének rendbetételét. Majd elkezdjük a 1418-as oldalszámú MiG-21U repülőgép előkészítését a felújításhoz. Valamint folytatjuk a felújítást az An-24-es repülőgépen. Augusztusban, a pápai repülőtéren kiállított MiG-21-es és MiG-23-as gépeken frissítjük az oldalszámokat, felségjeleket.

JETfly: A 1418-as munkálatairól elárulhattok-e valamit?

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Ilyen most

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Ilyen lesz

KSZZS: Persze! :) Először is a vízszintes vezérsíkok külső oldalán található flatter súlyok alsó részén kialakult korrodálódást fogjuk eltávolítani. Majd üveggyapottal pótolva, kijavítjuk. Ezután a szárny takarólemezeit rögzítő csavarok következnek. Ez ígérkezik a legnehezebbnek, mivel sok-sok éve be lettek csavarva és félő, hogy nem mindegyiket fogjuk tudni majd kivenni. De megoldjuk! Az idén kiépítjük a két fülke minden kapcsolópultját, berendezéseit, műszereit, az üléseket, lemezeket. Várhatóan az egész gépről és a fülkékből is homokszórással fogjuk eltávolítani a rajta lévő festéket, majd le is alapozzuk. Ennyit tervezünk a gépen elvégezni 2019-ben. Természetesen párhuzamosan, az Ancsa is szépülni fog!

JETfly: Ez nem semmi! Gyönyörű tervek! Titeket ismerve, nemcsak tervek maradnak! :) Olvastunk emléktábla avatókról is. Ezekről mit lehet tudni?

SRS: Három emlékhelyet fogunk emelni az idén. Kettőt Kecelen, a Haditechnikai Parkban, egyet a Győr-Moson-Sopron megyei Szany település mellett. Az elsőt szeptember 7-én, reggel 9.00-kor kezdjük majd, Szany mellett. 1982.02.09-én repülőkatasztrófát szenvedett, a Magyar Néphadsereg, MiG-21U típusú repülőgépe. A tragédiában elhunyt Korzicska Róbert főhadnagy és Freund Károly őrnagy. Az Ő tiszteletükre emeljük az emléktáblát. Az eseményt a pápai bajtársi találkozóval egy napon rendezzük meg. Majd szeptember 22-én, 14.00-kor dupla avató lesz Kecelen, a Haditechnikai Parkban. Megemlékezünk minden olyan helikopter tragédiában elhunytról, akiknek még nincs az országban emléktáblája. Eddig tizenöt nevet kaptunk. Majd az 1982.12.06-án lezuhant, 210-es oldalszámú An-26-os személyzetéről emlékezünk meg és a tiszteletükre avatunk emléktáblát.

JETfly: Most tárgyaltatok a fő támogatótokkal. Mit lehet tudni erről?

SRS: Egy igen megtisztelő felkérést kapott rajtunk keresztül, a Pintér Művek! A szegedi nemzetközi repülőnap főszervezője felkért bennünket, hogy a szeptember 13-14-15-én rendezendő repülőnapon jelenjünk meg és vigyünk magunkkal egy vadászrepülőgépet! Pintér Csaba Úrral erről egyeztettünk. Eszerint, a 061-es oldalszámú MiG-15-ös repülőgépet visszük magunkkal! Valamint MiG-21-es, MiG-23-as és Mi-8-as hajtóművel is bővítjük a látnivalók palettáját!

JETfly: Ez lenyűgöző! Nem is találok szavakat! Valami még a naptárban?

KSZZS: Októberben és novemberben biztosan dolgozunk! Ha az idő engedi, akkor a külső munkákat folytatjuk, ha nem, akkor a 21-es műszereit kezdjük felújítani. Mivel decemberre tervezzük az évzáró vacsoránkat, így elképzelhető, hogy csak januárban folytatjuk!

JETfly: Bocsánat, de közben számoltam egy kicsit. Két sírfelújítás, három avató, HMFEST, kiruccanás Veszprémbe, repülőnap, századjelvények elhelyezése, Múzeumok Éjszakája, munka az Ancsán és a 21-esen, a pápai gépeken dolgozni. Számotokra ez a 2019-es év. Mit is mondjak? Ez nem semmi! Hihetetlen kitartás és erő van bennetek!

KSZZS: Köszönjük szépen az elismerő szavakat, de evés közben jön meg az étvágy! A négy új tagunk új impulzusokat indított be, így több mindenre oda tudunk figyelni egyidejűleg. Jövőre is megszervezzük a toborzót, hátha ismét lesz néhány ember, aki csatlakozik hozzánk!

JETfly: Nem tudok mást mondani, kitartást kívánunk nektek! Találkozzunk Szegeden, a repülőnapon!

SRS, KSZZS: Mi ott leszünk! :) Köszönjük az érdeklődést!

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.