2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A 2019-es év is aktív Az Ég Katonái számára

A 2019-es év is aktív Az Ég Katonái számára
JETfly  |  2019. 06. 26., 13:34
A 2019-es év is aktív Az Ég Katonái számára

Tisztelt Olvasóink! Utoljára márciusban hallottunk Az Ég Katonáiról. Tudomásunkra jutott, hogy egy meghatározó tárgyaláson vannak túl, amin eldőltek az év második felének és a 2020-as évnek a fő feladatai.

Simon Robit /SRS/ és Kerezsi-Szabó Zsoltit /KSZZS/ kerestük meg, mondják el az utóbbi hónapok és a közeljövő várható történéseit.

JETfly: Sziasztok! Minden kedves Olvasó nevében köszöntelek benneteket! Márciusban még nem láttátok a teljes évet. Meséljétek el, mi történt tavasszal és mi várható még az idén!

SRS: Tisztelettel köszöntöm az Olvasókat! Folyamatosan dolgozunk az Ancsán. Elkezdődött a gép mellé felállítandó lépcső építése. Ha ez elkészül, akkor ki tudjuk építeni az utolsó padozatot, ami pillanatnyilag a beépített lépcsőt tartja. Amíg erre várunk, addig elvégezzük a sárkányszerkezet alsó részének alvázvédelmét, megállítjuk az alumíniumban fellépett rohadást. Utána elkezdődhet a padozat felépítése.

JETfly: Tavasszal volt két esemény is, amit a közösségi oldalon hirdettetek. Hogyan sikerültek?

SRS: Áprilisban rendbe tettük vitéz nemes Molnár László hadnagy sírját Sopronban. Nagyon hálás volt a család! A májusra meghirdetett tagtoborzónk a vártnál jobban sikerült! Négy remek ember csatlakozott hozzánk! Ők mindannyian részt vettek a „próba munkán”, mindenkinek „jól álltak” a kezében a szerszámok! Azóta is jönnek velünk és felveszik a tempót!

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

JETfly: Mintha valami közötök lett volna Pápához is, a talapzatra emelt MiG-21-es repülőgép kapcsán? Mesélnél erről?

SRS: Pápai barátaim kerestek meg, hogy tudnánk-e valamit tenni az emlékművel kapcsolatban, hiszen lemaradt róla a két pápai századjelvény. Felvettem a kapcsolatot a Bázisrepülőtér parancsnokával és Pápa város polgármesterével is. Mindketten jóváhagyták az utólagos elhelyezést, így felkerülhetett a Sámán és a Griff is!

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

JETfly: Voltatok Veszprémben, a Honvédelmi Nap rendezvényen, a HMFEST-en, ahol ismét csak az AIR zóna volt a leglátogatottabb. Ezt hogy csináljátok?

KSZZS: Én is üdvözlöm a tisztelt Látogatókat! Veszprémmel kezdeném. Minden évben meghívást kaptunk, most úgy jöttek össze a dolgok, hogy el tudtunk menni. HMFEST. Igen, az idei fesztivál is jól sikerült az egyesület szempontjából. Idén frissítettük a palettánkat, nem repülőgéppel érkeztünk. Rácz Zsolt posztumusz ezredes Úrról vittünk emlékeket, MiG-23-as hajtómű fődarabokkal jelentkeztünk. Kérésünkre, a kecskeméti Légijármű Javító Üzem is az AIR zónában kapott helyet, nagyon-nagyon látványos elemekkel gazdagítva a látnivalókat. L-39-es katapultülés, a 8111-es oldalszámú MiG-21-es repülőgép fülkéje és egy világháborús jeleneteket tükröző vasúti modellasztal volt megtekinthető. Valamint egy igazi meglepetés, a Svecov AS–62IR kilenchengeres, benzinüzemű csillagmotort indította a tulajdonosa!

JETfly: Való igaz, elképesztő volt az erő, amit sugárzott! Hogy sikerült a Múzeumok Éjszakája?

SRS: Az idén először a Pintér Művek életében, közösen szerveztük meg a Múzeumok Éjszakáját! Szenzációsan sikerült, nagyon sokan eljöttek. Megtekinthető volt a 061-es oldalszámú MiG-15-ös, a 315-ös oldalszámú MiG-17-es. Kinyitottuk a 1953-as és 1418-as oldalszámú MiG-21-eseket, valamint a 07-es és 20-as oldalszámú MiG-23-asokat.

JETfly: Mit tartogat még 2019?

KSZZS: Igen eseménydús lesz a hátralévő félév! Júliusban Hévízen fogjuk elvégezni a Kecelen lévő MiG-15-ös repülőgép névadójának, Magyar Sándor főhadnagy Úr nyughelyének rendbetételét. Majd elkezdjük a 1418-as oldalszámú MiG-21U repülőgép előkészítését a felújításhoz. Valamint folytatjuk a felújítást az An-24-es repülőgépen. Augusztusban, a pápai repülőtéren kiállított MiG-21-es és MiG-23-as gépeken frissítjük az oldalszámokat, felségjeleket.

JETfly: A 1418-as munkálatairól elárulhattok-e valamit?

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Ilyen most

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Ilyen lesz

KSZZS: Persze! :) Először is a vízszintes vezérsíkok külső oldalán található flatter súlyok alsó részén kialakult korrodálódást fogjuk eltávolítani. Majd üveggyapottal pótolva, kijavítjuk. Ezután a szárny takarólemezeit rögzítő csavarok következnek. Ez ígérkezik a legnehezebbnek, mivel sok-sok éve be lettek csavarva és félő, hogy nem mindegyiket fogjuk tudni majd kivenni. De megoldjuk! Az idén kiépítjük a két fülke minden kapcsolópultját, berendezéseit, műszereit, az üléseket, lemezeket. Várhatóan az egész gépről és a fülkékből is homokszórással fogjuk eltávolítani a rajta lévő festéket, majd le is alapozzuk. Ennyit tervezünk a gépen elvégezni 2019-ben. Természetesen párhuzamosan, az Ancsa is szépülni fog!

JETfly: Ez nem semmi! Gyönyörű tervek! Titeket ismerve, nemcsak tervek maradnak! :) Olvastunk emléktábla avatókról is. Ezekről mit lehet tudni?

SRS: Három emlékhelyet fogunk emelni az idén. Kettőt Kecelen, a Haditechnikai Parkban, egyet a Győr-Moson-Sopron megyei Szany település mellett. Az elsőt szeptember 7-én, reggel 9.00-kor kezdjük majd, Szany mellett. 1982.02.09-én repülőkatasztrófát szenvedett, a Magyar Néphadsereg, MiG-21U típusú repülőgépe. A tragédiában elhunyt Korzicska Róbert főhadnagy és Freund Károly őrnagy. Az Ő tiszteletükre emeljük az emléktáblát. Az eseményt a pápai bajtársi találkozóval egy napon rendezzük meg. Majd szeptember 22-én, 14.00-kor dupla avató lesz Kecelen, a Haditechnikai Parkban. Megemlékezünk minden olyan helikopter tragédiában elhunytról, akiknek még nincs az országban emléktáblája. Eddig tizenöt nevet kaptunk. Majd az 1982.12.06-án lezuhant, 210-es oldalszámú An-26-os személyzetéről emlékezünk meg és a tiszteletükre avatunk emléktáblát.

JETfly: Most tárgyaltatok a fő támogatótokkal. Mit lehet tudni erről?

SRS: Egy igen megtisztelő felkérést kapott rajtunk keresztül, a Pintér Művek! A szegedi nemzetközi repülőnap főszervezője felkért bennünket, hogy a szeptember 13-14-15-én rendezendő repülőnapon jelenjünk meg és vigyünk magunkkal egy vadászrepülőgépet! Pintér Csaba Úrral erről egyeztettünk. Eszerint, a 061-es oldalszámú MiG-15-ös repülőgépet visszük magunkkal! Valamint MiG-21-es, MiG-23-as és Mi-8-as hajtóművel is bővítjük a látnivalók palettáját!

JETfly: Ez lenyűgöző! Nem is találok szavakat! Valami még a naptárban?

KSZZS: Októberben és novemberben biztosan dolgozunk! Ha az idő engedi, akkor a külső munkákat folytatjuk, ha nem, akkor a 21-es műszereit kezdjük felújítani. Mivel decemberre tervezzük az évzáró vacsoránkat, így elképzelhető, hogy csak januárban folytatjuk!

JETfly: Bocsánat, de közben számoltam egy kicsit. Két sírfelújítás, három avató, HMFEST, kiruccanás Veszprémbe, repülőnap, századjelvények elhelyezése, Múzeumok Éjszakája, munka az Ancsán és a 21-esen, a pápai gépeken dolgozni. Számotokra ez a 2019-es év. Mit is mondjak? Ez nem semmi! Hihetetlen kitartás és erő van bennetek!

KSZZS: Köszönjük szépen az elismerő szavakat, de evés közben jön meg az étvágy! A négy új tagunk új impulzusokat indított be, így több mindenre oda tudunk figyelni egyidejűleg. Jövőre is megszervezzük a toborzót, hátha ismét lesz néhány ember, aki csatlakozik hozzánk!

JETfly: Nem tudok mást mondani, kitartást kívánunk nektek! Találkozzunk Szegeden, a repülőnapon!

SRS, KSZZS: Mi ott leszünk! :) Köszönjük az érdeklődést!

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.