2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2021-ben is aktívak Az Ég Katonái

2021-ben is aktívak Az Ég Katonái
JETfly  |  2021. 03. 24., 14:03
2021-ben is aktívak Az Ég Katonái

Decemberben beszélgettünk legutóbb Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnökével. Most ismét megkerestük őket, hiszen decemberben nagy változásokról beszélt! Nem egyedül érkezett, hiszen két új tagja van az egyesület elnökségének!

JETfly: Üdvözöllek benneteket! Robi, már értem, hogy mi is volt a decemberi titokzatosságod! Kérlek, néhány gondolatban mutasd be az új tagokat, bár Zsoltit már ismerik az Olvasók!

SRS: Igen, így van! Kerezsi-Szabó Zsolti korábban már volt vezetője a csapatnak. De akkor problémái adódtak, ezért két év után nem tudta vállalni tovább a vezetői beosztást. Barta Szabi viszont új az Olvasóknak, bár tavaly az övé volt Sulyok Paja Emlékhely avatója. 

JETfly: Akkor Szabit kezdem elsőként faggatni! Mesélj kicsit magadról, mivel foglalkozol?

BSZ: Barta Szabolcs Miklós vagyok, 48 éves, nős, két lányom van. Alexandra 23 éves, és Rozi Abigél 7 éves. Kiskőrösön élek. 13. éve dolgozom az Országos Mentőszolgálatnál mentőápolóként, jelenleg a Kiskunhalasi Mentőállomáson.

Középiskolai tanulmányaimat Csepelen, a Kossuth Lajos Közlekedésgépészeti Technikumban (akkor még így hívták) végeztem, ott érettségiztem repülőgép-szerelő szakon. Sajnos az élet elsodort a szakmától. A sorkatonai szolgálatot Szabadszálláson töltöttem, majd leszerelés után a rendőrség kötelékében töltöttem 4 hónap híján 10 évet közlekedési – balesethelyszínelő – rendőrként.

A rendőrség után 6 év „csavargás” következett, persze a szó jó értelmében, hiszen nemzetközi, majd belföldi gépkocsivezetőként tevékenykedtem, vagyis kamion sofőrködtem. Műszaki beállítottságomnak köszönhetően szeretek barkácsolni, szerelni, mindemellett pedig motorozni!

JETfly: Mikor és hogy lettél az egyesület tagja?

BSZ: Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület munkáját már régebb óta figyelgettem az interneten, amikor is 2019 tavaszán tagtoborzást hirdettek meg, amire jelentkeztem. Akkor az Ancsán dolgoztak a srácok, azon segítettem nekik. Robi, miután látta, hogy nem idegen a flex, a csavarhúzó, a kéziszerszámok, azonnal invitált a következő, dolgos hétvégére. Azóta, ha a munkám engedi, próbálok minden munkás hétvégén és egyéb más rendezvényein részt venni az egyesület színeiben!

Tisztelt Olvasók! Akik folyamatosan nyomon követnek bennünket, ők tudják, hogy így év vége felé, mindig megkeressük Az Ég Katonáit és közösen értékeljük az évet.
bővebben ...

JETfly: Tavaly te voltál a pápoci Emlékhelyavató projekt vezetője. Hogy érezted magad belülről?

BSZ: A Pápoc településen tavaly felavatott emlékhely, az egyesületen belüli ténykedésem elsőszülött gyermeke. Úgy indult, hogy Simon Róbert Sándor elnök, az egyik hétvégén felvetette, hogy várja az ötleteket a leendő emlékműhöz. Nekem egyből beugrott az, ami végül meg is lett valósítva, mivel tudtam, hogy felajánlásból szert tettünk egy MiG-21 pilótafülke tetőre, adott volt, hogy kezdjünk is vele valamit! Gyorsan felskicceltem egy lehetséges tervezetet az emlékműhöz, és ebből alakult ki némi módosítás után a végleges változat!

Azután a munkálatok elkezdődtek, majd egyszer csak Robi közölte, hogy: „Tied a pápoci emlékmű projekt!” Ekkor nagyobbat dobbant a szívem, de mivel az egyesületen belül van egy már szállóigévé vált mondás miszerint: „Dinamika van!”, ezért nem volt időm megállni és ízlelgetni a történéseket! 

Itt jegyezném meg, hogy a 2019-ben avatott, Szany község határában álló emlékmű fémszerkezetének az elkészítésében is nagy szerepet vállaltam.

De vissza Pápocra! Az emlékmű szerkezetének lebetonozásához egy kis csapat állt össze, melyben munkahelyi elfoglaltságom miatt nem tudtam részt venni. 

Így érkeztünk el 2020 augusztusához. Nehéz járványhelyzet közepette talán az égiek közbenjárásával sikerült megszervezni az avató ünnepséget, mely egyszerre volt számomra izgalmakkal teli, megható, de ugyanakkor felemelő érzés is! Beleborzongtam, amikor a papírlapra felskiccelt tervem alapján elkészült emlékmű ott állt a maga valóságában, méltóságteljes emléket állítva Sulyok Pál százados emlékének! 

Összességében csak azt tudom mondani, hogy nagyon nagy megtiszteltetésben volt részem Pápocon, az emlékhely avatón! Olyan magas szintű összefogást még nem tapasztaltam sehol máshol Hazánkban, mint abban a kis faluban, nem messze országunk nyugati határától. Köszönöm, hogy ott lehettem!

JETfly: Mire gondoltál, amikor felkért az elnökség, hogy légy te is elnökségi tag?

BSZ: Az elnökség tagjának való felkérés szintén, egy derült égből való villámcsapásként ért, de azt kell mondjam, hogy ezt már megszoktam Simon Róbert Sándor elnöktől!

Egy fantasztikus csapat tagjának lenni felemelő, jóleső érzés! Ezt űbereli az, hogy felkértek és beválasztottak az elnökségbe! Konkrétan, amikor Robi felhívott ezzel kapcsolatban, nem tudtam szólni sem, mert levegőt is elfelejtettem venni. Azt hittem, hogy rosszul hallok!

JETfly: Mi lesz a feladatod az elnökségen belül?

BSZ: A megbízásom, a restaurálás alatt álló repülőtechnikákkal kapcsolatos dolgok, tennivalók koordinálása és intézése. Mivel az egyesületünk bázisa Kecelen, a Pintér Művek területén található, illetve az általunk felújított – és a felújításra váró – gépek is itt vannak, én pedig a szomszédos városban, Kiskőrösön lakom, így közel vagyok, ha úgy adódik akár hét közben is be tudok ugrani a gépekhez.  Itt is szeretném megköszönni az egyesület elnökségének és tagságának a bizalmat!

JETfly: Gratulálunk Szabi! Még sok-sok sikeres projektet kívánunk neked! Zsolti! Most hozzád fordulok! Milyen érzés volt, amikor ismételten felkértek, hogy légy az elnökség tagja?

KSZZS: Egyfelől természetesen váratlanul ért ez a megtisztelő felkérés, másodsorban egyesületünk munkássága annyira szerteágazó, hogy csak néhányat említsek: repülőgépek felújítása, emlékhelyek kialakítása és avatása, rendezvényeken való megjelenések, amely a háromtagú elnökség számára túlontúl megerőltető és sok lenne!

JETfly: Mi lesz a feladatod az elnökségen belül?

KSZZS: Az elnökségi tagsági munkám igen összetett és szerteágazó lesz! Csak néhányat említek: Az aktuális munkák koordinálása és összehangolása a projectfelelősök és az elnökség között. Kapcsolattartás a Pintér Művek és a Pintér Művek Haditechnikai Park tulajdonosával és vezetőjével Pintér Csaba Úrral és Gál Daniella kisasszonnyal a Park vezetőjével. A rendezvényeken történő megjelenéseink megszervezése, felügyelete és kapcsolattartás a rendezvény szervezőivel. Logisztikai munkák megszervezése, ideértve a repülőgépek és kiállítandó haditechnikai eszközök közúti szállítását, elhelyezését.

JETfly: Eddig te voltál a HMFest rendezvény AirZónájának szervezője, az egyesület részéről. A tavalyi elmaradt, az idei remélhetőleg meg lesz tartva. Készültök-e egyáltalán, ha igen, akkor mivel?

KSZZS: Igen, nagyon készülünk! Az elnökségi határozat szerint továbbra is én szervezem a HMFest AirZónáját, amely munkát különösen nagyon szeretek! Kovács Imre Úr, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője, már megkeresett és el is kezdtük az előzetes egyeztetéseket az ide évről, mivel mindkettőnk számára sokat jelent ez az esemény!

Természetesen, több, eddig nem látott eszközzel készülünk, amelyek között lesznek szárazföldi járművek és a Légierőhöz tartozó eszközök egyaránt.

JETfly: Zsolti, köszönöm szépen! Sok erőt és kitartást kívánok neked is a munkádhoz! Robi! Mit terveztek, ebben a tervezhetetlen évben? 

SRS: Ahogy már ismertek bennünket, az idén sem fogunk unatkozni! Elmondom, hogy mit szeretnénk, aztán a Covid eldönti, hogy mi lesz belőle!

Meghívást kaptunk Sármellékre, a Hangárfesztiválra. A 061-es oldalszámú MiG-15-tel érkeznénk majd július 24-25-én.

Következő hétvégén már Szegeden lenne jelenésünk, a szeptemberi, Szeged International Airshow – SZIA – beharangozó hétvégéjére.

Szeptemberben Szegeden, a SZIA-n avatnánk a 1418-as oldalszámú MiG-21U repülőgépet. A gép, Dr. Magyari Béla mérnök ezredes Úr, a Magyar Népköztársaság kiképzett űrhajósának nevét fogja viselni.  

A Pintér Csaba Úrral folytatott beszélgetés nyomán, szeptemberben avatnánk a 8202-es oldalszámú MiG-21MF-et, Kecelen. Egy nagyszerű Ember nevét fogja viselni a repülőgép, természetesen díszfestéssel!

Majd a hónap utolsó hétvégéjén, Zsámbékon lesz a HMFest. Erről Zsolti már beszélt. Annyival egészíteném ki az ő gondolatait, hogy egy katonai tiszteletadással összekötött Emlékhely avatót tartunk a fesztivál keretein belül, az 1991.08.22-én, az 50-es oldalszámú MiG-21-essel lezuhant, Groszmann István főhadnagy emlékére. Ha előre látjuk, hogy a vírushelyzet miatt nem lesz fesztivál, akkor ez az esemény az évfordulón, augusztus 22-re tervezzük!

Az idei év zárásaként - október 16-án - Kaposhomokon fogunk Emlékhelyet állítani, az 1984. október 16-án, a 0258-as oldalszámú MiG-21UM-mel szerencsétlenül járt, Nagy Antal posztumusz alezredes Úr emlékére! Megérkezett a család engedélye, a Polgármester Úr is pozitív visszajelzést adott! A tavasz folyamán elutazunk a helyszínre, ahol is személyesen átbeszélünk majd mindent!

Ezek a tervek. Amit biztosan megtartunk, az a két Emlékhely avató! Aztán meglátjuk, a többi programból mit tudunk megvalósítani!

Felújítás alatt a 46-os MiG-21bisz

JETfly: Hogy áll a két gép, amit a segítségetekkel újít fel új tulajdonosa, Firkó János?

SRS: A 46-as oldalszámú MiG-21-es felújításában igazán, mint szaktanácsadók segítünk, némi kétkezi segítséggel. Ezt javarészt Szabi végzi. A 818-as oldalszámú MiG-15-ös sárkányszerkezetén sok a tennivaló. A sérülések kijavításával hamarosan végzünk. Ahogy az idő engedi, lehet színre fújni a fülkét, majd elkezdődhet az első plexik és a páncélüveg visszaépítése, majd ezután jön majd a fülke műszer paneleinek visszaépítése. Sajnos a Covid miatt nem tudunk úgy haladni, mint azt előzetesen terveztük!

JETfly: Lesz-e valamilyen „avató”, amikor elkészülnek a gépek. 

SRS: Igen, János tervezi! Covid függő ez az esemény is.

JETfly: Látogathatók lesznek-e a gépek? Erről van-e információd?

SRS: Igen! A Jánossal történő előzetes időpontegyeztetés után, meg lehet őket simogatni!

JETfly: Ez nagyszerű hír! Én ismerlek titeket már ezer éve, de mindig tudtok meglepetést okozni! Aki nyomon követi a munkásságotokat, az jól látja, hogy milyen kemény az a munka, amit végeztek! Mit is kívánhatnék nektek és mindenkinek?! Covid mentes, nyugalmas napokat és minél több nyilvános szereplést!

SRS, BSZ, KSZZS: Hasonló jókat nektek is, a kedves Olvasóknak is! Köszönjük szépen!

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) első délkelet-ázsiai megjelenésére a thaiföldi Defence & Security kiállításon került sor Bangkokban, november elején. A VEX standján meghívott kiállítóként tíz magyar vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) jelenhetett meg.