2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok

Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok
honvedelem.hu  |  2024. 02. 22., 15:58
Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba. Megérkezésükig megegyező típusú naszádokkal tartanak magyar-amerikai közös tréninget a szentesi 4. számú vízi gyakorlótéren februárban.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az amerikai Special Boat Team 22 kijelölt állománya Szentesen, február 21-én délelőtt, áradás idején szállt vízre. A hömpölygő Tisza nem könnyítette meg a közel kéthetes kiképzést teljesítő katonák dolgát, a hamarosan honvédségi állományba kerülő SOC-R (Special Operation Craft-Riverine) naszádokon mégis izgatottan végeztek gyakorlatokat a magyar katonák, együttműködve az amerikai kiképzőkkel.

A jármű tekintélyt parancsoló mérete és teljesítménye a laikus szem számára is nyilvánvaló. A gyakorlatozó honvédek megelégedve emlegették a platform fordulékonysága ellenére és a magas sebesség mellett is biztosan őrzött stabilitását, irányíthatóságát. A vízsugár hajtóművel ellátott eszköz könnyedén gyorsul, manőverezik és mindössze pár másodperc alatt képes 50 kilométer/óra sebességről lefékezni és megállni.

„Ezt a hajót a vietnámi háború tapasztalatai alapján fejlesztették. Tíz tonnás, nagyjából 10 és fél méter hosszú páncélozott alumínium teste 880 lőerővel hasít vízen, végsebessége 70-80 kilométer/óra. Emellett kivételes tűzerővel rendelkezik, összesen öt fegyverállvánnyal látták el” – ecsetelte Virágos-Kis Sándor alezredes, a különleges műveleti dandár harctámogató osztagának osztagparancsnoka.

A Magyar Honvédség két SOC-R típusú folyami naszádot vásárolt, melyek felújításukat követően egy donációban kapott harmadik hajóval együtt kerülnek majd állományba. Digitális jellemzőik megfelelnek a modern high-tech hadsereg követelményeinek, hiszen fejlett híradóeszközökkel felszerelt és a továbbiakban hőkamerával bővíthető eszközökről van szó.

 

A különleges harcerővel bíró járművek legénységi beosztásainak feltöltése már korábban elkezdődött, a szentesi nem az első, bár látványos állomása volt a több lépcsős felkészülésnek.

Mire a SOC-R honvédségi állományba kerül, a különleges műveleti dandár harctámogató osztag mozgástámogató szakaszán belül felállított folyami naszád csoport tagjai tapasztaltan szállhatnak vízre vele – említette büszkén a szentesi gyakorlaton Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség főnöke és Krezinger Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka.

Ebben a felkészülésben, a SOC-R kezelőszemélyzeti oktatásában vállal fontos szerepet a tengerentúlról érkező Special Boat Team 22 állománya. A több szakaszban végzett nemzetközi tréningen lépésről lépésre adják át tudásukat a katonáinknak. Antal László dandártábornok és Krezinger Attila ezredes régi ismerősként fogadta az amerikai alakulatot, akikkel a magyar különlegesek azonnali reakciót igénylő harcérintkezéseket, elsősorban tűz alatti kiemelést végeztek a Tiszán.

„A kiképzés két hete során katonáink a naszád kezelését, karbantartását, üzembehelyezését, általános hibaelhárítást, valamint éjjel és nappal egyaránt végrehajtandó harcászati mozzanatokat gyakorolnak. Utóbbinak legfontosabb eleme a különleges műveleti csoportok kirakása, kiemelése akár tűzharc közben” – foglalta össze Virágos-Kis Sándor alezredes a kiképzés legfontosabb részeit.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.