2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elektromágneses katapultok tesztjei az épülő John F. Kennedy repülőgép-hordozón

Elektromágneses katapultok tesztjei az épülő John F. Kennedy repülőgép-hordozón
Art of WAR  |  2024. 04. 18., 13:09
Elektromágneses katapultok tesztjei az épülő John F. Kennedy repülőgép-hordozón

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését. Az EMALS rendszert a General Atomics tervezte az amerikai haditengerészet felkérésére, hogy ezzel váltsák le a hagyományos, a hordozókon régóta használatban lévő gőzkatapultokat. A rendszer előnye, hogy kevésbé bonyolult, könnyebb, lényegesen jobban adaptálható az indítandó repülőgépek tömegéhez és így mind azok szerkezetét, mind személyzetük szervezetét kisebb megterhelésnek teszi ki.

A február óta folyó tesztek során, az orrba telepített két elektromágneses katapulton először terhelés nélküli próbákat végeztek, majd ezek sikeressége után, elkezdődtek a terheléses próbák. Az ilyen jellegű kísérletekhez a gőzkatapultok bevezetése idején - az ötvenes években - leselejtezett repülőgépeket használtak, de később már sokkal olcsóbb módszerre tértek át. Jelenleg a mintegy 90 méter hosszú indítópályákról, különböző tömegű (a legnagyobb kb. 40 tonnás), négykerekű, nagyjából autó nagyságú tesztkocsikat lőnek ki a James-folyóba, ezzel szimulálva a különböző terheléssel  indítandó harci repülőgépeket. Az élénk narancsvörös színre festett teszttárgyakat, később kiemelik és újból felhasználják.

A távlati tervek szerint az Amerikai Haditengerészet régebbi, Nimitz-osztályú hordozóin évtizedek óta megbízhatóan működő gőzkatapultokat is az EMALS rendszerre kívánják lecserélni, annak ellenére, hogy azt az elmúlt években a felmerült, nehezen megoldható megbízhatósági problémák és a növekvő költségek miatt több kemény bírálat érte. Az új, Gerald R. Ford-osztály egységei, így a már hadrendbe állt USS Gerald R. Ford (CVN 78) a jelenleg a Kennedy mellett ugyancsak Newport News – ban épülő USS Enterprise (CVN 80) és a Doris Miller (CVN 81) pedig már eleve az új rendszerrel lesz felszerelve.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.